Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_Lehetseges_j

Könyvhét 2019: Lehetséges? – az SZTE TTIK mesterszakoshallgatójának mesekönyve a környezetvédelemről

Könyvhét 2019: Lehetséges? – az SZTE TTIK mesterszakoshallgatójának mesekönyve a környezetvédelemről

2019. június 15.
5 perc

„Rajtunk és rajtad is múlik, hogy a jövőnk lesz-e a körforgásos gazdaság.” Ez is üzenete a Szegedi Tudományegyetem környezettudomány mesterszakos hallgatója, az APPLIA Magyarország Egyesülés munkatársa, Mészáros Fanni a Forgó Morgó a tengeren, illetve a Körforgó Morgó, az új barát című két kötetéből megismert Kati és Peti kalandjait folytató legújabb, Lehetséges? című mesekönyvének.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Esküt tettek a környezet védelmére. Ez tetszett a legjobban Forgó Morgó történetei közül –mesélte Gera Emma. A kiskundorozsmai iskola második osztályos tanulója is részt vett Mészáros Fanni, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar mesterszakos hallgatója legújabb mesekönyve, a Lehetséges? bemutatóján.

 

 

Gyerekrajzok mesélnek

 

Környezettan alapszakon már végzett, jelenleg környezettudomány mesterszakon, a Szegedi Tudományegyetem hallgatójaként a negyedik diplomáját szerzi Mészáros Fanni. Az élethosszig tartó tanulás jegyében a vizsgára való készülést szakította meg, hogy a 90. Ünnepi Könyvhéten Forgó Morgó történeteivel közelebb vigye a gyerekekhez a környezetvédelem ügyét.


Lehetseges_Meszaros_Fanni

 

Csak gyerekrajzok alapján idéztem fel három mesekönyvem alaptörténeteit. Közben Forgó Morgó, Körforgó Morgó, illetve Csobogát és Csobogáta egy-egy kihívást intézett a gyerekekhez. Ahogy megválaszolták a kérdést az osztály képviselői, úgy gyarapították az a csapat ajándékcsomagját. Végül plüss Forgó Morgót, mesekönyveket, óriás puzzle-t és naptárat is kaptak a gyerekek – összegezte a 2019. június 12-én tartott rendhagyó foglalkozása jellemző módszerét Mészáros Fanni, aki szívesen megy könyvtárakba és iskolai osztályokba is rendhagyó órát tartani .

 

 

Forgó Morgó és új barátai

 

„Jöjjön valaki, szökik az energia!” E reklámszövegből, illetve még a múlt század nyolcvanas éveiből ismerős lehet Forgó Morgó, a beszélő villanyóra alakja. Az Európai Háztartási Gépgyártók Tanácsa, a CECED 60 éve létező szervezetének hazai egysége 13 éven át CECED Magyarország Egyesülés néven aktivizálódott. Ám tavalytól APPLIA Magyarország Egyesülés néven emlegethetjük. Ez a hazai szervezet 2006-ban élesztette újra Forgó Morgót mint a környezettudatosság emblematikus figuráját.

 

Lehetseges_2


– 2015. december 2-án, amikor az EU publikálta a körforgásos gazdaságról szóló cselekvési tervét, jött az ötletem, hogy legyen egy testvére Forgó Morgónak, így született Körforgó Morgó. A vizes témákkal pedig családi kötődésünk miatt magam is kiemelten szeretek foglalkozni: a vízhez kapcsolódó környezetvédelmi problémákat összekötöttem a sporttal, mert egész családunk búvárkodik. Így például a férjem, aki búvároktató a mesebeli történeteim szereplője is lett – árulta el Mészáros Fanni, aki megteremtette Csobogát és Csobogáta alakját is.

 

 

Tudományhoz kötődve

 

Meséi közül a legutóbbi, a Lehetséges? 2018 őszén született. Minden szereplő és minden történet alapja valós sztori.

 

– Megtanultuk, hogy a környezetünket óvni kell – szólt közbe Simon Lili, aki az osztálytársaival együtt örült az APPLIA Egyesülés támogatásával, Mészáros Fanni közvetítésével kapott ajándékoknak. – Mi is szelektíven gyűjtjük a PET-palackokat. Itt tanultam meg, hogy a fémet is külön kell tenni.


Lehetseges_gy

A tudományhoz is kötődik a Lehetséges? című mesekönyv, mely azokat az információkat is tartalmazza, amelyeket az eredetileg jogász szakon végzett Mészáros Fanni mint az SZTE környezettan alapszakos hallgatója megtanult.

 

A természettudományi tantárgyak megszerettetése is célom volt e mesekönyvekkel. Így a gyerekek láthatják, hogy azoknak az ismereteknek, amelyeket az iskolában tanulnak, kézzelfogható haszna is van – hangsúlyozta az SZTE mesterszakos hallgatója.

 

Lehetséges, hogy …? A kérdésben foglalt segítő válasz az SZTE egy éve elhunyt tanára, Halász János emblematikus szófordulata volt. Erre utal tanítványa, Mészáros Fanni legújabb mesekönyvének a címe, illetve az abban foglalt történetek. Az utolsó fejezetből kiderül, a Lehetséges? a környezeti nevelés célja mellett Halász János tanár úrnak állít emléket.

 

 

Mozgásban a tudás

 

– E témakörök előjöttek a tananyagunkban. Így az egész évben tanultakra ráerősített ez a rendhagyó óra. Sőt: újdonságokat is tanulhattak a gyerekek, de még én is – lelkesedett a Szénásiné Őrhalmi Nikolett tanítónő. – Most hallottam először arról, hogy a mobiltelefonos eszközöket olyan apró részekre szét lehet szedni, hogy abból készülhetnek a fenntarthatóságra és az újrahasznosításra fókuszáló tokiói olimpián például a győztesek érmei. Háztartási hulladékból szeretnék a dobogókat készíteni.

 

Lehetséges-e a szennyvízből leválasztott WC-papírt újrahasznosítják? E kérdésre is tudták a helyes és lehetséges választ a kisiskolások.

 

– A műanyag flakonoknak van egy külön kuka, abba dobjuk otthon is – mondta Molnár Marci, a kiskundorozsmai kisiskolás, akinek a figyelmét felkeltette a Lehetséges? című mesekönyvben A nagy sportág választó napról szóló fejezet és a víz alatti hokiról szóló film is.

 

– A mozgás elválaszthatatlan a tananyagtól alsó tagozatban. Itt még minden mindennel összefügg – osztotta meg velünk tapasztalatát a kiskundorozsmai iskolások egyik tanítónője, Szénásiné Őrhalmi Nikolett. – Jó megoldás, hogy bár író-olvasó találkozóra jöttünk a Szegedi Tudományegyetem szervezésében, a Somogyi-könyvtár kiskundorozsmai fiókkönyvtárába, mégis a környezettudatosság és a mozgás középpontba került – mondta. Kiderült, a szegedi egyetem nyújtotta lehetőségekkel örömmel és gyakran élnek: a kiskundorozsmai iskola alsó tagozatosai is látogatói az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástára, vagy éppen az SZTE Füvészkert programjainak.


*

 

A környezetkutató, az SZTE TTIK környezettudományi mester szakos hallgatója, Mészáros Fanni mesekönyve megjelent elektronikusan elérhető formában is, itt olvasható: www.csobogat.hu.

Ezen a honlapon kiegészítések, további információk is találhatók a mesékhez, valamint a szerző korábbi mesekönyvei pdf formátumban letölthetők. Ízelítő e kiadványok sajtóvisszhangjából:

https://www.elobolygonk.hu/Klimahirek/Oktatas/2019_03_29/_a_csobogo_viz_orzoi

https://www.elobolygonk.hu/Klimahirek/Oktatas/2019_03_27/egy_szeretni_valo_figura_megszivlelendo_tanacsokkal

A Lehetséges? mesekönyvhöz kapcsolódó rajzpályázatról az Ozone Network készített kisfilmet, mely itt tekinthető meg: https://youtu.be/hAL2cy2oZws

 

A Lehetséges? mesekönyvet Dr. Rakonczai János (SZTE) lektorálta.

 

A szerző gondolatai Halász János tanár úr emlékére: https://csobogat.hu/2019/03/17/3-halasz-tanar-ur/

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: M. F., Ú. I.


A 90. Ünnepi Könyvhétről írtuk:

 

Az SZTE utcára viszi a tudományt a 90. ünnepi könyvhéten is

 

Könyvhét 2019 – Grecsó Krisztián, az SZTE volt hallgatója ajánlásával nyílt meg az olvasmányok ünnepe

 

Könyvhét 2019 – A kétszáz évvel ezelőtti mindennapokról és a jogi kultúra fejlődéséről is vallanak a jobbágyvégrendeletek

 

Könyvhét 2019 – Társasjátékokkal rendhagyó tanórát prezentáltak, a Dugonics téren bemutatóztak az SZTE történelem szakos hallgatói

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek