SZTE Info

IMG_2984_2

Közbeszerzési szakmai napot tartottak az SZTE részvételével

A közbeszerzés aktuális kérdéseiről, a jövőbeni fejlesztési irányokról kaptak naprakész tájékoztatást a régió vállalatai, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Szegedi Tudományegyetem közös szakmai napján, május 7-én.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hogyan lehet a közbeszerzési eljárásokat gyorsan és hatékony lebonyolítani? Miként segít ebben a digitális technológia? Hogyan fejleszthetőek a jövőben a közbeszerzési eljárások? – többek között ezekre a kérdésekre is választ kaptak az érdeklődők május 7-én a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakmai napján. A résztvevőket Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Juhász Tünde kormánymegbízott és Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja köszöntötte.


IMG_2955


Szigorú szabályrendszerben végzi beszerzéseit a Szegedi Tudományegyetem. A dél-alföldi régió legnagyobb munkáltatója évente mintegy 120-150 közbeszerzési tendert bonyolít. – Az intézményünkben folyó kiemelkedő kutatás-fejlesztési és gyógyító tevékenységet, valamint az oktató munkát nagymértékben érintik a közbeszerzési eljárások. A tenderek során nemcsak a közbeszerzési törvény előírásaink, hanem sok esetben az Európai Uniós szabályoknak is meg kell felelnünk. Célunk, hogy ezen szigorú szabályok betartása mellett rugalmasabbá tegyük a beszerzési folyamatainkat. A tenderek lebonyolítását, nem külső szakemberek, hanem saját munkatársaink végzik, így a megszerzett szakmai tapasztalat beépül az egyetemi tudásbázisba – fogalmazott Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja. Hozzátette: folyamatos beszerzési igényt jelent az egészségügy számára szükséges fogyóanyagok megvásárlása. Példaértékű kezdeményezésként az ország első, dinamikus beszerzési rendszerét alakította ki a szegedi egyetem vegyszerben és fogyóanyagban, ami a kutató és gyógyító munka dinamikusan változó igényeit tudja hatékonyan, közbeszerzés-technikailag szolgálni.


kozbeszerzesi_nap_galeria
Képgaléria a rendezvényről


A szakmai napon a közbeszerzés jövőbeni fejlesztési irányairól Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke tartott előadást, a jogalkalmazók munkáját segítő útmutatókat dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság főtitkára ismertette. Dr. Puskás Sándor, a Közbeszerzési Döntőbizottság elnöke a bizottság tevékenységéből mutatott be gyakorlati példákat.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.