SZTE Info

nyito_TIK_15

15 éves az egyetem „szíve”

Tizenötödik születésnapját ünnepelte 2019. december 9-én az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ. Az érdeklődőket könyvtár-, és épülettörténeti fotókiállítás, évfordulós könyvtári túra és az SZTE Médiatéka és Képadatbázis bemutatója várta.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2019. december 9-én ünnepelték a 15. évfordulója annak, hogy átadták a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központot, amely az elmúlt másfél évtizedben az egyetem egyik meghatározó jelképévé vált. Az évforduló napjára több programmal is készült a TIK Igazgatóság és az SZTE Klebelsberg Könyvtár.


Oktatási, szolgáltatási és rendezvénycentrum is a TIK


TIK_15_ev_FJ– Bő másfél évtizeddel ezelőtt még nem állt ez a csodálatos épület: egy szép múltú, de már igencsak elavult egyetemi sportpálya volt a helyén – emlékeztetett köszöntőjében Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja. Kiemelte, az épület nem csupán egy alkotás betonból, téglából és üvegből, hanem egy központ. – Először is, ez egy óriási téka, ahová mindenki betérhet könyveket, folyóiratokat olvasni, illetve kölcsönözni. Másodszor, egy rendezvénycentrum, ahol méltó környezetben szervezhetünk szinte bármilyen eseményt, a tanévnyitótól kezdve, az állásbörzéken, a kiállításokon vagy a bálokon keresztül, egészen a nemzetközi konferenciákig. Harmadszor, egy szolgáltató központ, ahol különböző hallgatói ügyeket lehet intézni, vagy akár ajándékokat, illetve jegyzeteket, tankönyveket vásárolni. Negyedszer, egy oktatási egység, ahol sok-sok hallgató hasznos elméleti és gyakorlati ismereteket sajátít el napi szinten. Ötödször, egy csendes, nyugodt, tágas, barátságos tér, ahová szívesen ülünk be nem csak tanulni, hanem olvasgatni, pihenni – fogalmazott a kancellár.


TIK_15_ev_GYL– Az elmúlt 15 évben körülbelül 600 ezer fő fordult meg az épületben és 2000 rendezvénynek adott helyet a központ. Ezek közül is kiemelkedik az a 2012-es konferencia, melyen 9 Nobel-díjas tudós vett részt, annak alkalmából, hogy Szent-Györgyi Albert 75. évvel azelőtt vette át Nobel-díját – érzékeltette a TIK jelentőségét Gyarmati László igazgató.


Hangsúlyozta, a TIK számos fenntarthatósági és környezetbarát kezdeményezés kiindulópontja. A központ környezetbarát működésével és programjaival jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország legzöldebb felsőoktatási intézménye az SZTE. A központ végig kíséri a hallgatók egyetemi életét, kezdve a nyílt naptól és a tanévnyitótól, az egyetemi konferenciákon át egészen az állásbörzéig és a diplomaosztóig – tette hozzá.


Az egyetemi könyvtár a számok tükrében


TIK_15_ev_KKKeveházi Katalin, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatója elmondta, 2004-ben egy korszerű és egységes, integrált egyetemi könyvtár jött létre az SZTE-n, ezzel megelőzve számos magyarországi egyetemet. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár állományát tekintve ma Magyarország harmadik legnagyobb bibliotékája, csupán a két nemzeti könyvtár előzi meg. Kiemelte, a könyvtár kétféle módon szolgálja a felhasználókat: egyrészt az épületben közel 1,7 millió dokumentumot szolgáltat, másrészt online szolgáltatásokat nyújt, elektronikus tartalmakat kezel.


Hozzátette, jelenleg 28.500 olvasójuk van, közülük átlagosan naponta 2500 olvasó fordul meg a könyvtárban. Az 1,7 millió nyomtatott dokumentum mellett 90.000 elektronikus folyóiratot és több mint negyed millió elektronikus könyvet szolgáltatnak. Az egyetemi könyvtár digitalizáló műhelyében már több mint 4 millió oldalt digitalizáltak, ezek szolgáltatása 11 különböző repozitóriumban történik.


TIK_15
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetők.


2019 őszén indult el az SZTE Médiatéka és Képadatbázis, melyben 17.500 fotó érhető el. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár kép-, és médiaanyagainak központi digitális tároló- és kiállítóhelyén – többek között – egyetemi személyek arcképei, egyetemtörténeti fotók és Shvoy Kálmán fotóalbumai is elérhetők. A születésnap alkalmából emlékgyűjtést hirdetett az egyetemi könyvtár. Várják az egyetemi polgárok és szegedi lakosok azon fotóit, tárgyi emlékeit, amelyeket digitalizálás után elhelyezhetnek a médiatékában.


SZTEinfo

Fotó: SZTE Klebelsberg Könyvtár

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 22.
  18:00 - 19:00
  Irán – régi nevén Perzsia – mindig befolyásolta múltunkat, és jelenünket is. A több mint 2500 éves kultúra rányomta bélyegét a mai társadalmunkra. A klasszikus európai műveltséggel mindig szoros kapcsolatban élt. Az ősi selyemút révén nem csak árucikkek jutottak hozzánk, hanem az eszmék cseréje is fontos lépés volt. Az iráni és hazánk történelme között – annak ellenére – hogy nagy a távolság, sok közös vonás van. Csodálatos paloták, városok, terek és a régmúlt emlékeiről, és ami a legfontosabb, az ott élő emberekről szeretnék majd beszélni.
 • január 23.
  09:30 - 13:00
  Az SZTE Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézet (KÖVI) szervezésében
  Program:
  9.15 Érkezés, regisztráció
  9.30 Köszöntőt mond: Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese
  9.35 dr. Szikora Ágnes főosztályvezető (Oktatási Hivatal Tanügy-igazgatási és Köznevelési Hatósági Főosztály): A tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer tapasztalatainak használhatósága a köznevelési rendszer fejlesztésében, a rendszer jövője
  10.15 Ritter Attila intézményvezető, szakértő (Janus Pannonius Gimnázium, Pécs): A tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer hatása az intézményi fejlesztésre, szervezetre, pedagógiai folyamatokra
  10.50 kávészünet
  11.15 Málnási-Szász Myrtill igazgató, szakértő (ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma): Szakértőként az iskola élén
  11.30 Szabó Győzőné tréner, ICF coach, a KÖVI oktatója: A tanfelügyeleti és pedagógusminősítési szakértők szerepviselkedése, a személyiségfejlődés mélyítésének lehetséges irányai
  12.15 dr. Keczer Gabriella egyetemi docens (SZTE JGYPK), a KÖVI oktatója: A KÖVI hozzájárulása a tanfelügyeleti és pedagógusminősítő szakemberek fejlődéséhez
  12.30 Kérdések-válaszok, kötetlen tapasztalatcsere, kedvezményes beiratkozási lehetőség az SZTE KÖVI szakvizsgás képzésére
 • január 23. 09:30 - 24. 16:20
 • január 24.
  09:00 - 15:00
  Program:
  09:00 A résztvevők köszöntése
  09:15 Közérthetően a vastagbélrákról – Prof. dr. Molnár Tamás (SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  09:45 Rizikóbecslés – interaktív felmérés a részt vevők között – Prof. dr. Molnár Tamás, dr. Ruttka Mariann, dr. Szántó Kata és Dr. Pigniczki Daniella (I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:00 A vastagbélrák szűrés módszerei – Prof. dr. Molnár Tamás (SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:15 Colonoscopos modell bemutatása az Oktatási épületben – Prof. dr. Molnár Tamás, dr. Ruttka Mariann, dr. Szántó Kata és Dr. Pigniczki Daniella (I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:45 Vissza a SZAB székházba
  11:00 Szendvicsebéd
  11:30 Mi okozza a méhnyakrákot? Milyen megelőzési lehetőségek vannak? Mit jelent a méhnyakrák szűrés? Interaktív helyzetelemzés, kérdés-felelet szekció – Prof. dr. Kahán Zsuzsanna és dr. Fábián Gabriella, valamint dr. Hodoniczki László (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
  12:30 Sugárterápia: hogyan gyógyít, mik a veszélyei, és hogyan lehet e veszélyeket kivédeni? Interaktív bemutatás, kérdés-felelet szekció – Dr. Varga Zoltán és Deák Bence (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
  13:30 A méhnyakrák kezelési lehetőségeiről. Gyógyítható-e? Mik a kezelési módok korai és előrehaladott méhnyakrák esetén? Gyakorlatias bemutatás videok segítségével, Kérdés-felelet szekció – Dr. Végváry Zoltán, Dr. Kószó Renáta és Dr. Együd Zsófia (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
 • január 24.
  10:00 - 13:00