SZTE Info

nyito_SZTE_SZGYTV_2019_7

Debreceni csapat nyerte az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt

Félmillió forintos ösztöndíjat osztottak szét a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyén. A 2019. évi megmérettetést a debreceni Tóth Árpád Gimnázium TÁG 1 csapata nyerte, így a külföldi tanulmányúton Kósa Eszter, Szathmári Benedek, Lovas Miklós és felkészítő tanáruk, Gőz József vehet részt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nyolcadik alkalommal rendezte meg a Szegedi Tudományegyetem az egykori Nobel-díjas rektora előtt tisztelgő Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. A 2019. november 5-6. közötti vetélkedőre 45 csapat és mintegy 180 középiskolás diák és felkészítő tanár érkezett a Tisza-parti városba Magyarországról és a határon túlról.

 

SZTE_SZGYTV_2019_1


A természettudományokban jártas középiskolások november 5-én, a Nobel-díjas Gérard Mourou előadását követően, a számítógépes elődöntőben mérettették meg magukat, amelyben kémia, fizika és biológia tudásukat tesztelték. A hat legjobb eredményt elérő csapat vett részt a november 6-i szóbeli döntőben, ahol már Szent-Györgyi Albert életéhez és munkásságához, illetve az elmúlt 5 év Nobel-díjasaihoz kapcsolódó kérdésekre is válaszolniuk kellett. A döntős csapatoknak – többek között – kifejtős magyarázó feladatokat, kémiai és fizikai kísérleteket, tippelős feladatot és villámkérdéseket kellett helyesen megoldaniuk. A november 6-i eredményhirdetést követően a Szegedi Tudományegyetem 10 intézete és laboratóriuma fogadta a verseny résztvevőit, hogy bemutassa a szegedi egyetem zajló tudományos kutatómunkát.

 

A három órán át tartó szóbeli döntőt a debreceni Tóth Árpád Gimnázium TÁG 1 csapata nyerte, így a külföldi tanulmányúton Kósa Eszter, Szathmári Benedek, Lovas Miklós és felkészítő tanáruk, Gőz József vesz részt. A csapat tagjai emellett fejenként 50 ezer forintos ösztöndíjat is kaptak. A dobogó második fokára az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium OwO csapata állhatott. Kövér Blanka, Buzafalvi Dénes és Földes András Ottó a díjazottnak járó ajándékcsomag mellett 40 ezer forintos ösztöndíjban is részesült. A csapat felkészítő tanára Toldy Emese. A harmadik díjazottnak járó ajándékokat és a 20 ezer forintos ösztöndíjakat az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium Aranyászok csapat tagjai – Simon Vivien, Kozák András és Mészárik Márk – vihették haza. A diákokat Sebő Péter készítette fel.

 

SZGYTV_Donto_galeria
A döntőn készült képek itt megtekinthetőek


Negyedik helyen az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium Eukarióták csapata végzett, Ambrus Barbara, Radnai Réka és Almási Balázs. Felkészítő tanáruk Bakonyi Judit. Az ötödik helyezettnek járó díjat a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium Bogárkák csapat tagjai vihették haza: Berezvai Anna, Tordai Tegze és Vecseri Martin. Felkészítő tanáruk Jóriné Csölle Henriett. A hatodik helyen az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium OTMG1 csapata végzett, Fiam Regina Nóra, Bucsek Noémi Erzsébet és Török Péter. Felkészítő tanáruk Gabnai Edit.

 

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen részt vevő csapatok kreatív kategóriában is versenyeztek. A diákoktól a verseny témájához kapcsolódó kisfilmeket és képregényeket vártak. Képregény kategóriában a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium Csapat nevű csapata – Kolozsi Liliána, Molnár Balázs József és Szabó Csenger Márk – nyerte meg a 60 ezer forint összegű ösztöndíjat. Felkészítő tanáruk Nagy István. Kisfilm kategóriában a Zentai Gimnázium Agyalós hármas csapata – Koós Enikő, Klonka Áron és Horváth Ervin – részesült a 60 ezer forintos ösztöndíjban.

 

2019-ben az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyét aranyfokozatú támogatóként az Akadémiai Kiadó Zrt., és a Richter Gedeon Nyrt., ezüst fokozatú együttműködő partnerként a Givuadan Hungary Kft. és a Diákhitek Központ Zrt. támogatta. További támogatók a Pick Szeged Zrt. és a JATE Press.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna


Korábban írtuk:

Nobel-díjas előadással nyitott az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny

Gérard Mourou Nobel-díjas az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny díszvendége


A verseny szervezése uniós forrásból valósult meg, az EFOP-3.4.4-16-2017-00015, "A Szegedi Tudományegyetem készségfejlesztő és kommunikációs programjainak megvalósítása a felsőoktatásba való bekerülés előmozdítására és az MTMI szakok népszerűsítésére" című pályázatnak köszönhetően.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében