SZTE Info

kiemelt_gyerekklinika_takarok

Négymillió forint értékben speciális takarókat kapott az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika koraszülött osztálya

A Korábban Érkeztem Alapítvány négymillió forint értékben speciális textíliákat, valamint antibakteriális, teljes zaj- és fényszűrő tulajdonsággal bíró inkubátortakarókat adományozott az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika perinatális intenzív centrumának. A felajánlott eszközök a koraszülöttek fejlődését segítik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Korábban Érkeztem Alapítvány a Richter Gedeon Nyrt. támogatásával közel négy millió forint értékben 17 antibakteriális, teljes zaj- és fényszűrő funkcióval bíró inkubátortakarót, valamint egyedi plédeket, és a babák kényelmét és fejlődését szolgáló speciális fészkeket adományozott az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZAKK) Gyermekgyógyászati Klinika perinatális intenzív centrumának (PIC). Gyorsabban fejlődnek ugyanis azok a koraszülött gyermekek, akiket kevesebb stressz és fájdalom ér az érzékszerveiken keresztül. A felajánlott eszközök ezt a folyamatot segítik, valamint szervesen kapcsolódnak Inga Warren professzor, angliai neonatológus februárban a PIC munkatársai számára tartott családbarát ellátási FINE (Family and Infant Neurodevelopmental Education) továbbképzéséhez, ahol azokat a technikákat és módszereket lehetett elsajátítani, melyek hozzájárulnak a koraszülöttek idegrendszerének védelméhez és fejlődéséhez.

 

gyerekklinika_takarok2


A szakemberek az új eszközökkel olyan állapotot tudnak majd teremteni, ami a FINE képzésen tanultakat a gyakorlatban is támogatják, és nem utolsó sorban kellemes színeket és barátságos környezetet biztosítanak az inkubátor kis lakói számára. Az Angliából származó speciális fészkeket kifejezetten klinikai használatra fejlesztették ki, és 300-1500 grammos testtömegű koraszülöttek ellátására alkalmasak.

 

gyerekklinika_takarok


A Szegedi Tudományegyetem kancellárja, Dr. Fendler Judit az adományok átadásán úgy fogalmazott, hogy a dél-alföldi régió demográfiai helyzetének javítása érdekében az egyetem elkészítette azt a széleskörű, komplex programot, amelybe jól illeszthető a Korábban Érkeztem Alapítvánnyal folytatott együttműködés a koraszülöttek minél magasabb szintű ellátása és gondozása érdekében. Hangsúlyozta, hogy a jövőben meg fog újulni a Gyermekgyógyászati Klinika, valamint a koraszülött-ellátás új helyre költözik, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán pedig komoly fejlesztések valósulnak meg.


gyerekklinika_takarok3


Az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója, Dr. Bereczki Csaba arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt tíz évben a koraszülött-ellátás orvosilag rendkívül sokat fejlődött, ma már szerencsére nemcsak arra tudnak figyelni, hogy a babát ne veszítsék el, hanem, hogy minél komfortosabb, „családbarátabb” minőségi körülményeket tudjanak biztosítani a babák mellett a szülők számára is. Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. operatív elnöke a bizalmat emelte minden szempont elé a közel négymillió forintos felajánlás odaítélése szempontjából, hozzátéve: a számukra rendkívül szimpatikus, átlátható módon működő alapítvány munkáját öt évvel ezelőtt kezdték el támogatni, mert vállalatuk kötelességének érzi a gyermeket vállaló nők segítését, valamint a koraszülöttek gondozási körülményeinek javítását.


SZTEinfo- Lévay Gizella

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.