SZTE Info

Afrika „üres” demográfiai szempontból?

Robbanásszerűen gyarapodik Afrika népessége az egyik oldalon, míg a másik oldalon – például Európában – demográfiai problémák okoznak politikai konfliktusokat. Demográfiai összefüggésekről villantja föl információit, összegzi tapasztalatait az SZTE nyugalmazott egyetemi tanára, Dr. Bálint Gábor orvos.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A népességnövekedés és –fogyás összefüggéseinek kiindulópontja, hogy a demográfusok szerint a Föld 7,5 milliárd ember eltartására képes. A WHO 2019. január 1-jén 7 milliárd 674 millió 575 ezer fő volt – hivatkozott a WHO-adatra Dr. Bálint Gábor. Az SZTE nyugalmazott professzora szerint 2019 első napján 395 ezer újszülött jött a világra. A világ népességszámának alakulását mutató egyik honlap látogatottságának oka is az a közvélekedés, mely szerint a lakosság lélekszámának előrejelzése jövőnk meghatározásának alapja.

Ám tudjuk-e pontosan, mi a helyzet jelenleg, tudjuk-e, hányan élünk most a Földön, vagy éppen Afrikában? A válaszadás összetett feladat.

Például a hatalmas afrikai kontinensen a gyermeklétszám elképesztően magas – az európai országokból nézve. Mi ennek az oka? Mi lesz ennek a következménye? Válasz ma még nincs, csak találgatnak. Jóllehet a Föld egészére döntő hatással van máris az Afrikában tapasztalható népességgyarapodás, miközben a demográfusok szempontjai szerint e kontinens „üres”.

Bálint Gábor professzor, a trópusi betegségek szakértője, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagja több mint 40 éve jár gyógyítani a fekete kontinensre. Az SZTE nyugalmazott professzorát Tráser László kérdezte.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.