Bezár

Hírarchívum

IMG_0361

Menő cégek az SZTE MK duális és kooperatív képzést népszerűsítő börzéjén

Menő cégek az SZTE MK duális és kooperatív képzést népszerűsítő börzéjén

2019. február 14.
6 perc

Gyárlátogatásra, nyári gyakorlatra, duális és kooperatív képzésre hívja az SZTE Mérnöki Kar hallgatóit háromtucat nemzetközi és hazai hátterű cég. Az SZTE MK és partnervállalatai második börzéjén járva arra kerestük a választ, kinek miért éri meg bekapcsolódni a gyakorlatorientált felsőoktatási képzésbe?

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Gépészmérnöknek tanul a Szegedi Tudományegyetemen a csongrádi Sütő Tamás. Az SZTE Mérnöki Kar elsőéves hallgatóját érdekli a duális képzés: megismerkedhetett a Linamar Hungary Zrt. és a Henkel Magyarország Kft. képviselőivel. Az egyetemista srác örül annak, hogy a rangos szegedi egyetem hallgatójaként duális képzésben részesülhet. A most megismert nemzetközi cég még szálláslehetőséget is ajánlott, ha az ország túlsó felén lévő telephelyén szeretne gyakorlati tapasztalatot szerezni. A már középiskolásként a gépek iránt érdeklődő fiatal szerint megérte bekukkantani az SZTE MK duális és kooperatív partnervállalatai második börzéjére, amit az SZTE MK szegedi Mars téri épületében 2019. február 14-én szervezett az alma matere.


IMG_0326

 

Duális képzésre február 28-ig lehet jelentkezni

 

– A duális képzésbe az első szemeszter végéig, idén 2019. február 28-ig léphet be a hallgató. E formában az indulástól a diplomaosztóig tanulhat az egyetemista. Ezzel szemben egy éven át tart a kooperatív képzés, amelynek a megkezdéséhez 4 lezárt félév és 100 kreditpont megszerzése szükséges – tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar hallgatóit Dr. Péter Szabó István. Az SZTE MK Duális Képzési Központ vezetője hozzátette: minden hallgatójuk profitál abból, hogy itt több éve sikeres a gyakorlatorientált képzési forma. Az SZTE MK 32 partnervállalatának szakemberi ugyanis bekapcsolódnak az egyetemi oktatásba, sőt: közreműködésükkel már új tantárgy is beépült a szegedi mérnökhallgatók képzésébe.


IMG_0336

 

Dinamikusan növekszik az SZTE MK duális hallgatóinak és a duális partnervállalatainak a száma. Jelenleg 63 a duális, 5 a kooperatív képzésbe bekapcsolódó egyetemisták száma – tudtuk meg a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán.


IMG_0345


Miért érdemes duális képzésre jelentkeznie az SZTE hallgatójának? – ismételtük a leggyakoribb kérdést.

– Mert a duális hallgatók az SZTE MK ipari partnervállalatainál a képzésük időszakában évente körülbelül 90 munkanapot töltenek el. Ezzel jelentős gyakorlati szakmai tapasztalatra tesznek szert, még a diploma megszerzése előtt – válaszolt Dr. Péter Szabó István. Elárulta: hallgatóik a nem kevés helyi vállalat mellett a Körösladánytól Mohácsig terjedő térségből is válaszhatnak a duális partnerek közül lakhelyükhöz és szakmai érdeklődésükhöz közel álló vállalatot.


IMG_0343


A gyakorlatorientált képzési formát választó hallgatónak nem kell a leendő szakmájától távoli, később nem hasznosítható munkatapasztalatot eredményező diákmunkát vállalnia, mert mérnöki tanulmányaihoz hasznosítható ismereteket „leshet el” és tanulhat meg az SZTE MK partnervállalatainál.


IMG_0329

 

– Fontolgatom, hogy benevezek a duális képzésbe – jelentette ki az egyetemi előadásra igyekvő Kása Dominika. Az SZTE MK I. éves élelmiszermérnök mesterszakos hallgatója jó benyomásokkal távozott a Bonduelle Central Europe Kft. standjától.

 

 

A gyakorlatorientáltság záloga: 32 partnervállalat

 

Miért érdemes duális képzéshez kapcsolódnia az SZTE MK partnervállalatának? – folytattuk a kérdezősködést.


IMG_0309

 

– Az SZTE MK partnervállalata számára a duális képzés fő előnye az, hogy tervezhetővé válik a munkaerő utánpótlás, így kölcsönös szándék esetén a duális képzésben részvevő vállalat lehet a végzett mérnök első munkahelye. A képzés iránt hallgatói és ipari oldalról is nagy az érdeklődés – osztotta meg velünk tapasztalatát a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. HR-ese. Boros Rita 2016-ban kapta meg diplomáját a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási alapképzési szakján, így aztán könnyen szót értett a mai hallgatókkal. Még a makói autóipari cég standjánál érdeklődő 3 élelmiszermérnök szakos srác számára is akadt javaslata a HR-esnek: a minőségügyi gyakornoki lehetőségről, illetve egy gyárlátogatás előnyeiről beszélt a másodéveseknek.

 

IMG_0318


– Lecsúsztunk a duális képzési lehetőségről, mert oda csak elsőévesként lehet jelentkezni. De az ennél rövidebb időtartamú kooperatív forma is érdekel minket – árulta el a három egyetemista szószólójaként Ritecz Ákos. A Pécsről a szegedi egyetemre érkező fiatal szerint nagyszerű lehetőség, hogy az SZTE MK élelmiszermérnök szakján különböző tudományterületekkel ismerkedhetnek, ráadásul bepillantást nyerhetnek különböző cégek életébe. Barátja, Fabó Ferenc úgy vélekedett: a nyári gyakorlat idején gyűjtött tapasztalat megfejelhető a kooperatív képzéssel. – Egy év alatt 70 napot tölthetünk el az SZTE MK partnervállalatánál, ráadásul havonta körülbelül 90 ezer forint juttatást is kapunk – folytatta az előnyök felsorolását a kiskunfélegyházi Sárkány Norbert Tibor.

 

 

Kooperatív képzés az elmélet után

 

– Bevonnak a projektekbe a Henkel Magyarország Kft-nél. Kaptam komoly feladatot is az új „palettázó gép”, vagyis az új raklapadagoló berendezéssel kapcsolatban – árulta el Szabó Beatrix. Az SZTE MK III. éves műszaki menedzser szakos, logisztikai specializációt választó hallgatója 2018 decemberében kezdte új formájú, gyakorlatorientált tanulmányait. Reméli, hogy itt gyűjtött tapasztalatait jól kamatoztatja diplomásként.


IMG_0364



– Először veszünk részt az SZTE MK börzéjén. Három gyárunkat – a nagykőrösi központbelit, a békéscsabait és a nyíregyházit – mutattam be, valamint a budapesti kereskedelmi központukban adódó lehetőségeket ismertetem – vázolta a Bonduelle Central Europe Kft. képviselőjeként saját feladatát Kocsis Alexandra. Az élelmiszeripari vállalkozás békéscsabai gyárának a HR-vezetője a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara andragógia szakján végzett. De nem alma matere iránti elfogultságból, hanem a szegedi hallgatók fölkészültsége miatt dicsérte az SZTE Mérnöki Karát. – Tisztában vannak az SZTE MK hozzánk forduló hallgatói azzal, hogy mivel foglalkozik a cégünk, miért fontos az egészséges táplálkozás, s ennek népszerűsítését miért tekinti küldetésének a Bonduelle. Leginkább a kooperatív képzések iránt érdeklődtek, de akadt, aki nyári gyakorlati helyet keresett magának. Úgy vélem, hogy gyakorlatorientált képzési formában az SZTE Gazdaságtudományi Kar hallgatóinak is tudnánk lehetőségeket biztosítani.


IMG_0303

 

9 partnervállalattal találkozhattak személyesen az SZTE Mérnöki Kar hallgatói 2019. február 14-én. A duális és kooperatív képzés mellett az egyéb együttműködési lehetőségeket, például gyárlátogatást, a nyári szünet idejére hirdetett gyakornoki álláshelyeket is megismertette az SZTE MK hallgatóival a békéscsabai Bonduelle Central Europe Kft., a makói ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft., a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt., a makói Givaudan Hungary Kft., a körösladányi Henkel Magyarország Kft., az autóiparhoz kapcsolódó békéscsabai Hirschmann Car Communication Kft., az orosházi és a békéscsabai Linamar Hungary Zrt., a Moltech AH anyagmozgatás és Hajtástechnikai Kft., valamint a Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem Zrt.


*


Az SZTE Mérnöki Kar 2019. február 14-i programja, a duális és kooperatív partnervállalatai második börzéje, a "Duális és kooperatív képzések és azokat támogató szolgáltatások fejlesztése a Szegedi Tudományegyetemen" című pályázat keretében valósult meg; projektazonosító: EFOP-3.5.1-16-2017-00004.

 

Újszászi Ilona

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek