SZTE Info

Pedagogiai-estek-logo-szlogennel-hosszu-1024x434

Évadzáró előadások a Mentor(h)álóban!

November 25-26-án, valamint december 2-3-án is dupla előadást kínál több százfős törzsközönsége számára a szegediek közkedvelt sorozata, a Mentor(h)áló Pedagógiai esték.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szeged város és a dél-alföldi régió egyik legsikeresebb esti programsorozatában hamarosan elérkezik az őszi évadzárás "pillanata": a Mentor(h)áló Pedagógiai esték sorozatban egyetlen hét leforgása alatt 4 nagyszerű előadást kínálnak a közönség számára.

 

November 25-én, hétfőn este az ősz legizgalmasabb előadása jön – a Mentor(h)áló Pedagógiai esték sorozat vendége a kivételes felkészültségű üzletember, Simó György.

Felkészült-e az emberiség a robotok, a mesterséges intelligencia fogadására? Valós lehet-e az a félelem, hogy a digitalizációnak köszönhetően munkahelyek milliói szűnhetnek meg a világon?
Beszélünk-e, gondolkodunk-e az emberiséget érő változásokról, van-e erre irányuló jövőkép a fejünkben? Simó Györgynek van...

Az előadás címe: Felesleges emberek? Túlélési stratégiák a 21. századra

További részletek itt és itt.

 

November 26-án, kedden este érkezik az IH színpadára Szabó András, a szegediek közkedvelt festőművésze, művésztanára. Szabó András előadása az egyetemes művészettörténet egyik legismertebb és legjelentősebb alakja, Leonardo da Vinci előtt tiszteleg majd, halálának 500. évfordulója alkalmából.

Az előadás csokorba szedi a Leonardóval kapcsolatos legújabb kutatások legérdekesebb eredményeit és Leonardo festményei is új megvilágításban szerepelnek majd az előadás során.

Az előadás címe: Az ismeretlen Leonardo

További részletek itt és itt.  

 

A Mentor(h)áló Pedagógiai esték eddigi történetének egyik legsikeresebb előadója december 2-án, hétfőn este visszatér. Dr. Bánki György pszichiáter egy olyan témát jár körbe előadásában, melyben mindannyian érintettek lehetünk. Az előadás témája a magány.

Mit is jelent vajon az a fogalom, hogy magány? Hogyan alakulhat ki egy látszólag normális családban az, hogy a gyermek magányossá válik?

Dr. Bánki György fanyar humorú, élvezetes és elgondolkodtató előadása a következő hetek egyik legnagyobb élménye lesz. A december 2-i előadás különlegessége, hogy dr. Bánki György - a felnőttkori magány mellett - a magány kialakulásának gyermekkori útjairól is beszél majd.

Az előadás címe: Így készül a magány...

További részletek itt és itt.

 

Énekelni jó, énekelni menő dolog! - állítja dr. Tóth Árpád karnagy!

Egy rendkívül tehetséges, elkötelezett és agilis fiatalember lesz a nagysikerű Pedagógiai esték c. sorozat őszi évadzáró előadásának vendége. Az őszi évad energiabombája december 3-án érkezik a nagysikerű Pedagógiai esték színpadára. Dr. Tóth Árpád karnagy, egyetemi és középiskolai tanár a Csíkszerda improvizációs kórus vezetője, a Kórusok Éjszakája megálmodója és főszervezője.

Miért ciki manapság az emberek többsége szerint énekelni? Mit lehet tenni azért, hogy „éneklőbb emberek” legyünk? Milyen többletet adhat a hétköznapokhoz a rendszeres éneklés? Miért alkotnak jobb közösséget azok, akik énekelnek, mint azok, akik nem?


Az előadás címe: Éneklőbb emberek

További részletek itt és itt.

A Mentor(h)áló által szervezett programok legfrissebb hírei itt olvashatóak.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.