SZTE Info

IMG_5825

Ingyen adja ki az SZTE oktatóinak könyveit a JATEPress Kiadó

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A JATEPress Kiadó egyik legfontosabb feladata, hogy az egyetem oktatóinak, kutatóinak publikálási lehetőséget biztosítson. Ez főleg a fiatal oktatók, kutatók számára nagy segítség ahhoz, hogy a publikálás útján elinduljanak. Nem kell mást tenniük, mint beadni hozzánk egy pályázatot, amely tartalmazza a kéziratot és egy szakmai ajánlást. Mi végezzük a kötet korrektúrázását, tördelését, megtervezzük a borítót, és első körben 50 példányban jelenik meg a könyv – magyarázza Szőnyi Etelka főszerkesztő egy könyv elkészülésének útját. – Ez a szerzőnek nem kerül pénzbe, sőt, az országos terjesztést is biztosítjuk a Prospero Disztribúció internetes áruháza segítségével. Ők a honlapjukon kiajánlják és a szerződött partnereiken keresztül forgalmazzák is a könyvet, reklámot is tesznek mögé. A könyvekből a TIK-ben működő egyetemi könyvesboltban, a JATEPress web-boltjában és a kiadóban is lehet vásárolni.

IMG_5878


Ha elfogy az első 50 darab, a könyv már úgymond eltartja magát: egy eladott példány bevételéből egy újabb kötet utánnyomását tudják finanszírozni.


A szerző ingyenesen megkapja a kinyomtatott példányok 1 százalékát (legalább 1 kötetet), a bolti árból pedig 10 százalék jutalékot. A szerző és tanszéke is 50 százalékos kedvezménnyel vásárolhatja meg az adott kötetet.

  IMG_5828


  Az 1991-ben alapított kiadónál már több mint 1700 könyv jelent meg mintegy 700 szerzőtől. Hat éve szoros kapcsolatban állnak a Temesvári Egyetemmel (55 kötet) és a kezdetektől a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferenciával (27 kötet). Szőnyi Etelka irodája is teli van az általuk kiadott könyvekkel. Bölcsész, így egyértelmű, hogy nagyon sok „saját” könyvet is elolvas. Legutóbb két drámakötetet: a BTK Angol Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, Kiss Attila fordította Adrienne Kennedy A bagoly válaszol című, öt egyfelvonásos drámát tartalmazó könyvét, amely idén jelent meg, valamint az öt megrázó kortárs spanyol drámát felvonultató kötetet, a Spanyol Tanszék adjunktusa, Katona Eszter fordításában megjelenő Az emlékezet színháza című könyvet, amely most van nyomdában.


  IMG_5865

  A kiadó minden olvasójának vásárlási kedvezményt is biztosít: az általuk kiadott könyveket mindenki, aki a web-áruházukban vagy személyesen a kiadóban vásárol, 25 százalékkal olcsóbban vásárolhatja meg. A könyvek listája tudományág szerint található meg honlapjukon, illetve ott sorakoznak az e-könyveik is. Ezen kívül nyomdai szolgáltatásaik is igénybe vehetők.

  A JATEPress nemcsak kiadó, hanem nyomda is: a könyvkiadás mellett nyomtatást is vállalunk. A tanszéki kiadványokat, actákat, plakátokat, meghívókat, szórólapokat belső átvezetéssel fizethetik a karok, egységek -- ÁFA, beszerzési eljárás és 3 árajánlat nélkül, áraink barátságosak. A megrendelés módja nagyon egyszerű: csak fel kell keresni bennünket.

   IMG_5882


   Sikerkönyvek

   A kiadónál szinte minden tudományterületről jelentek meg könyvek. A legnépszerűbbek közé tartozik Tihanyiné Vályi Zsuzsanna: Amiről a gyermekrajzok beszélnek 2013-ban megjelent kötete, a Fekete Éva-Bagyánszki Mária szerzőpáros biológiai, valamint a Kevei Ferenc-Kucsera Judit szerzőpáros mikrobiológiai témájú kötetei. Kelendőek a gyógyszerész jegyzetek is.


   SZTEinfo-Antal Éva

   Fotók-Bobkó Anna


   Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
   Link küldésLink küldés

   esza_felso

   SZTEmagazin

   2019. szeptember 30.

   IMG_6486

   Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

   SZTEtelevízió

   2019. augusztus 07.

   kiemelt_Berenyi_Antal

   Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

   Eseménynaptár

   Eseménynaptár RSS

   Rendezvénynaptár *

   • október 13.
    07:00 - 15:00
    Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat ősszel immár XXXIX. alkalommal rendezi meg a hagyományos Nevezéses Horgászversenyét október 13-án.
    Az eddigiekhez hasonlóan idén is oktatói, dolgozói és hallgatói kategóriákban lehet jelentkezni rendezvényünkre. A rendezvény sikerességéhez hozzájárulásukat szeretném kérni azáltal, hogy továbbítja üzenetemet a Kar Intézetvezetőihez, Tanszék csoportjaihoz, az adott egységben dolgozókhoz, elősegítve ezzel is a hallgatók, oktatók és dolgozók közötti kapcsolat erősítését, illetve, hogy aki szeretne versenyezni időben értesüljön a lehetőségről.
    Időpont: 2019. október 13. vasárnap
    Helyszín: Sándorfalva, Nádastó
    Jelentkezni: a szek@ehok.u-szeged.hu email címen lehet
    Jelentkezési határidő: 2019. október 4. péntek, 12:00-ig.
    3+1 fős csapatok jelentkezését tudjuk elfogadni! Az email tartalmazza a csapatnevet, kategóriát, a csapattagok nevét és pólóméretét, a csapatkapitány nevét és elérhetőségét (e-mail cím és az egyik csapattag telefonszáma)
    Minden egyéb részlet a Facebook eseménynél lesz közzétéve, kérem kövessék!
    https://www.facebook.com/events/379637452954342/
   • október 13.
    10:00 - 17:00
    Hatodik alkalommal invitáljuk a családokat a Tök Jó Napra, melyen az ősz egyik népszerű finomsága, a tökfélék családja lesz a főszereplő.
    Tökfaragás: akik kedvet éreznek hozzá, a helyszínen kifaraghatják Halloween-töklámpásukat, vagy akár tökös mécseseket, ablakdíszeket is készíthetnek.
    Tökfaragáshoz tökök vásárolhatók.
    Tökkiállítás: megismerhetik a tökök meghökkentő sokféleségét: a hatalmas méretű Halloween-tököket, a karcsú lopótök fajtákat és a számtalan szín-, minta- és formagazdagságban növő apró dísztököket.
    Tök jó játékok: a tökmagok az ügyességi játékokban bizonyíthatják rátermettségüket.
    Tökös ételek: a gasztronómia iránt érdeklődők tökös ételeket, kemencében sült tököt kóstolhatnak. Kíváncsian várjuk kedvenc családi tökös ételek receptjeit akár kóstolóval együtt.
    Kézműves termékek vására és kézműveskedés.
    Faragni való tökök és dísztökök a helyszínen vásárolhatók. A gyerekeket a kézműves foglalkozásokon kívül délelőtt zenés, mesés műsorral várjuk.
    Belépőjegy 950 Ft, diák, nyugdíjas 650 Ft, óvodás, SZTE hallgató, dolgozó 450 Ft
   • október 13.
    17:00 - 19:00
    A foglalkozásokat vasárnaponként 17.00-19.00-ig tartjuk. Maximális létszám 20 fő.
    Előzetes regisztráció szükséges a kooperalo@szinhaz.szeged.hu címen.
    Az alkalmak részvételi díja 1000 Ft
    Foglalkozásvezető: Kállai Ákos színházpedagógus
   • október 14.
    12:10 - 12:10
   • október 14.
    14:00 - 15:00