SZTE Info

nyito_SZTE-Telekom1

Együttműködési megállapodást kötött az SZTE és a Magyar Telekom Csoport

Szoros kooperáció a szakirányú és szakinformatikai képzésekben, partneri kapcsolat a kutatásokban és fejlesztésekben hazai, regionális és európai szinten – ezek a sarokpontjai annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet ma írt alá a Szegedi Tudományegyetemmel a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A kutatás-fejlesztés-innováció számos területére kiterjedő, stratégiai megállapodás fontos mérföldköve lehet annak, hogy a hazai orvosképzés, informatikai oktatás, valamint agrár- és élelmiszeripari képzés struktúrája egyszerre legyen képes megfelelni a munkaerő-piaci elvárásoknak és a digitális kor kihívásainak.


SZTE-Telekom5


A Magyar Telekom, a T-Systems Magyarország, valamint a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) összefogásának célja a hatékony együttműködés a kutatás-fejlesztésben, az innovációs és kutatási eredmények hasznosításában, a technológiatranszferben, az intézmények digitális infrastruktúrájának fejlesztésében. A kooperáció szerves részeként a leendő mérnökök és iparági szakemberek képzésében évről évre növekvő hangsúlyt kaphatnak a digitális készségek.

 

SZTE-Telekom2


Az innovációs ökoszisztéma tekintetében ideálisnak nevezte a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország Szegedi Tudományegyetemmel aláírt megállapodását Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. „Ha Magyarország a nemzetközi oktatási és kulturális térben hosszú távon is szeretné megállni a helyét, akkor olyan felsőoktatásra van szükség, amelyből a kutatás-fejlesztés és a gazdasági igények nem hiányozhatnak. Innovatív felsőoktatás csak a vállalatokkal és az egyetemeken meglévő tudással kölcsönhatásban valósítható meg” – fogalmazott a megállapodás ünnepélyes aláírását megelőző beszédében.

 

SZTE-Telekom4


„Szeged regionálisan és európai szinten is komoly tudásközponttá vált az elmúlt években, mely élen jár a hazai digitalizációt tekintve. Az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont mellett európai tudásváros épül: a Science Parkba kifejezetten tudás- és innováció orientált, kutatás-fejlesztési tevékenységet folytató cégeket, laboratóriumokat várnak” – mondta az eseményen Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora. „Az együttműködés egyik kiemelt célja a tudományos-innovációs központ támogatása, az innovációs tevékenységek összehangolása” – tette hozzá. Szerinte az együttműködés révén a tudáspark ökoszisztémája nem csupán a kutatás-fejlesztésben és innovációban élen járó vállalkozásoknak lesz vonzó, hanem európai mércével mérve is meghatározóvá válik.

 

SZTE-Telekom1


A szegedi egyetemmel kötött stratégiai szövetség kiterjed a képzésekre is. A tervek között szerepel közös, integrált oktatási, gyakornoki és ösztöndíjprogramok elindítása, illetve már meglévők célszerű átalakítása. „Az informatika és ezen belül az egészségügyi informatika robbanásszerű fejlődése mellett nem elégedhetünk meg azzal, hogy közelről figyeljük az eseményeket: a világ legjobb 500 egyetemének egyikeként a történések alakítói között kell lennünk, amihez ideális partner a Magyar Telekom Csoport” – mondta Rovó László. A felek utaltak az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Intézet Szoftverfejlesztés Tanszékén éve óta sikeresen működő projektalapú oktatási modellre, amely tökéletes kiindulási pont lehet az oktatást és a szakember-utánpótlást biztosító, közös megoldások kifejlesztéséhez.

 

Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója az eseményen elmondta: „A Telekom Csoportnál mi úgy tartjuk, a digitális lehetőségeket megragadva bárki előrébb juthat a maga területén – legyen szó egyéni, családi, üzleti vagy akár társadalmi célokról. Ebből is kitűnik, mi a tettek emberében hiszünk. Ugyanakkor azt is valljuk, bárkiből lehet ilyen ember, ha a környezete megfelelően támogató, ha a családja, az egyeteme, a munkahelye biztosítja az előrelépéshez szükséges hátteret. Mi is ilyen támogatást nyújtunk az ügyfeleinknek, partnercégeinknek és mostantól a Szegedi Tudományegyetemnek is. A ma megkötött együttműködés közvetlen átjárást teremt a tudomány, az oktatás és a munka világa között, segítve ezzel azokat a hallgatókat, akik fontosnak tartják, hogy korszerű, versenyképes tudással felvértezve lépjenek majd ki a munkaerőpiacra.”

 

SZTE-Telekom3


„A digitalizáció átalakítja a hagyományos működési kereteket: egyedülálló és vissza nem térő lehetőség ez arra, hogy a versenyszféra, az oktatás és a tudomány is összehangoltan készüljön fel a változásra és álljon élére a technológiai fejlődésnek. Fontosnak tartjuk ezért, hogy a jövő szakemberei már most a legújabb technológiát alkalmazó, valós üzleti projekteken szerezzenek gyakorlatot, a robotika, az automatizáció és az informatika világában is otthonosan mozogjanak, ezáltal még értékesebb, még inkább versenyképes munkavállalók lesznek, hiszen a MOST gazdaságára jellemző sebesség ezt kívánja mindenkitől” – vélekedett Kaszás Zoltán, a T-Systems Magyarország vezérigazgatója.


Az együttműködési megállapodást Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja írta alá Budapesten, a Magyar Telekom székházában.

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 29. 13:00 - 30. 16:30
 • február 1.
  10:00 - 13:00
 • február 4.
  18:00 - 19:00
  "Boldizsár Ildikó és a Metamorphoses Meseterápiás Egyesület csatlakozott a Művészek a klímatudatosságért csoporthoz, és vállalták, hogy összegyűjtik a világ népmesekincséből azokat a meséket, amelyek a teremtett világ iránti felelősségről, az ember ezzel kapcsolatos feladatairól szólnak, hogy segítsenek a szülőknek, pedagógusoknak és mindnyájunknak a tudatosításban. Olyan meséket adnak közre, amelyekben az ember még harmóniában élt a természettel, és tudta, hogy mit kell tennie, hogy ez így maradjon. Olyan meséket, amelyekben az ember tiszteli a fákat, növényeket, állatokat, és szót ért velük - összhangban léteznek vagy törekszenek rá egy-egy konfliktus után. Olyan meséket, amelyekben a teremtett világ szépsége megmutatkozik, és az ember ennek örülni tud, érzi a felelősségét. És olyan meséket is, amelyekben ezt nem érzi, aztán baj lesz belőle... De még van visszaút, megbocsátás, egy utolsó lehetőség."
  Jegyár: kedvezményes 2.000 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.800 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 7.
  10:00 - 16:00
 • február 8.
  09:00 - 14:00