SZTE Info

Békési Imre a Szegedért Alapítvány idei fődíjasa

Prof. Dr. Békési Imre a nyelvtudományok doktora, az MTA Nyelvtudományi Bizottságának tagja, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar korábbi igazgatója kapta az idei Szegedért Alapítvány Fődíját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Nagy változás volt az alapítvány életében 2016: amellett, hogy növeltük a támogatási összeget és új vezetőséget választottunk, új székhelyünk is lett. A Wagner udvarban a szegedi belváros új kulturális ékköve alakult ki annak köszönhetően, hogy számos rendezvényt valósítottunk meg – emelte ki beszédében Csonka Péter, a Szegedért Alapítvány soros elnöke, a március 10-én a Szegedi Nemzeti Színházban tartott díjátadó gálán.


Szegedert_Alapitvany_gala_galeria
Képgaléria a díjátadó gáláról.


A Társadalmi-állampolgári Kuratórium díját Farkas András, üzletember, rotarysta, a Tudományos Kuratóriumét Frank József növénynemesítő, a Művészeti Kuratóriumét Sejben Lajos festőművész kapta. Az idei fődíjat Prof. Dr. Békési Imre nyelvészprofesszornak ítélte az alapítvány elnöksége. A professzor a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola főigazgatójavolt, és korábban évekig az alapítvány Tudományos Kuratóriumában is dolgozott.


IMG_6135


A gála első felében Flamenco táncharmóniák címmel Pirók Zsófia, Lippai Andrea és a Melodika Project lépett színpadra. A díjátadó után a 30 éves jubileumát ünneplő Szegedi Kortárs Balett mutatta be Abszurdia című produkcióját. Az estet fogadás zárta a Novotel Hotelben, melyre a díjazottak, korábbi díjazottak és az alapítvány támogatói kaptak meghívást.


SZTEinfó

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.