SZTE Info

IMG_5825

Ingyen adja ki az SZTE oktatóinak könyveit a JATEPress Kiadó

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A JATEPress Kiadó egyik legfontosabb feladata, hogy az egyetem oktatóinak, kutatóinak publikálási lehetőséget biztosítson. Ez főleg a fiatal oktatók, kutatók számára nagy segítség ahhoz, hogy a publikálás útján elinduljanak. Nem kell mást tenniük, mint beadni hozzánk egy pályázatot, amely tartalmazza a kéziratot és egy szakmai ajánlást. Mi végezzük a kötet korrektúrázását, tördelését, megtervezzük a borítót, és első körben 50 példányban jelenik meg a könyv – magyarázza Szőnyi Etelka főszerkesztő egy könyv elkészülésének útját. – Ez a szerzőnek nem kerül pénzbe, sőt, az országos terjesztést is biztosítjuk a Prospero Disztribúció internetes áruháza segítségével. Ők a honlapjukon kiajánlják és a szerződött partnereiken keresztül forgalmazzák is a könyvet, reklámot is tesznek mögé. A könyvekből a TIK-ben működő egyetemi könyvesboltban, a JATEPress web-boltjában és a kiadóban is lehet vásárolni.

IMG_5878


Ha elfogy az első 50 darab, a könyv már úgymond eltartja magát: egy eladott példány bevételéből egy újabb kötet utánnyomását tudják finanszírozni.


A szerző ingyenesen megkapja a kinyomtatott példányok 1 százalékát (legalább 1 kötetet), a bolti árból pedig 10 százalék jutalékot. A szerző és tanszéke is 50 százalékos kedvezménnyel vásárolhatja meg az adott kötetet.

  IMG_5828


  Az 1991-ben alapított kiadónál már több mint 1700 könyv jelent meg mintegy 700 szerzőtől. Hat éve szoros kapcsolatban állnak a Temesvári Egyetemmel (55 kötet) és a kezdetektől a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferenciával (27 kötet). Szőnyi Etelka irodája is teli van az általuk kiadott könyvekkel. Bölcsész, így egyértelmű, hogy nagyon sok „saját” könyvet is elolvas. Legutóbb két drámakötetet: a BTK Angol Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, Kiss Attila fordította Adrienne Kennedy A bagoly válaszol című, öt egyfelvonásos drámát tartalmazó könyvét, amely idén jelent meg, valamint az öt megrázó kortárs spanyol drámát felvonultató kötetet, a Spanyol Tanszék adjunktusa, Katona Eszter fordításában megjelenő Az emlékezet színháza című könyvet, amely most van nyomdában.


  IMG_5865

  A kiadó minden olvasójának vásárlási kedvezményt is biztosít: az általuk kiadott könyveket mindenki, aki a web-áruházukban vagy személyesen a kiadóban vásárol, 25 százalékkal olcsóbban vásárolhatja meg. A könyvek listája tudományág szerint található meg honlapjukon, illetve ott sorakoznak az e-könyveik is. Ezen kívül nyomdai szolgáltatásaik is igénybe vehetők.

  A JATEPress nemcsak kiadó, hanem nyomda is: a könyvkiadás mellett nyomtatást is vállalunk. A tanszéki kiadványokat, actákat, plakátokat, meghívókat, szórólapokat belső átvezetéssel fizethetik a karok, egységek -- ÁFA, beszerzési eljárás és 3 árajánlat nélkül, áraink barátságosak. A megrendelés módja nagyon egyszerű: csak fel kell keresni bennünket.

   IMG_5882


   Sikerkönyvek

   A kiadónál szinte minden tudományterületről jelentek meg könyvek. A legnépszerűbbek közé tartozik Tihanyiné Vályi Zsuzsanna: Amiről a gyermekrajzok beszélnek 2013-ban megjelent kötete, a Fekete Éva-Bagyánszki Mária szerzőpáros biológiai, valamint a Kevei Ferenc-Kucsera Judit szerzőpáros mikrobiológiai témájú kötetei. Kelendőek a gyógyszerész jegyzetek is.


   SZTEinfo-Antal Éva

   Fotók-Bobkó Anna


   Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
   Link küldésLink küldés

   esza_felso

   SZTEmagazin

   2019. november 13.

   IMG_5871

   A hazai felsőoktatás zászlóshajója, a Szegedi Tudományegyetem „kapitányi hídján” álló vezetőket sorra bemutatja a Szegedi Egyetem Magazin. Most az SZTE négy rektorhelyettese arról is vall, miként javíthatja tovább pozícióit a legfrissebb Quacquarelli Symonds ranglista szerint Magyarország legjobb egyeteme, a szegedi universitas.

   SZTEtelevízió

   2019. augusztus 07.

   kiemelt_Berenyi_Antal

   Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

   Eseménynaptár

   Eseménynaptár RSS

   Rendezvénynaptár *

   • november 13. 08:00 - 15. 18:00
   • november 13. 13:00 - 15. 13:30
    Az SZTE ÁJTK Magyar Jogtörténeti Tanszéke és az MTA SZAB Jogtudományi Szakbizottsága szervezésében
   • november 14.
    09:00 - 15:00
    Az SZTE JGYPK Művészeti Intézet Művészetelméleti és Művészetpedagógiai Kutatócsoportjának szervezésében
   • november 14.
    09:00 - 15:10
    Nemzetközi konferencia a Europe Direct Szeged, az SZTE Frankofón Egyetemi Központja, a Francia Köztársaság Budapesti Nagykövetsége, a Budapesti Francia Intézet és a Wallonie-Bruxelles International szervezésében
    Részletek: www.ed.u-szeged.hu
   • november 14.
    10:00 - 16:00
    Az SZTE BTK Pszichológiai Intézete pszichológiatörténeti konferenciát szervez abból az alkalomból, hogy Szegeden 90 éve jött létre Magyarország első tartósan működő egyetemi lélektani intézete Várkonyi Hildebrand Dezső vezetésével. A konferenciára várunk minden érdeklődőt! A konferencia programja megtekinthető a konferencia honlapján, az előadások összefoglalóival: https://www.szegedikonferencia2019.com