Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_MTA_189

Szegedi kitüntetettek, előadók az MTA 189. közgyűlésén és a tudományos osztályok programjain

Szegedi kitüntetettek, előadók az MTA 189. közgyűlésén és a tudományos osztályok programjain

2018. május 11.
5 perc

Akadémiai Díjat vehetett át Péter Antal, az SZTE TTIK nyugalmazott professzora az MTA 189. közgyűlésén. Az Akadémiai Aranyérmet a szegedi egyetemről induló Kiefer Ferenc nyelvész, akadémikus kapta. A közgyűléshez kötődő programokon több szegedi kutató is előadást tartott és tart.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tudományos módszer mellett áll ki az Akadémia – hangsúlyozta Lovász László. Az MTA elnökének beszámolójával kezdődött a Magyar Tudományos Akadémia 189. közgyűlése. Az MTA e több rendezvényből álló „tárgysorozata” 2018. május 7-én startolt: az ünnepi ülésen adták át a különböző akadémiai díjakat, majd munkaközgyűléssel folytatódott a program.


MTA_189_SZTE_TTIK


Az oktatás helyzetéről és a tudomány integritásáról is szó esett a tudósok testületének összejövetelén. A külső tagok fórumát és az akadémikusok gyűlését május 8-án, a fiatal kutatók fórumát május 9-én tartották. Az MTA tudományos osztályok közgyűlési program-sorozata 2018. május 9-én indult és 25-én zárul. Az MTA 189. közgyűléséről és az akadémiai programokról részletesen beszámol az mta.hu.

 

 

Akadémiai Aranyérem a "mat-fiz" szakosból lett nyelvésznek

 

Az MTA egyik legrangosabb elismerését, az Akadémiai Aranyérmet a szegedi egyetem egykori hallgatója, Kiefer Ferenc nyelvész vehette át a Magyar Tudományos Akadémia 189. közgyűlésének 2018. május 7-i nyilvános ünnepi ülésén.


MTA_189_AD


A szegedi József Attila Tudományegyetem matematika–fizika szakán szerezte első diplomáját Kiefer Ferenc – olvasható a kitüntetett méltatásában. – 1962-ben német nyelv és irodalomból, majd 1965-ben francia nyelv és irodalomból kapott oklevelet. 1965-ben és 1966-ban Ford-ösztöndíjasként az Egyesült Államokban kutatott, majd több európai egyetemen is oktatott Kiefer Ferenc nyelvész, az MTA 2018-as Akadémiai Aranyérmese – összegez az mta.hu.

 

A kitüntetettről az szegedi egyetemhez ugyancsak kötődő akadémikus, Kenesei István az mta.hu-nak azt mondta: „Tudományos tevékenysége átfogja az egész nyelvészetet. Mindegyik tudományszakot művelte a nyelvészeten belül, és ezekben mind maradandót alkotott. Így lett nemzetközi hírű, nagy magyar nyelvész. A világon talán a legjobban ismert nyelvész az ő generációjából.”


Az oktató és kutatómunkájával szintén a szegedi egyetemhez kötődő pszichológus és nyelvész Pléh Csaba akadémikus szerint Kiefer Ferenc a klasszikus nyelvészeti hozzáállást ötvözi a modern irányzatokkal: „Hat nyelven dolgozik, hat nyelvről ír. Ez nagyon ritka a mai, modern nyelvészetben.”

 

„A nyelvtudományi alapkutatásoknak mindig van gyakorlati hozadéka, ha jól csináljuk. Nyelvoktatás, tankönyvek készítése, de még a számítógépes világban is alkalmazhatók” – vallja Kiefer Ferenc, akit több neves külföldi tudományos társaság választott tagjai közé és 2008-ban Széchenyi-díjat kapott – adja hírül az mta.hu.

 

 

Akadémia Díj Péter Antal professzornak

 

15 kutató – köztük az SZTE TTIK nyugalmazott vegyész professzora, Péter Antal – kapott Akadémiai Díjat az MTA 189. közgyűlésén. Az mta.hu beszámolója szerint a díjat az utóbbi öt évben elért, kiemelkedő fontosságú kutatási eredmény, szakkönyv, publikáció elismeréseként nyújtották át az MTA vezetői.


MTA_189_PA_kituntetes

 

Laudációja szerint Péter Antal, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék nyugalmazott egyetemi tanára a királis elválasztástudomány területén végzett, nemzetközileg is elismert munkájáért, az enantioszelektív elválasztások hazai szellemi hátterének megteremtéséért, valamint az ehhez kapcsolódó kiemelkedő oktatói munkásságáért részesült Akadémiai Díjban.


MTA_189_PA_es_MTA

 

A közgyűlési díjátadókról az mta.hu képgalériát is közread.

 

 

Az akadémiai osztályok ünnepei

 

Tudományos előadások gazdagítotották és gazdagítják az MTA 189. közgyűlésével kezdődő, 2018. május 25-én záruló tárgysorozatot. Több szegedi, illetve a Szegedi Tudományegyetemhez is kötődő kutató tartott és tart előadást.


MZA_189_PJ_KE

 

Ultrarövid lézerimpulzusokkal a daganatok nyomában címmel a szegedi egyetemről induló Krausz Ferenc ismertette eredményeit a külső tagok fórumán, az Arany János-díjas előadók között.

 

Az akadémikusok gyűlésén a szegedi kutatók közül Dudits Dénes akadémikus, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont nyugalmazott igazgatója A genetikai kód nagypontosságú átprogramozásáról beszélt.

 

Az MTA tudományos osztályai 18 külön programmal ünneplik az MTA 189. közgyűlését. E rendezvényeken is aktívak az SZTE kutatói. Például A kvantumkémia Magyarországon című, az MTA Kémiai Tudományok Osztálya május 9-i ülésén Fülöp Ferenc akadémikus (SZTE) megnyitója után - többek között - az SZTE Kémiai Intézet adjunktusa, Czakó Gábor tartott előadást: Alapvető kémiai reakciók dinamikájának és mechanizmusainak vizsgálata címmel.

 

Az MTA Tudományos osztályainak gazdag programkínálatában például az idén 90 éves Noam Chomsky hatásáról értekeztek május 10-én, nem csak nyelvészek, Kenesei István akadémikus bevezetőjét követően.

 

Az alföldi ortokneiszek xenolitjai címmel M. Tóth Tivadar, az SZTE Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék vezetője beszél május 16-án az MTA Földtudományok Osztályának a Dinamikus litoszféra című rendezvényén.

 

A Szabad György történetírói munkásságát tárgyaló MTA Filozófiai és Történettudományok Osztálya május 17-i ülésén bemutatják a szegedi Pavlovits Miklós interjúkötetét, aki 1991-1992 között beszélgetett a politikusi szerepet is vállaló történésszel. A Szabad György: Aradtól az Országgyűlésig című kötet a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg.

 

A magyar biotechnológia 100 évét is köszönti az MTA Agrártudományok Osztálya: a május 18-i tudományos ülésen – többek között – Kovács Kornél, az SZTE TTIK professzora tart előadást Az energiahordozók biotechnológiája hazánkban címmel, majd Tóth Liliána (SZTE) is hozzászól a témához.


MTA_189_szegediek

 

Az idősödő agy és a demencia kerül fókuszba az MTA Orvostudományok Osztálya Klinikai idegtudományok Bizottsága és a NAP tudományos ülésén. A többi programhoz hasonlóan az MTA budapesti székházában tartandó, május 22-i rendezvényen az SZTE kutatói közül – többek között – Vécsei László akadémikus, Penke Botond akadémikus, valamint Kálmán János és Datki Zsolt ismerteti eredményeit.

 

A molekuláris nukleáris medicina – képalkotás 1. című, az MTA Orvostudományok Osztálya Orvosi Diagnosztikai Tudományos Bizottsága május 25-i ülésén – többek között – Pávics László professzor tart előadást, melynek címe: A Szegedi Tudományegyetem PET/CT-centruma - múlt, jelen és jövő.

 

 

SZTEinfo – Ú. I., forrás: mta.hu

Fotók: Szigeti Tamás by MTA kommunikációs

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek