Bezár

Hírarchívum

pills

Új gyógyszerjelölt-vegyületek kutatása a Szegedi Tudományegyetemen

Új gyógyszerjelölt-vegyületek kutatása a Szegedi Tudományegyetemen

2019. február 25.
2 perc

Az SZTE és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont konzorciuma folytatja közös projektjét, melynek célja új és hatékony gyógyszermolekulák kifejlesztése neurodegeneratív betegségek gyógykezelésére, a gyógyszerjelölt-molekulák hatásmechanizmusának felderítése, valamint a gyógyszerek optimális beviteli módjának meghatározása.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

ERFAA Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont konzorciuma a Széchenyi 2020 program keretében 719,62 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el projektjére. A GINOP-2.3.2-15-2016-00060 azonosító számú projekt során konzorciumban kooperáló kutatócsoportok együttműködése már 10 éves múltra tekint vissza. Ezek több tudományterületen, kiemelten az élettudományok területén, kimagasló nemzetközi eredményekkel rendelkeznek, így a nemzetstratégiai célok kialakításában fontos szerepet töltenek be.


A kutatások 3 fő területe: azonosítani az új gyógyszerjelölt-vegyületeket; felderíteni ezeknek a gyógyszerjelölt-molekuláknak a továbbfejlesztési lehetőségeit és hatásmechanizmusait; megvizsgálni az új típusú nanorészecskék alkalmazásának lehetőségeit a gyógyszerek bevitelére a központi idegrendszerbe. A kutatásoktól a gyógyszerfejlesztés eredményei mellett a technológiai színvonal emelkedését, a kutatócsoportok nemzetközi kiválósági programokban való sikeres részvételét, a hazai és a nemzetközi K+F stratégiához való illeszkedést és az együttműködések javulását várják.


A minőségileg új együttműködés eredményeként létrejön egy alapkutatást és célzott alapkutatást összekapcsoló egység, melyben a preklinikum egészét felölelő alap- és gyógyszerkutatás folyik. Ugyanakkor kialakul egy interdiszciplináris tudásbázis, a kutatók kritikus tömege, amely szükséges az élvonalbeli kutatási eredményekhez. Mindemellett a kutatócsoportoknál jelenleg is meglévő igen jó infrastrukturális háttér 12 új műszerrel bővül – például kétcsatornás SPR-készülék, UPLC részegység, HPLC radioaktív anyagok tisztításához, asztali ultracentrifuga. Egy speciális műszeregyüttes jön létre, a legmodernebb alapkutatást, modern gyógyszertervezést és kutatást lehetővé téve.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek