SZTE Info

IMG_0095

Egyetemi dolgozóknak alakítottak ki új parkolót

Közel 60 autó fér majd el a Semmelweis utcai parkolóban, amelyet azért hozott létre a Szegedi Tudományegyetem, hogy bővítse a jelenlegi „A” és „B” Klinikakertben található parkolóhelyek számát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az „A” és „B” Klinika parkban folyó rekonstrukciós munkálatok, illetve a tűzoltásra kijelölt felvonulási területek miatt a parkolóhelyek száma jelentősen lecsökkent. A Szegedi Tudományegyetem kancellárja a felmerült parkolási problémák enyhítésére az SZTE kezelésében lévő, üresen álló Semmelweis utcai területen dolgozói parkoló kialakítását határozta el. A parkolót az SZTE Műszaki Igazgatóság munkatársai alakították ki.


IMG_0119


A terület nagyjából 1200 négyzetméter nagyságú. Formáját, méreteit és a kialakítandó parkolóhelyek vázlatos rajzát az alábbi ábra szemlélteti.

 

parkolo


A parkolóban egyirányú közlekedési rend kialakítására kerül sor az ábrán látható módon. A fenti számításokkal hozzávetőlegesen 58 parkolóhely létesül. A sorompós beléptetés lehetőséget biztosít arra, hogy az udvarban csak a megfelelő jogosultsággal rendelkezők tudjanak parkolni, ezzel bővítve a jelenlegi „A” és „B” Klinikakertben található parkolóhelyek számát.


IMG_0004

 

A visszaélések elkerülése végett a be- és kiléptetés tejes egészében rendszámalapú. A parkoló műszaki átadása megtörtént, a rendszámfelismerő rendszer a próbák alapján jól működik. A következő napokban a jogosultságok, kaputelefon beállítása után, a parkolót előreláthatólag december első hetében a dolgozók számára megnyitják.


IMG_0106SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 9. 08:00 - 20. 23:59
 • december 12.
  15:00 - 17:30
  15:00 Ünnepélyes köszöntő: Prof. Dr. Lázár György dékán
  TUDOMÁNYOS PROGRAM
  1. Dr. Sepp Róbert Örökletes kardiológiai kórképek klinikai és genetikai vizsgálata
  2. Dr. Nemes Attila A 3D echokardiográfia múltja, jelene és jövője
  3. Dr. Sághy László Klinikai elektrofiziológia Szegeden
  4. Dr. Thury Attila Invazív kardiológia múltja és helyzete Szegeden
  5. Dr. Bogáts Gábor A szívsebészet helyzete és lehetőségei Szegeden
  6. Dr. Borbényi Zita Szemléletváltás a lymphoproliferatív betegségek kezelésében. A siker kulcsa: a célzott terápia
 • december 13.
  10:00 - 11:00
  Az SZTE TTIK BIológia Intézet előadása a laikus érdeklődők számára is érdekes új információkkal szolgálhat Ötziről, az 5300 éves gleccsermúmiáról.
 • 2019. december 23. 08:00 - 2020. január 1. 00:00
 • 2020. január 8.
  17:00 - 18:30
  Ha kell, elájulnak, zokognak vagy órákig fekszenek a romok alatt a Magyar Imitációs Egyesület önkéntesei, hogy a mentő- és rendvédelmi szervek emberei gyakorolhassák rajtuk az elsősegélynyújtást. Szokatlan munkájuk életeket menthet – erről mesélnek vendégelőadóként az SZTE Junior Akadémiai Esték soron következő előadásán.