SZTE Info

IMG_0095

Egyetemi dolgozóknak alakítottak ki új parkolót

Közel 60 autó fér majd el a Semmelweis utcai parkolóban, amelyet azért hozott létre a Szegedi Tudományegyetem, hogy bővítse a jelenlegi „A” és „B” Klinikakertben található parkolóhelyek számát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az „A” és „B” Klinika parkban folyó rekonstrukciós munkálatok, illetve a tűzoltásra kijelölt felvonulási területek miatt a parkolóhelyek száma jelentősen lecsökkent. A Szegedi Tudományegyetem kancellárja a felmerült parkolási problémák enyhítésére az SZTE kezelésében lévő, üresen álló Semmelweis utcai területen dolgozói parkoló kialakítását határozta el. A parkolót az SZTE Műszaki Igazgatóság munkatársai alakították ki.


IMG_0119


A terület nagyjából 1200 négyzetméter nagyságú. Formáját, méreteit és a kialakítandó parkolóhelyek vázlatos rajzát az alábbi ábra szemlélteti.

 

parkolo


A parkolóban egyirányú közlekedési rend kialakítására kerül sor az ábrán látható módon. A fenti számításokkal hozzávetőlegesen 58 parkolóhely létesül. A sorompós beléptetés lehetőséget biztosít arra, hogy az udvarban csak a megfelelő jogosultsággal rendelkezők tudjanak parkolni, ezzel bővítve a jelenlegi „A” és „B” Klinikakertben található parkolóhelyek számát.


IMG_0004

 

A visszaélések elkerülése végett a be- és kiléptetés tejes egészében rendszámalapú. A parkoló műszaki átadása megtörtént, a rendszámfelismerő rendszer a próbák alapján jól működik. A következő napokban a jogosultságok, kaputelefon beállítása után, a parkolót előreláthatólag december első hetében a dolgozók számára megnyitják.


IMG_0106SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.