SZTE Info

IMG_4715

Újabb kínai egyetemmel működik együtt az SZTE

Együttműködési megállapodást írt alá a Szegedi Tudományegyetem és a kínai Délnyugati Politikatudományi és Jogi Egyetem (Southwest University of Political Science and Law) 2019. július 22-én. Az együttműködésnek köszönhetően oktatói és hallgatói csereprogramok, közös kutatások és közös képzések kialakítását tervezik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetemen mindig is kiemelt szerepet kaptak a nemzetközi kapcsolatok. Az SZTE meglévő együttműködéseit jelenleg is ápolja, de ahhoz, hogy az intézmény továbbra is a világ top 500 egyeteme közé tartozzon, folyamatosan bővíteni kell nemzetközi kapcsolatrendszerét.


IMG_4661


– Az utóbbi évtizedekben elsősorban Nyugat-Európa és az Egyesült Államok felé irányultak együttműködési törekvéseink. Napjaink gazdasági, tudományos és ipari folyamataiból jól láthatjuk, hogy a világ fejlődési központjai egyre inkább a Távol-Keletre koncentrálódnak, ezek közül is kiemelkedő Kína – mondta el az együttműködési megállapodás aláírásakor tartott sajtótájékoztatón Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora. – Ez a tény előrevetíti, hogy az új kapcsolatok kialakítását ebben az irányban el kell kezdeni, és folytatni is kell. Ezek az együttműködések nem újkeletűek. Nagy öröm számomra, hogy ezzel a megállapodással a politika- és jogtudomány területén kialakított kapcsolataink számát gyarapíthatjuk. Jól mutatja egyetemünk Kína iránti elkötelezettségét a hamarosan kialakuló Kína központunk, amelynek célja, hogy összefogja a szerteágazó kapcsolatokat – részletezte a rektor.


IMG_4677


Fu Zitang, a Délnyugati Politikatudományi és Jogi Egyetem rektora elmondta: nagy öröm számára, hogy a Szegedi Tudományegyetemmel köthetnek megállapodást. A szegedi intézmény a kutatás és tehetségképzés területén több száz éves hagyománnyal rendelkezik, és a nemzetközi és magyarországi felsőoktatás meghatározó szereplője.


IMG_4696


Az együttműködési megállapodás kiemelt szereplője és kezdeményezője az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a Gazdaságtudományi Kar. Mindkét kar rendkívül elkötelezett a nemzetköziesítés mellett, amelynek szellemében már széleskörű nemzetközi hálót épített ki. Ennek fontos részét képezik a kínai kapcsolatok is. Ezek közül emelkedik ki az SZTE Állam- és Jogtudományi Karon működő GATEWAY program, amely elsősorban a beérkező mobilitást, így kínai hallgatók angol nyelven történő tanítását teszi lehetővé az ÁJTK és a GTK oktatóinak segítségével.


IMG_4687


Dr. Varga Norbert, az SZTE ÁJTK általános dékánhelyettese ismertette az együttműködési megállapodás részleteit. Az elsődleges cél a nemzetköziesítés és a kínai-magyar kapcsolatok erősítése. A megállapodásnak köszönhetően megvalósulhat az oktatói és kutatói mobilitási kapcsolatok bővítése. Emellett az együttműködés célja, karok közötti kutatói programok kidolgozása, az oktatók cseréje oktatási és kutatási célból, illetve közös kutatások, előadások és képzések kialakítása. Ezen kívül hallgatói csereprogramokat is kidolgoznak.

 

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 19.
  10:00 - 13:00
  A Kar és a gyógyszerészképzés bemutatása, laborlátogatás
 • január 21.
  18:00 - 19:00
  Nyáry Krisztián nem akármilyen témával tér vissza Szegedre a Magyar Kultúra Napjának előestéjén: a Himnusz (talán kevésbé ismert) történetével!
  Jegyárak: kedvezményes 1.600 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.300 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/event/NYARYKRISZTIAN200121 weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • január 22.
  18:00 - 19:00
  Irán – régi nevén Perzsia – mindig befolyásolta múltunkat, és jelenünket is. A több mint 2500 éves kultúra rányomta bélyegét a mai társadalmunkra. A klasszikus európai műveltséggel mindig szoros kapcsolatban élt. Az ősi selyemút révén nem csak árucikkek jutottak hozzánk, hanem az eszmék cseréje is fontos lépés volt. Az iráni és hazánk történelme között – annak ellenére – hogy nagy a távolság, sok közös vonás van. Csodálatos paloták, városok, terek és a régmúlt emlékeiről, és ami a legfontosabb, az ott élő emberekről szeretnék majd beszélni.
 • január 23.
  09:30 - 13:00
  Országos konferencia a tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer tapasztalatairól, jövőjéről és fejlesztési lehetőségeiről, a Szegedi Tudományegyetem Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézete (SZTE KÖVI) szervezésében
  Előadók: dr. Szikora Ágnes főosztályvezető (Oktatási Hivatal Tanügy-igazgatási és Köznevelési Hatósági Főosztály); Ritter Attila intézményvezető, szakértő (Janus Pannonius Gimnázium, Pécs); Málnási-Szász Myrtill igazgató, szakértő (ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma); Szabó Győzőné tréner, ICF coach, a KÖVI oktatója; dr. Keczer Gabriella egyetemi docens (SZTE JGYPK), a KÖVI oktatója
 • január 23. 09:30 - 24. 16:20