SZTE Info

IMG_1032

Orosházi és szolnoki diákok az ÁOK Biológiai Intézetében

A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny különdíjának köszönhetően tekinthettek be az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium diákjai az SZTE ÁOK Orvosi Biológiai Intézet munkájába. A diákok izgalmas laborgyakorlaton vehettek részt: az emberi kromoszómákat vizsgálták mikroszkóppal.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny az ország egyik legrangosabb és legnagyobb természettudományi versenye. Minden évben rengeteg lelkes középiskolás jelentkezik 3 fős csapatokban a kémia, fizika és biológia kérdések megválaszolására. A három természettudományi tantárgyon kívül azonban a verseny Nobel-díjas névadójáról, a szegedi egyetem egykori rektoráról is átfogó tudással kell rendelkezniük a versenyzőknek. A kérdéseket mindig az egyetem kiváló természettudományi képzéseken oktató tanárai állítják össze. Az értékes nyeremények mellett a döntőbe be nem jutott csapatok között minden évben az egyetem természettudományos intézeteibe szóló intézmény- és laborlátogatásokat is kisorsolnak a szervezők. Így a terület iránt érdeklődő tehetséges fiatalok személyesen tapasztalhatják meg az SZTE-n folyó oktató és kutató munkát.


Az SZTE ÁOK Orvosi Biológia Intézetben tett látogatásuk során a diákok sajátkromoszóma vizsgálatot végezhettek, melyen a Barr-testet kereshették meg. A nők ivari kromoszómái közül az egyik X kromoszóma mindig inaktiválódik. Ezt nevezik Barr-testnek, amely a sejtmaghártyának a szélén helyezkedik el, így optikai mikroszkóp alatt könnyen látható. A kutatás kezdetén tehát mindenki mintát vett a szájnyálkahártyájáról. Ezt a mintát etanolba áztatták, hogy rögzüljön a tárgylemezen, majd ezután következett a festés, így a mikroszkóp alatt láthatóak lettek a sejtmagok.


IMG_1038


A laborgyakorlat kezdetén Prazsák István, az SZTE ÁOK Orvosi Biológiai Intézet egyetemi tanársegédje vezette be a diákokat az elméleti és gyakorlati alapokba. A fiatal tanulók igen tájékozottak voltak, ügyesen tudtak válaszolni a mikroszkóppal kapcsolatos kérdésekre. Így közösen gyűjtötték össze az információkat a mikroszkóp főbb funkcióiról, részeiről és a használatával kapcsolatos tudnivalókról.


SZGYTV_Intezetlatogatas
Az intézetlátogatáson készült képek itt megtekinthetőek.
 

Ezután a kromoszómákról beszélgettek a tanulókkal. A diákok megtudták, hogy milyen eltérések vannak a nőkben és a férfiakban a kromoszómákat tekintve, miért alakulhatnak ki bizonyos betegségek az öröklődés nyomán, és ezek közül némelyik miért csak a férfiaknál jellemző. Prazsák István a Barr-test vizsgálatának felhasználásáról is beszélt. Ez a vizsgálat először az Olimpiai játékokon vált fontossá a XX. század második felében, amikor gyakran előfordultak olyan esetek, hogy nőiesebb férfiak indultak és nyertek női számokban. Ennek elkerülése érdekében fontossá vált, hogy a meztelenre vetkőztetés megaláztatása helyett más módszerrel, de kimutatható legyen, hogy valaki férfi-e vagy nő. A Barr-test vizsgálatnak köszönhetően meg tudták állapítani a sportolók kromoszomális nemét.


IMG_1195


Ivanics Szintia, az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium tanulója már nagyon várta a laborlátogatást. A diáklány az SZGYTV-n is indult csapatával, amit nagyon tanulságosnak és izgalmasnak tartott. Szintia biológia szakon szeretne továbbtanulni a Szegedi Tudományegyetemen, így külön öröm volt számára, hogy az Orvosi Biológiai Intézetbe látogathattak el iskolájukkal.


SZTEinfo- Szöveg és fotó: Kocsis Bernadett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 30.

IMG_6486

Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 13.
  07:00 - 15:00
  Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat ősszel immár XXXIX. alkalommal rendezi meg a hagyományos Nevezéses Horgászversenyét október 13-án.
  Az eddigiekhez hasonlóan idén is oktatói, dolgozói és hallgatói kategóriákban lehet jelentkezni rendezvényünkre. A rendezvény sikerességéhez hozzájárulásukat szeretném kérni azáltal, hogy továbbítja üzenetemet a Kar Intézetvezetőihez, Tanszék csoportjaihoz, az adott egységben dolgozókhoz, elősegítve ezzel is a hallgatók, oktatók és dolgozók közötti kapcsolat erősítését, illetve, hogy aki szeretne versenyezni időben értesüljön a lehetőségről.
  Időpont: 2019. október 13. vasárnap
  Helyszín: Sándorfalva, Nádastó
  Jelentkezni: a szek@ehok.u-szeged.hu email címen lehet
  Jelentkezési határidő: 2019. október 4. péntek, 12:00-ig.
  3+1 fős csapatok jelentkezését tudjuk elfogadni! Az email tartalmazza a csapatnevet, kategóriát, a csapattagok nevét és pólóméretét, a csapatkapitány nevét és elérhetőségét (e-mail cím és az egyik csapattag telefonszáma)
  Minden egyéb részlet a Facebook eseménynél lesz közzétéve, kérem kövessék!
  https://www.facebook.com/events/379637452954342/
 • október 13.
  10:00 - 17:00
  Hatodik alkalommal invitáljuk a családokat a Tök Jó Napra, melyen az ősz egyik népszerű finomsága, a tökfélék családja lesz a főszereplő.
  Tökfaragás: akik kedvet éreznek hozzá, a helyszínen kifaraghatják Halloween-töklámpásukat, vagy akár tökös mécseseket, ablakdíszeket is készíthetnek.
  Tökfaragáshoz tökök vásárolhatók.
  Tökkiállítás: megismerhetik a tökök meghökkentő sokféleségét: a hatalmas méretű Halloween-tököket, a karcsú lopótök fajtákat és a számtalan szín-, minta- és formagazdagságban növő apró dísztököket.
  Tök jó játékok: a tökmagok az ügyességi játékokban bizonyíthatják rátermettségüket.
  Tökös ételek: a gasztronómia iránt érdeklődők tökös ételeket, kemencében sült tököt kóstolhatnak. Kíváncsian várjuk kedvenc családi tökös ételek receptjeit akár kóstolóval együtt.
  Kézműves termékek vására és kézműveskedés.
  Faragni való tökök és dísztökök a helyszínen vásárolhatók. A gyerekeket a kézműves foglalkozásokon kívül délelőtt zenés, mesés műsorral várjuk.
  Belépőjegy 950 Ft, diák, nyugdíjas 650 Ft, óvodás, SZTE hallgató, dolgozó 450 Ft
 • október 13.
  17:00 - 19:00
  A foglalkozásokat vasárnaponként 17.00-19.00-ig tartjuk. Maximális létszám 20 fő.
  Előzetes regisztráció szükséges a kooperalo@szinhaz.szeged.hu címen.
  Az alkalmak részvételi díja 1000 Ft
  Foglalkozásvezető: Kállai Ákos színházpedagógus
 • október 14.
  12:10 - 12:10
 • október 14.
  14:00 - 15:00