SZTE Info

Szívműtött gyerekek látogatták meg a Gyermekklinika kardiológiai osztályát

Beck Mónika szívműtött futónagykövet látogatta meg az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika kardiológiai osztályának kis betegeit. Nem jött egyedül, hiszen elkísérték az ország különböző városaiból érkező szívműtött gyerekek, akik ajándékokat hoztak a sorstársaknak, és azt a jó hírt, hogy mértékletes sportos életvitellel a nehézségek dacára mindenki megtalálhatja a boldogságát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Beck Mónika már gyermekkorában átesett egy nyitott szívműtéten, és 28 éve él szívritmus-szabályozó készülékkel. Maga is végigjárta azt a nehéz utat, amit ezek a pici gyerekek. Azt mondja, a futónagykövetség felelősségteljes feladat, egyfajta küldetés. A szívbeteg gyermekeknek és betegtársainak szeretné megmutatni, hogy az orvosi kontroll melletti mindennapi mozgás a rizikófaktorral élőknek is segíthet a megelőzésben, és a már beteg embereknek a gyógyulásban. Vagyis: van élet a betegség után! Beck Mónika egyik legkedvesebb sportos elfoglaltsága a gyaloglás, erre bíztatja sorstársait.


sziv_bajnokai
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.


A Budapestről érkező futónagykövet megfogalmazásában a szívbeteg gyermekek igazi hősök, mert minden nap megvívnak a betegségükkel, a kórházi élet fájdalmas pillanataival. Kis életük minden egyes percében megküzdenek a gyógyulásért, éppúgy, mint az olimpikonok az aranyéremért. Beck Mónika és kísérői, az ország különböző városaiból érkező szintén szívműtött gyermekek az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika kardiológiai osztályán tett látogatásuk alkalmával köszöntötték kis sorstársaikat. Nem jöttek üres kézzel, a szegedi kis hősöknek, bajnokoknak lelki támaszt és bátorítást nyújtva hoztak ajándékokat, a betegséget szimbolizáló kis piros plüss szívecskéket, valamint a mindennapi küzdelem jeleként – az olimpikonokhoz hasonlóan – érmeket. A Gyermekgyógyászati Klinika professzora, Dr. Katona Márta hangsúlyozta, hogy nagyon örül a kezdeményezésnek, ugyanis a kis szívbeteg gyermekek lelkével is kell foglalkozni, amire sokszor a hétköznapok során kevesebb idő jut. Egy-egy gyermek terápiája, gyógyulása mögött egy egész csapat, sokszor akár 25-30 ember összehangolt munkája áll. És ha a kis szívbeteg testileg és lelkileg is gyógyultan távozik a klinikáról, az mindannyiuk számára komoly sikerélmény.


sziv_bajnokai


A Gyermekklinika rendezvényére egy szegedi édesanya, Kovács Judit is elhozta kislányát, Temesvári Dórát, akit 2013-ban műtöttek meg a klinikán. Akkor a gyermek szervezete sajnos nem úgy reagált a műtétre, ahogy szerették volna, ezért azóta szívritmus-szabályozóval kell élnie. Nem estünk kétségbe – mondja az édesanya –, szerencsére a kislányom jól alkalmazkodott az élethelyzethez, és bár tudja, hogy az életben minden álma nem valósulhat meg, de nem szomorkodik emiatt. Hip-hop táncolni jár, és igyekszik – az orvosi javaslatokat figyelembe véve – minden sportos közösségi programon részt venni. – Tudom, hogy hol vannak a határaim – fogalmaz komolyan Dóra. Ha elfárad, akkor érzi, mikor kell abbahagynia a mozgást, de emiatt nem szomorkodik. Már csak azért sem, mert nagy örömére rövidesen kezdődik az iskola. Ugyanis a szegedi Dózsa György Általános Iskola 5. osztályába készülő kislány egyik legkedvesebb elfoglaltsága a tanulás.


sziv_bajnokai2


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.