Bezár

Hírarchívum

kiemelt_SZG_diszpolgar

Szabó Gábor rektor Szeged új díszpolgára

Szabó Gábor rektor Szeged új díszpolgára

2018. május 19.
3 perc

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. Az ünnepségen Szegedért Emlékérmet vett át Szajbély Mihály, Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért Emlékéremben részesült Lednitzky András.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ünnepi műsorral kezdődött a május 18-i díszközgyűlés a Városházán. A hagyományoknak megfelelően Botka László ünnepi beszédét követően köszöntötték a város azon polgárait, akik maradandó eredményekkel és teljesítménnyel járultak hozzá Szeged hírnevének öregbítéséhez. Elsőként Szeged új díszpolgárát, Dr. Szabó Gábort, a Szegedi Tudományegyetem rektorát köszöntötték.


- Abban, hogy a lézerközpontot mi nyerhettük el nyugat-európai riválisainkkal szemben, nagyon fontos szerepet töltött be Szabó Gábor akadémikus. Ha Szegednek van szíve, ha van lelke, akkor azt az itt élő emberek összetartó közössége alkotja, ha pedig agya, esze van, akkor azt a Szegedi Tudományegyetem, az egyetem polgárai és tanárai adják. Az egyetem, ahol olyan kiváló tudósok, tanárok, kutatók és vezetők dolgoznak, mint Szabó Gábor. Nagyon hálásak vagyunk neki munkájáért, olyat vitt véghez, amely hosszú évtizedekre meghatározza városunk jövőjét a tudomány világában! Örök dicsőség és hála ezért Szeged új díszpolgárának, Szabó Gábor professzor úrnak - fogalmazott Botka László.


SZG_diszpolgar

A díszközgyűlésen készült további képek itt.


Szabó Gábor 1954-ben született, az akkori József Attila Tudományegyetemen szerezte fizikus diplomáját. 1994 óta egyetemi tanár, 1996 és 2000 közt a Fizikus tanszékcsoport vezetője volt, négy évvel később a Szegedi Tudományegyetem Műszaki és Anyagtudományi Intézetének igazgatója lett. 2010-ben választották az SZTE rektorává. Az egyetem számos kutatási és ipari projektjében vett és vesz részt, a legjelentősebb mind közül a lézerközpont, az ELI-ALPS létrehozásában betöltött meghatározó szerepe. Az egyetem rektoraként és kutatójaként egyaránt kiemelten fontosnak tartja az ELI és az SZTE közti együttműködést, ennek eredményeként közös laboratórium létrehozásáról született megállapodás. Az SZTE első számú vezetőjeként nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az egyetem sok hazai és nemzetközi projektben vegyen részt, amellyel bekapcsolódik fontos feladatok megoldásába. A csökkenő magyar hallgatói létszám pótlására pedig megindult az idegen nyelvű képzések folyamatos fejlesztése.


SZGSzabó Gábor a szakma nemzetközi élvonalába tartozó kutatóhelyekkel tart kapcsolatot, Göttingenben, Houstonban, Jénában és Oszakában is volt már vendégprofesszor. Fizikus és fizikatanár szakos hallgatók számára tart alapkollégiumokat, speciális és PhD-kurzusokat. Tanítványai közül többen vezető kutatók, egyetemi tanárok lettek.


Szabó Gábor, aki 2004-től a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 2010-től pedig rendes tagja, 2007 óta vezeti a Magyar Innovációs Szövetséget is. 2013-ban a Magyar Rektori Konferencia alelnöke lett. Számos nem szakmai elismerést is kapott: 2009-ben vehette át a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjét, 2009-ben Szeged város Pro Urbe-díját, majd egy évvel később a Szegedért Alapítvány Szőkefalvi-Nagy Béla díját is. Tavaly Trefort Ágoston-díjjal tüntették ki - hangzott a méltatás.


A díszpolgári cím kapcsán Szabó Gábor rektorról portréfilmet készített a Városi Televízió Szeged:



Az ünnepségen Pro Urbe díjat vehetett át Takács Máté, Szeged város korábbi főépítésze és Pataki Ferenc művész. Szegedért Emlékéremmel ismerték el Palánkainé Sebők Zsuzsanna, Sztanó János, Dr. Füzesi Kristóf, Papp Éva és Szajbély Mihály munkáját, aki 1992-től 2002-ig az SZTE BTK Klasszikus Magyar Irodalmi Tanszéket, 2002-től 2014-ig a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéket vezette. 2014-től három éven át az SZTE Bölcsészettudományi Kar dékánja volt.


SZM_diszkozgyules


Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért Emlékéremben részesült Éric Blin és Lednitzky András, aki a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán végzett, és közel harmincnégy évig látta el az Általános Orvostudományi Kar dékáni hivatalvezetői teendőit.


LA_diszkozgyules

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek