SZTE Info

IMG_9679

A fenntartható közlekedés és fejlődés jegyében rekreálódtak a Klinikai Központ munkatársai és családtagjaik

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ harmadik alkalommal megszervezett családi és sport napjának fókuszában a környezetvédelem és a fenntartható közlekedés biztosítása állt, miután az intézmény 2018-ban csatlakozott az URBAN Innovative Actions (UIA) Európai Uniós program részeként meghirdetett, „Smart Alliance for Sustainable Mobility” (SASMob) projekthez.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A „Smart Alliance for Sustainable Mobility” ("Okos összefogással a fenntartható közlekedésért”) című projekt a fenntartható városi közlekedés érdekében a forgalmi torlódások, a légszennyezettség és a zajkitettség problémáját hivatott enyhíteni egyfelől azzal, hogy a részt vevő intézmények kollégáinak környezetkímélő munkábajárási és mobilitási szokásait támogatja. Másrészről a kedvezményezettek közös erővel adatvezérelt, intelligens közlekedési rendszert terveznek kiépíteni, illetve magasabb színvonalú közlekedési szolgáltatásokat és a felhasználók számára jobb informáltságot kívánnak biztosítani. Ennek jegyében az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban, a déli klinikaparkban egy 50 férőhelyes, kerékpárszervízelési lehetőséggel is ellátott kerékpártárolót alakítanak ki. A Központ együttműködési megállapodás kötésére törekszik több kerékpárszervízzel, ahol a Klinikai Központ munkatársai kedvezményesen vehetnek igénybe szervízelési szolgáltatásokat. Mindemellett egyeztetéseket folytatnak a klinikaparkok mellett közlekedő közösségi eszközök menetrendjeinek fejlesztésére, és a klinikaparkokon belül menetjegy-értékesítő automaták elhelyezésére vonatkozóan.

 

IMG_0030


A „zöld egyetem”-et, mint stratégiai célt is támogató fenti intézkedések minél hatékonyabb megvalósítása érdekében, a családi és sport nap több mint 500 résztvevője többek között az „okos” kerékpárok mellett, könnyebben tárolható, a kerékpárnál is kisebb helyet foglaló alternatív közlekedési eszközöket próbálhatott ki. Így például elektromos rollert, segway-t, longboard-ot vagy épp slider-t, vagyis 3 kerekű rollert.


KK_csaladinap
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.


Az érdeklődők megtapasztalhatták az elektromos troli előnyeit, játékos formában megismerkedhettek a szelektív hulladékgyűjtés szabályaival, és újrahasznosított alapanyagokból ajándéktárgyakat készíthettek. A bringások regisztrálhatták kerékpárjukat a városi Rendőrkapitányság „Bike Safe” programjába. Míg a kisebbek játékos Kresz suli órán vehettek részt, ahol egy közlekedési útvonalakból álló tanpályán, oktatók segítségével megtanulhatták és gyakorolhatták a helyes közlekedést, a közlekedési táblák és lámpák jelzéseinek jelentését, addig szüleik kozmetikai- vagy masszázskezelésen regenerálódhattak, vagy épp élő csocsóbábuként is kipróbálhatták magukat.


Szöveg és fotó: SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.