SZTE Info

IMG_4096

Egy nap a fenntarthatóság jegyében az SZTE-n

A fenntarthatóságról és környezetbarát megoldásokról tanácskoztak július 16-án az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban a hazai felsőoktatási intézmények képviselői és a GreenMetric rangsor szakértői. Az Indonéziai Egyetem a pécsi és a szegedi egyetemmel együtt szervezett workshopján a résztvevők megismerhették a rangsor metodológiáját, és a hazai egyetemek környezetvédelmi politikáját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A fenntarthatóságról tanácskoztak a hazai egyetemek vezetői a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban 2019. július 16-án. Az Indonéziai Egyetem GreenMetric workshopján a résztvevők bemutatták, hogy intézményük mit tesz a klímaváltozás ellen és a fenntarthatóság jegyében. Ezen kívül a magyarországi egyetemek képviselői megismerték a GreenMetric rangsor kialakításának módszerét, és azokat a feltételeket és lehetőségeket is, amelyekkel még zöldebbé tehetik az intézményeket.


GM_kepgaleria
Képgaléria a rendezvényről


A rendezvényt Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy a klímaváltozás korában egyre fontosabbá válik azoknak a tapasztalatoknak a megosztása, amelyek a fenntarthatóságról szólnak. Ez a workshop pedig egy kiváló lehetőség erre. A rangsor metodológiáját is elsajátíthatták a résztvevők és konkrét tippeket kaptak arra vonatkozóan, hogyan válhat egy egyetem zöldebbé.


IMG_4000


– A GreenMetric rangsor kiváló kezdeményezés arra, hogy az egyetemek növelni tudják a hatékonyságukat – mondta el Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese. Hozzátette: a fenntarthatóság és a környezetvédelem napjaink egyik kulcskérdése. A GreenMetric műhelymunkájának gazdag programja lehetővé teszi, hogy a résztvevők megismerjék, hogy külföldön milyen eszközöket alkalmaznak a fenntarthatóság növelésére, és hogy a hazai egyetemek mit tesznek ennek érdekében.


IMG_4016


Prof. Dr. Gábriel Róbert, a Pécsi Tudományegyetem általános, innovációs és tudományos rektorhelyettese személyes tapasztalataival támasztotta alá a klímaváltozás jelenségét. – Biológusként látom, hogyan változott meg hazánk növény- és állatvilága a klímaváltozásnak köszönhetően. Rendkívül fontosnak tartom, hogy az oktatásban résztvevők foglalkozzanak ezzel a kérdéssel, és elültessék a diákok fejében a környezetvédelem jelentőségét.


IMG_4127


– A rangsor 2010-ben azzal a céllal indult, hogy felmérje a résztvevő felsőoktatási intézmények fenntarthatósági politikáját – fejtette ki Prof. Dr. Riri Fitri Sari, az Indonéziai Egyetem GreenMetric elnöke.– A rangsor nemcsak egy visszajelzést ad az intézményeknek fenntarthatósági tevékenységükről, hanem felhívja a figyelmet a hulladékgazdálkodásra, a közlekedéspolitikára, a vízgazdálkodásra és az oktatásra is.


IMG_4085


A megnyitó után írta alá több hazai egyetem - köztük a Szegedi Tudományegyetem is - azt az együttműködési megállapodást a GreenMetric-kel, amelyben vállalják, hogy együtt dolgoznak a résztvevő felekkel a fenntarthatóság kérdésén és megosztják egymással tapasztalataikat és ötleteiket is.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  14:00 - 15:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja