SZTE Info

IMG_1032

Orosházi és szolnoki diákok az ÁOK Biológiai Intézetében

A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny különdíjának köszönhetően tekinthettek be az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium diákjai az SZTE ÁOK Orvosi Biológiai Intézet munkájába. A diákok izgalmas laborgyakorlaton vehettek részt: az emberi kromoszómákat vizsgálták mikroszkóppal.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny az ország egyik legrangosabb és legnagyobb természettudományi versenye. Minden évben rengeteg lelkes középiskolás jelentkezik 3 fős csapatokban a kémia, fizika és biológia kérdések megválaszolására. A három természettudományi tantárgyon kívül azonban a verseny Nobel-díjas névadójáról, a szegedi egyetem egykori rektoráról is átfogó tudással kell rendelkezniük a versenyzőknek. A kérdéseket mindig az egyetem kiváló természettudományi képzéseken oktató tanárai állítják össze. Az értékes nyeremények mellett a döntőbe be nem jutott csapatok között minden évben az egyetem természettudományos intézeteibe szóló intézmény- és laborlátogatásokat is kisorsolnak a szervezők. Így a terület iránt érdeklődő tehetséges fiatalok személyesen tapasztalhatják meg az SZTE-n folyó oktató és kutató munkát.


Az SZTE ÁOK Orvosi Biológia Intézetben tett látogatásuk során a diákok sajátkromoszóma vizsgálatot végezhettek, melyen a Barr-testet kereshették meg. A nők ivari kromoszómái közül az egyik X kromoszóma mindig inaktiválódik. Ezt nevezik Barr-testnek, amely a sejtmaghártyának a szélén helyezkedik el, így optikai mikroszkóp alatt könnyen látható. A kutatás kezdetén tehát mindenki mintát vett a szájnyálkahártyájáról. Ezt a mintát etanolba áztatták, hogy rögzüljön a tárgylemezen, majd ezután következett a festés, így a mikroszkóp alatt láthatóak lettek a sejtmagok.


IMG_1038


A laborgyakorlat kezdetén Prazsák István, az SZTE ÁOK Orvosi Biológiai Intézet egyetemi tanársegédje vezette be a diákokat az elméleti és gyakorlati alapokba. A fiatal tanulók igen tájékozottak voltak, ügyesen tudtak válaszolni a mikroszkóppal kapcsolatos kérdésekre. Így közösen gyűjtötték össze az információkat a mikroszkóp főbb funkcióiról, részeiről és a használatával kapcsolatos tudnivalókról.


SZGYTV_Intezetlatogatas
Az intézetlátogatáson készült képek itt megtekinthetőek.
 

Ezután a kromoszómákról beszélgettek a tanulókkal. A diákok megtudták, hogy milyen eltérések vannak a nőkben és a férfiakban a kromoszómákat tekintve, miért alakulhatnak ki bizonyos betegségek az öröklődés nyomán, és ezek közül némelyik miért csak a férfiaknál jellemző. Prazsák István a Barr-test vizsgálatának felhasználásáról is beszélt. Ez a vizsgálat először az Olimpiai játékokon vált fontossá a XX. század második felében, amikor gyakran előfordultak olyan esetek, hogy nőiesebb férfiak indultak és nyertek női számokban. Ennek elkerülése érdekében fontossá vált, hogy a meztelenre vetkőztetés megaláztatása helyett más módszerrel, de kimutatható legyen, hogy valaki férfi-e vagy nő. A Barr-test vizsgálatnak köszönhetően meg tudták állapítani a sportolók kromoszomális nemét.


IMG_1195


Ivanics Szintia, az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium tanulója már nagyon várta a laborlátogatást. A diáklány az SZGYTV-n is indult csapatával, amit nagyon tanulságosnak és izgalmasnak tartott. Szintia biológia szakon szeretne továbbtanulni a Szegedi Tudományegyetemen, így külön öröm volt számára, hogy az Orvosi Biológiai Intézetbe látogathattak el iskolájukkal.


SZTEinfo- Szöveg és fotó: Kocsis Bernadett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében