SZTE Info

Demola Demo Day a szegedi egyetemen

November 27-én, szerdán 13 órától tartják az SZTE Virtus Vállalkozáskatalizátor Program részeként működő Demola program őszi szemeszterének záró eseményét a Dugonics téri központi épület dísztermében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Demola módszertannal hallgatókat és ipari partnereket kötnek össze közös gondolkodásra annak érdekében, hogy az ipari partner által megadott kihívásokon, - a cégvezetőkkel közösen-, egy multidiszciplináris hallgatói csapat dolgozzon ki innovatív megoldásokat.

A közös munkát képzett facilitátorok segítik, évente két szemesztert indítanak, amely egyenként nyolc héten keresztül tart.

A nyolchetes időszak lezárultával a hallgatók, ipari partnereinkkel együttműködésben a Demo Day-en prezentálják az ipari kihíváskra kínált megoldásokat, kutatási eredményeket.

 

A 2019.10.01-2019.11.27-es időszakban 4 hallgatói csapat dolgozik 2 ipari esettanulmányon, ennek eredményeit mutatják be a november 27-én 13 órakor kezdődő eseményen. Az Univer Kft. új ázsiai és Nyugat-európai piacokra szeretne bejutni a már meglévő vagy részben módosított termékpalettájával, amelyet az adott térség fogyasztási igényeire szabna. Ezen kívül pedig színesíteni szeretné a már meglévő tradicionális termékkínálatát is, bevonva ezzel új célcsoportokat. Az automatizálással foglalkozó magyar tulajdonú cég több országban is jelen van és egyedi ipari gépeket gyártanak vevőik számára. Ezeket a gépeket szeretnék biztonságosabbá tenni a dolgozók számára, ezért a hallgatói csapatok biometrikus azonosítási módszerek bevezetésének lehetőségén dolgoznak.

 

A 2019.03.01-2019.04.30-as időszakban 2 hallgatói csapat dolgozott 2 esettanulmányon, a megszületett eredmények a cégek részéről is potenciálisan alkalmazhatóak voltak. A tanulmányok itt megtekinthetőek.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.