Bezár

Hírarchívum

IMG_4715

Újabb kínai egyetemmel működik együtt az SZTE

Újabb kínai egyetemmel működik együtt az SZTE

2019. július 23.
2 perc

Együttműködési megállapodást írt alá a Szegedi Tudományegyetem és a kínai Délnyugati Politikatudományi és Jogi Egyetem (Southwest University of Political Science and Law) 2019. július 22-én. Az együttműködésnek köszönhetően oktatói és hallgatói csereprogramok, közös kutatások és közös képzések kialakítását tervezik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetemen mindig is kiemelt szerepet kaptak a nemzetközi kapcsolatok. Az SZTE meglévő együttműködéseit jelenleg is ápolja, de ahhoz, hogy az intézmény továbbra is a világ top 500 egyeteme közé tartozzon, folyamatosan bővíteni kell nemzetközi kapcsolatrendszerét.


IMG_4661


– Az utóbbi évtizedekben elsősorban Nyugat-Európa és az Egyesült Államok felé irányultak együttműködési törekvéseink. Napjaink gazdasági, tudományos és ipari folyamataiból jól láthatjuk, hogy a világ fejlődési központjai egyre inkább a Távol-Keletre koncentrálódnak, ezek közül is kiemelkedő Kína – mondta el az együttműködési megállapodás aláírásakor tartott sajtótájékoztatón Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora. – Ez a tény előrevetíti, hogy az új kapcsolatok kialakítását ebben az irányban el kell kezdeni, és folytatni is kell. Ezek az együttműködések nem újkeletűek. Nagy öröm számomra, hogy ezzel a megállapodással a politika- és jogtudomány területén kialakított kapcsolataink számát gyarapíthatjuk. Jól mutatja egyetemünk Kína iránti elkötelezettségét a hamarosan kialakuló Kína központunk, amelynek célja, hogy összefogja a szerteágazó kapcsolatokat – részletezte a rektor.


IMG_4677


Fu Zitang, a Délnyugati Politikatudományi és Jogi Egyetem rektora elmondta: nagy öröm számára, hogy a Szegedi Tudományegyetemmel köthetnek megállapodást. A szegedi intézmény a kutatás és tehetségképzés területén több száz éves hagyománnyal rendelkezik, és a nemzetközi és magyarországi felsőoktatás meghatározó szereplője.


IMG_4696


Az együttműködési megállapodás kiemelt szereplője és kezdeményezője az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a Gazdaságtudományi Kar. Mindkét kar rendkívül elkötelezett a nemzetköziesítés mellett, amelynek szellemében már széleskörű nemzetközi hálót épített ki. Ennek fontos részét képezik a kínai kapcsolatok is. Ezek közül emelkedik ki az SZTE Állam- és Jogtudományi Karon működő GATEWAY program, amely elsősorban a beérkező mobilitást, így kínai hallgatók angol nyelven történő tanítását teszi lehetővé az ÁJTK és a GTK oktatóinak segítségével.


IMG_4687


Dr. Varga Norbert, az SZTE ÁJTK általános dékánhelyettese ismertette az együttműködési megállapodás részleteit. Az elsődleges cél a nemzetköziesítés és a kínai-magyar kapcsolatok erősítése. A megállapodásnak köszönhetően megvalósulhat az oktatói és kutatói mobilitási kapcsolatok bővítése. Emellett az együttműködés célja, karok közötti kutatói programok kidolgozása, az oktatók cseréje oktatási és kutatási célból, illetve közös kutatások, előadások és képzések kialakítása. Ezen kívül hallgatói csereprogramokat is kidolgoznak.

 

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek