SZTE Info

IMG_9679

A fenntartható közlekedés és fejlődés jegyében rekreálódtak a Klinikai Központ munkatársai és családtagjaik

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ harmadik alkalommal megszervezett családi és sport napjának fókuszában a környezetvédelem és a fenntartható közlekedés biztosítása állt, miután az intézmény 2018-ban csatlakozott az URBAN Innovative Actions (UIA) Európai Uniós program részeként meghirdetett, „Smart Alliance for Sustainable Mobility” (SASMob) projekthez.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A „Smart Alliance for Sustainable Mobility” ("Okos összefogással a fenntartható közlekedésért”) című projekt a fenntartható városi közlekedés érdekében a forgalmi torlódások, a légszennyezettség és a zajkitettség problémáját hivatott enyhíteni egyfelől azzal, hogy a részt vevő intézmények kollégáinak környezetkímélő munkábajárási és mobilitási szokásait támogatja. Másrészről a kedvezményezettek közös erővel adatvezérelt, intelligens közlekedési rendszert terveznek kiépíteni, illetve magasabb színvonalú közlekedési szolgáltatásokat és a felhasználók számára jobb informáltságot kívánnak biztosítani. Ennek jegyében az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban, a déli klinikaparkban egy 50 férőhelyes, kerékpárszervízelési lehetőséggel is ellátott kerékpártárolót alakítanak ki. A Központ együttműködési megállapodás kötésére törekszik több kerékpárszervízzel, ahol a Klinikai Központ munkatársai kedvezményesen vehetnek igénybe szervízelési szolgáltatásokat. Mindemellett egyeztetéseket folytatnak a klinikaparkok mellett közlekedő közösségi eszközök menetrendjeinek fejlesztésére, és a klinikaparkokon belül menetjegy-értékesítő automaták elhelyezésére vonatkozóan.

 

IMG_0030


A „zöld egyetem”-et, mint stratégiai célt is támogató fenti intézkedések minél hatékonyabb megvalósítása érdekében, a családi és sport nap több mint 500 résztvevője többek között az „okos” kerékpárok mellett, könnyebben tárolható, a kerékpárnál is kisebb helyet foglaló alternatív közlekedési eszközöket próbálhatott ki. Így például elektromos rollert, segway-t, longboard-ot vagy épp slider-t, vagyis 3 kerekű rollert.


KK_csaladinap
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.


Az érdeklődők megtapasztalhatták az elektromos troli előnyeit, játékos formában megismerkedhettek a szelektív hulladékgyűjtés szabályaival, és újrahasznosított alapanyagokból ajándéktárgyakat készíthettek. A bringások regisztrálhatták kerékpárjukat a városi Rendőrkapitányság „Bike Safe” programjába. Míg a kisebbek játékos Kresz suli órán vehettek részt, ahol egy közlekedési útvonalakból álló tanpályán, oktatók segítségével megtanulhatták és gyakorolhatták a helyes közlekedést, a közlekedési táblák és lámpák jelzéseinek jelentését, addig szüleik kozmetikai- vagy masszázskezelésen regenerálódhattak, vagy épp élő csocsóbábuként is kipróbálhatták magukat.


Szöveg és fotó: SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében