Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_Tarsasjatek

Könyvhét 2019 – Társasjátékokkal rendhagyó tanórát prezentáltak, a Dugonics téren bemutatóztak az SZTE történelem szakos hallgatói

Könyvhét 2019 – Társasjátékokkal rendhagyó tanórát prezentáltak, a Dugonics téren bemutatóztak az SZTE történelem szakos hallgatói

2019. június 16.
5 perc

A történelem egyáltalán nem „unalmas magolásról és évszámokról” szól – hangsúlyozzák az SZTE PhD-hallgatói. Az SZTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola fiataljai az általuk fejlesztett 7 társasjátékkal rendhagyó töri órákat tartottak a 90. Ünnepi Könyvhéten. E konfliktus-szimulátorokat több történelem szakos hallgatóval együtt mutatják be a szegedi könyvünnep centrumában, az SZTE Dugonics téri Rektori Épület előtti József Attila szobornál is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A 90. Ünnepi Könyvhét alkalmából a megújult SZETE, azaz Szegedi Történészhallgatók Egyesülete innovatív módon készült a tudás és a történelem iránti érdeklődés növelésére – jelentette ki Mezey Bence. Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Történelemtudományi Doktori iskola hallgatója két társával – Lengyel Ádámmal és Szabó G. Leventével – együtt 7, konfliktus-szimulátornak nevezett társasjátékát tesztelte a könyvünnepen. – Saját fejlesztésű társasjátékainkkal szeretnénk elérni, hogy minél többen válasszák a történész szakmát. Bemutatjuk, hogy a régóta meglévő sztereotípiákkal ellentétben a történelem egyáltalán nem unalmas magolásról és évszámokról szól.


Tarsasjatek_JA_szobornal
Az SZTE történész hallgatói - Mezey Bence és Domján Máté - Hallósy Kincsőnek, a szegedi SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája 11. osztályos szakgimnáziumi tanulójának mutatják az egyik innovatív társasjátékot.

 

A múlt eseményeinek megismerése nem csupán könyvekkel, hanem interaktív játékokkal is lehetséges. E feltételezés a tavalyi Kutatók Éjszakáján bizonyítást nyert, köszönhetően a Szegedi Tudományegyetem Történelemtudomány Doktori iskola hallgatóinak. A koncepció működőképességét, a 2019. évi könyvhéten az Eötvös és a Tömörkény gimi diákjai is élvezhették az SZTE doktoranduszai által tartott rendhagyó történelem órán.

 

– Az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság szervezésében a Somogyi-könyvtár rendelkezésünkre bocsájtotta Stefánia téri kirendeltségét, ahol középiskolás diákokkal ismertettük meg a játékokat – folytatta a történetet Mezey Bence. – Habár eleinte kissé visszafogott volt a diákok lelkesedése, rövid időn belül minden asztalt körbeültek, és egyre jobban belemerültek a játékba. Néhányan még az óráról való késést is megkockáztatták, csak hogy még egy utolsó kört végigjátszhassanak. Számomra talán ez volt a legpozitívabb tapasztalat.


RENDHAGYO

Az SZTE doktoranduszai által készített játékok számos kor világtörténeti jelentőségű eseményeit dolgozzák fel. A középiskolások először az amerikai függetlenségi háborúhoz vezető utat játszhatták újra a Brit Birodalom, illetve a 13 alapító gyarmat szemszögéből. Eldönthetik, melyik utat kövesse az újdonsült Egyesült Államok; megváltoztathatják az 1861-65-ös polgárháború kimenetelét.

 

– Tanárként jó volt látni, hogy milyen elmélyülten vettek részt a történelmi konfliktusokban a diákok. Az ifjú történészek mindig kiegészítették érdekes információkkal a játék fordulatait. Külön dicséret illeti őket az Amerika történetének dióhéjban történt összefoglalásáért – mondta Bádonyiné Nagy Ilona, a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium szaktanára. – Remek sztorikkal fűszerezték a mondandójukat az Észak és Dél konfliktusáról, a pártokról, a választásról, sőt: a kétféle Colával kapcsolatos történeteket is hallottunk.

 

Az érdeklődők újrajátszhatják a sorsfordító Waterloo-i csatát is Napoleon és Wellington szerepében.

 

– Év végén igazán motiváló, pedagógiailag élményt adó rendhagyó órán vehettünk részt – köszönte a lehetőséget Bádonyiné Nagy Ilona. A Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumból két csoportot kísérő tanár szerint a diákok nagyon gyorsan alkalmazkodtak a történelmi játékokhoz. – Rendkívül jó ötlet a tervező egyetemisták részéről, hogy a játékosok akár meg is változtathatják az ismert történelmi események kimenetelét – emlékeztetett a Waterloo-i csatát, a spanyol polgárháborút középpontba állító konfliktus-szimulátorra.

 

A történész doktoranduszuk innovatív fejlesztésének köszönhetően a játékosok a modern Európa történetét is újraírhatják az 1936-39-es spanyol polgárháború keretében, valamint az egész világ sorsa múlik a játékosokon, akik vállalkoznak az 1963-as kubai rakétaválság megoldására.


rendhagyoora_10-C

– Ezen stratégiai játékok mellett vannak viszonylag lazább, kötetlenebb társasok is – tette hozzá az SZTE történész hallgatóinak a szószólója. – Az egyikben Afrika felosztása a cél az európai nagyhatalamak között, ahol akár még az Osztrák-Magyar Monarchia is gyarmatosító hatalom lehet. Illetve: a mai fiatalok kipróbálhatják, milyen volt az I. világháborúban katonának lenni, ahol a túlélés gyakran csak a szerencsén, esetünkben a kártyákon múlott.


A rendhagyó történelem órának helyet adó fiókkönyvtár Kopolovic Annamária emlék-kiállításának ad otthont. Ezt is megnézték a Tömörkény gimisei, s megemlékeztek arról, hogy Kopolovic Annamária az iskola diákja volt, tragikus baleset áldozata lett.

 

– A 90. Ünnepi Könyvhét időszakában – pontosabban június 13. és 17. között minden nap délután – a Dugonics téri könyvsátrak közelében, az SZTE Rektori Épület előtti József Attila szobornál is bemutatjuk a 7 konfliktus-szimulátornak nevezett társasjátékunkat – hívta föl a figyelmet Lengyel Ádám, aki a Szeged TV Körút magazinjában is ajánlotta ezt a „kortalan” könyvheti programot.

 

Az SZTE 3 történész doktorandusza közül Szabó G. Levente a Szegedi Történészhallgatók Egyesülete (SZETE) tagjai közül az elsőéves Domján Mátéval népszerűsítette a társasjátékokat az SZTE Dugonics téri Rektori Épület közelében. Arra is fölhívta az érdeklődők figyelmét, hogy az így feldolgozott témakörökhöz a legfrissebb szakirodalom is elérhető a könyvsátraknál.


Tarsasjatek_SZETE

 

– A Trianon története hét kötetben. I. kötet: Trianon Nagy Háború alatti előzményei az Osztrák-Magyar Monarchia bukása című kötetben 31 ismert és elismert történész 600 oldalon mutatja be a Trianonhoz vezető utat – ajánlotta ott-jártunkkor az olvasók figyelmébe egyik legújabb könyvét az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatója, Gulyás László egyetemi tanár. – A Trianon közérthetően. 12 előadás a nemzeti, polgári, konzervatív történetírás jegyében című kiadványom a szegedi egyetemen általánosan művelő Trianon-kurzus előadásainak szerkesztett változata.


Gulyas_L_2_konyve

 

A Líra csoportot képviselő Radnóti könyvesbolt standjánál Romsics Ignác I. világháborúhoz kapcsolódó monográfiáját láttuk. A Nagy Háború hatása a mindennapok kultúrájára című, a 90. Ünnepi Könyvhéten is bemutatott konferenciakötet – amelyet dr. habil. Glässer Norbert és dr. Mód László, az SZTE BTK Társadalomtudományi Intézet, Néprajzi és Kulturális Antropológia Tanszék oktatói és kutatói szerkesztettek – pdf-formátumban az internet segítségével elérhető itt és letölthető.

 

SZTEinfo

Fotók: B. N. I. és Ú. I.


A 90. Ünnepi Könyvhétről írtuk:

 

Az SZTE utcára viszi a tudományt a 90. ünnepi könyvhéten is

 

Könyvhét 2019 – Grecsó Krisztián, az SZTE volt hallgatója ajánlásával nyílt meg az olvasmányok ünnepe

 

Könyvhét 2019 – A kétszáz évvel ezelőtti mindennapokról és a jogi kultúra fejlődéséről is vallanak a jobbágyvégrendeletek

 

Könyvhét 2019: Lehetséges? – az SZTE TTIK mesterszakoshallgatójának mesekönyve a környezetvédelemről

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek