Bezár

Hírarchívum

nyito2

„Ugrás a jövőbe”: az SZTE Mikrosebészeti Oktatási Központ szolgálja az orvosképzést

„Ugrás a jövőbe”: az SZTE Mikrosebészeti Oktatási Központ szolgálja az orvosképzést

2019. december 03.
5 perc

A Szegedi Tudományegyetemen újonnan kialakított, 22 világszínvonalú mikroszkóppal és szimulációs eszközökkel felszerelt Mikrosebészeti Oktató Központ lehetővé teszi, hogy a medikusok az orvosi beavatkozásokat biztonságos körülmények között gyakorolhassák.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Európában egyedülálló az SZTE Általános Orvostudományi Kar új mikrosebészeti skill központja, amelyet a 2019-2020. tanév második szemeszterétől vesznek birtokba a hallgatók. A XXI. századi elvárásoknak megfelelő, modern központ az EFOP-4.2.1-16-2017-00014 azonosító számú, „A Szegedi Tudományegyetem Oktatási-képzési hátterének infrastrukturális fejlesztése, egészségügyi skill laborok kialakítása, technológiai korszerűsítése” című pályázat mintegy 200 millió forintos támogatásával valósult meg. A fejlesztésnek köszönhetően az SZTE ÁOK és az SZTE Fogorvostudományi Kar eddiginél nagyobb létszámban fogadhatja a magyar és az idegennyelvű képzésre jelentkezőket.

 

IMG_1112

 

Milliméternyi pontossággal

 

– Mérföldkő a szegedi orvosképzésben az új Mikrosebészeti Oktató Központ – jelentette ki dr. Lázár György sebész professzor. Az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékánja hangsúlyozta: az EFOP-pályázat egésze közel 7 milliárd forintnyi fejlesztést tesz lehetővé. Ez a gyakorló orvosképzés megújítását teszi lehetővé.


IMG_1077


– Hihetetlen gyorsaságú az a változás-sorozat, ami az orvoslás egészét jellemzi az utóbbi évtizedben. A megfelelő elméleti képzés mellett elengedhetetlen az orvosi beavatkozásokhoz olyan gyakorlati tapasztalat megszerzése, amelyet például az SZTE ÁOK most átadott mikrosebészeti skill központja tesz lehetővé – hangsúlyozta a sebész professzor, az SZTE ÁOK dékánja. – Többlépcsős a projekt, amelynek egyik eleme a mikrosebészeti központ. A sebészet több eleme közül itt a nagyításban végzett műtéti technika gyakorolható.


Milliméteres nagyságrendű ereket, idegeket és finom szöveteket tized vagy akár század milliméter pontossággal lehet és kell vágni és összeilleszteni. A mikrosebészeti technikát több sebészeti szakág – például idegsebészet, traumatológia, szemészet, fül-orr-gégészet, arc- állcsont és fej-nyaki sebészet, plasztikai sebészet, urológia, transzplantációs sebészet, gyermeksebészet, szülészet, nőgyógyászat –alkalmazza. A beavatkozásokhoz szükséges optikai nagyítás, vagyis az operáló mikroszkópok mellett a speciális feladatokra kialakított mikrosebészeti eszközökre, finom kiképzésű kéziműszerekre és segédanyagokra is szükség van. Az SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet megújult eszközparkjának a használatával megtanult és begyakorlott műveletsort az orvoslás minden manuális ágában dolgozó szakember hasznosíthatja.

 

 

20 év fejlődés

 

– Szép hagyományokkal rendelkezik, 1999-ben 1-2 mikroszkóppal kezdődött a mikrosebészeti oktatás a szegedi orvosképzésben. Egyre szélesebb lehetőségek nyíltak, legutóbb 8 mikroszkóp szolgálta a graduális és posztgraduális oktatást – emlékeztetett prof. dr. Boros Mihály. Az SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet igazgatója szerint a mostani fejlesztés „ugrás a jövőbe”: a szegedi Pulz utca 1. szám alatti épületben átadott mikroszkópokkal és eszközökkel, a szimulációs eljárással a kézügyességet igénylő sebészet technikát kiválóan be lehet gyakorolni, ami a betegek biztonságát, az orvosok szakmai fejlődését teszi lehetővé.


IMG_1085

 

Az együttműködésre épülő mikrosebészeti szimulációs központ létrejötte is kooperáció eredménye. Az SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet igazgatója példaként említette: az SZTE műszaki munkatársai gyorsan és kiválóan felújították az egykori pszichiátriai klinika épületét, ahol helyet kaphatott az SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet skill központjának a B részlege. Az ezt lehetővé tevő pályázat kidolgozásába bekapcsolódó szakemberek munkája most érik be. De köszönet illet mindenkit, aki a szegedi orvosképzés gyakorlatorientáltsága érdekében dolgozik.


IMG_1094

 

Az SZTE Mikrosebészeti Oktató Központ 2019. december 3-i avató ünnepségen az SZTE ÁOK dékánja, az SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet igazgatója, valamint Szakál Péter, az SZTE oktatási igazgatója vágta át a nemzetiszínű szalagot.


IMG_1081


Az ünnepségen megjelent prof. dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese, Csóti Ferenc, az SZTE műszaki igazgatója, az SZTE ÁOK és az SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet több munkatársa is.

 

– A graduális oktatás eszközparkja 12 önálló munkaállomásból áll, a mikroszkópok több irányban forgathatók és mozgathatók, alkalmasak az általános orvos- és fogorvostan hallgatók oktatására is – mutatott körbe a teremben dr. Szabó Andrea. Az SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet egyetemi docense elmagyarázta: a munkaállomások mindegyike monitorok segítségével folyamatos információt ad a hallgatók tudásáról, a munkafolyamat rögzíthető és utólag is értékelhető. – A skill központ ellenőrzött és biztonságos közege pályaorientációra is alkalmas, mert a sebésznek készülő medikus maga is meggyőződhet képességeiről. A szem és a kéz speciális koordinációját igényli a mikrosebészeti beavatkozás. Az ezt választó orvosnak már az első éles műtét alatt is tökéletes teljesítményt kell nyújtania.


IMG_1098

 

Kiscsoportos oktatást tesz lehetővé az egyik teremben felállított 12 új asztali mikroszkóp. A mikroszkóp alá helyezett, 1 milliméteres eret imitáló, kettémetszett „csövecskét” úgynevezett kétkezes csomózást alkalmazva öltögették össze az orvostanhallgatók gyakorlati lehetőségeit demonstráló oktatók. Így mutatták be az átadó ünnepségen azt, milyen precíz munkát és biztos kezet igényel a sebészeti beavatkozás.

 

 

A gyakorlottak is gyakorolhatnak

 

Az oktatást és az in vivo műtéti gyakorlatokat fejre szerelhető fényforrással is rendelkező nagyítószemüvegek, mono- és bipoláris, mikrosebészeti finomságú elektródákkal ellátott elektrokauterek és professzionális mikrosebészeti eszközök, így például csipeszek, tűfogók, érfogók, ollók, valamint mikrosebészeti, azaz 25 mikrométeres vastagságú fonalak, illetve 70 és 100 mikrométer átmérőjű tűk is segítik.

 

IMG_1101


– A bemutató műtétekre alkalmas három oktatófejjel ellátott központi „master” mikroszkóp egyidejű oldal- és szembe-irányú asszisztensi felállási lehetőségekkel rendelkezik – simogatta meg az értékes műszert dr. Szabó Andrea. Elmondta: az SZTE Mikrosebészeti Oktató Központ külső helyiségében felállított 9 új mikroszkóppal egymásnak asszisztálhatnak a sebészek. Ezek speciális, két vizsgalófejjel rendelkeznek, önálló kivetítési lehetőséggel, asszisztált műtéti feladatokra. 5 különösen alkalmas fül-orr-gégészeti és traumatológiai beavatkozások gyakorlására. További állványos mikroszkópok oldal-asszisztensi felállással rendelkeznek, a szemészeti klinikai gyakorlatnak megfelelően lábbal állítható pozícióval és fókusszal vannak felszerelve. Az összesen 22 új mikroszkóppal felszerelt skill központ hazai és nemzetközi kurzusokra is alkalmas: itt a gyakorló orvosok is gyakorolhatják a legújabb műtéti technikákat.


IMG_1114

 

Az immár használható 22 új mikroszkóp mellett a lupe és a fejpántos nagyítós szemüveg is kipróbálható. Így a medikusok ideális laboratóriumi körülmények között szerezhetik meg azt a rutint, amellyel a klinikumban, jóval stresszesebb körülmények között is magabiztosan, megfelelő jártassággal tudják elvégezni a különböző műtéteteket. A szimulációs központ szakmaspecifikus hazai és nemzetközi kurzusokra, továbbképzésekre is alkalmas.


IMG_1132

 

Az EFOP-4.2.1-16-2017-00014 azonosító számú projekt eredményei európai és globális értelemben is versenyképes szolgáltatásokkal vonzzák a Szegedi Tudományegyetemre a jövő hallgatóit és egészségügyi dolgozóit.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek