SZTE Info

Demola Demo Day a szegedi egyetemen

November 27-én, szerdán 13 órától tartják az SZTE Virtus Vállalkozáskatalizátor Program részeként működő Demola program őszi szemeszterének záró eseményét a Dugonics téri központi épület dísztermében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Demola módszertannal hallgatókat és ipari partnereket kötnek össze közös gondolkodásra annak érdekében, hogy az ipari partner által megadott kihívásokon, - a cégvezetőkkel közösen-, egy multidiszciplináris hallgatói csapat dolgozzon ki innovatív megoldásokat.

A közös munkát képzett facilitátorok segítik, évente két szemesztert indítanak, amely egyenként nyolc héten keresztül tart.

A nyolchetes időszak lezárultával a hallgatók, ipari partnereinkkel együttműködésben a Demo Day-en prezentálják az ipari kihíváskra kínált megoldásokat, kutatási eredményeket.

 

A 2019.10.01-2019.11.27-es időszakban 4 hallgatói csapat dolgozik 2 ipari esettanulmányon, ennek eredményeit mutatják be a november 27-én 13 órakor kezdődő eseményen. Az Univer Kft. új ázsiai és Nyugat-európai piacokra szeretne bejutni a már meglévő vagy részben módosított termékpalettájával, amelyet az adott térség fogyasztási igényeire szabna. Ezen kívül pedig színesíteni szeretné a már meglévő tradicionális termékkínálatát is, bevonva ezzel új célcsoportokat. Az automatizálással foglalkozó magyar tulajdonú cég több országban is jelen van és egyedi ipari gépeket gyártanak vevőik számára. Ezeket a gépeket szeretnék biztonságosabbá tenni a dolgozók számára, ezért a hallgatói csapatok biometrikus azonosítási módszerek bevezetésének lehetőségén dolgoznak.

 

A 2019.03.01-2019.04.30-as időszakban 2 hallgatói csapat dolgozott 2 esettanulmányon, a megszületett eredmények a cégek részéről is potenciálisan alkalmazhatóak voltak. A tanulmányok itt megtekinthetőek.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 9. 08:00 - 20. 23:59
 • december 12.
  15:00 - 17:30
  15:00 Ünnepélyes köszöntő: Prof. Dr. Lázár György dékán
  TUDOMÁNYOS PROGRAM
  1. Dr. Sepp Róbert Örökletes kardiológiai kórképek klinikai és genetikai vizsgálata
  2. Dr. Nemes Attila A 3D echokardiográfia múltja, jelene és jövője
  3. Dr. Sághy László Klinikai elektrofiziológia Szegeden
  4. Dr. Thury Attila Invazív kardiológia múltja és helyzete Szegeden
  5. Dr. Bogáts Gábor A szívsebészet helyzete és lehetőségei Szegeden
  6. Dr. Borbényi Zita Szemléletváltás a lymphoproliferatív betegségek kezelésében. A siker kulcsa: a célzott terápia
 • december 13.
  10:00 - 11:00
  Az SZTE TTIK BIológia Intézet előadása a laikus érdeklődők számára is érdekes új információkkal szolgálhat Ötziről, az 5300 éves gleccsermúmiáról.
 • 2019. december 23. 08:00 - 2020. január 1. 00:00
 • 2020. január 8.
  17:00 - 18:30
  Ha kell, elájulnak, zokognak vagy órákig fekszenek a romok alatt a Magyar Imitációs Egyesület önkéntesei, hogy a mentő- és rendvédelmi szervek emberei gyakorolhassák rajtuk az elsősegélynyújtást. Szokatlan munkájuk életeket menthet – erről mesélnek vendégelőadóként az SZTE Junior Akadémiai Esték soron következő előadásán.