SZTE Info

Kiemelt_Berenyi_Lendulet

„Nagy horoggal horgászik” az SZTE kétszeres Lendület pályázatos kutatója, Berényi Antal

Az SZTE két munkatársa, Berényi Antal agykutató és Gácser Attila biológus is az MTA Lendület programjának legújabb 21 nyertese közé tartozik. Most Berényi Antalt kérdezzük – többek között –arról, hogy miként lett kétszeres „lendületes”.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Másodszor pályázott sikeresen az MTA Lendület programjára az agykutató és orvos-közgazdász Berényi Antal. Az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézetében dolgozó adjunktus a tapasztaltabb, ám még fiatal kategóriába tartozó kutatóknak meghirdetett Lendület II. program támogatását nyerte el – adja hírül az mta.hu is.


Berenyi_A_AOK

– Epilepszia kutatásunkat segítette, idén augusztus 1-jén zárul a Lendület I. programban elnyert támogatás. Így feladatommá is lett a laboratóriumunk finanszírozásának a megoldása – fogalmazott a sikeresen pályázó kutató. – Eddig azzal a célkitűzéssel dolgoztunk, hogy földerítsük: a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A probléma kezelésére nem gyógyszeres megoldást kerestünk. Ez a munka jól sikerült: sok alapvető kérdésre találtunk választ, számos gyakorlati kutatási elemmel tudtuk bővíteni a tudomány tárházát. Mindez elindíthatja egy prototípusnak számító berendezés elkészítését is.


Metodikájában részben illeszkedik Berényi Antal Lendület I. programjához az immár a Lendület II. támogatással segített kutatás.


– A kulcspont: az agy ingerlése. Ugyanakkor az a domain, amire alkalmazni szeretnénk, megváltozott. Olyan neuro-pszichiátriai betegségekre fókuszálunk, mint például a depresszió, illetve a szorongásos kórképek, köztük a poszttraumás stressz-szindróma. Ezt próbáljuk meg elektromos eljárásokkal gyógyítani. Új elem az is, hogy az elektromos ingerlés mellett megpróbáljuk az ultrahangos ingerlést is bevezetni a módszereink közé – vázolta a Lendület II. programmal támogatott kutatási programját.


Segítsen az emberiségnek! Ez az egyik mozgatórugója Berényi Antal kutatásainak.


Berenyi_2
Fotó: Bobkó Anna


– A depresszió és a szorongás is nehezen kezelhető kórkép és még az epilepsziánál is nagyobb társadalmi probléma – rögzítette motivációs pontját Berényi Antal. – Ráadásul gyógyszereket nem is lehet minden esetben, például a gyermekágyi depressziónál alkalmazni.


12 fős kutatócsoport vezetője Berényi Antal. Munkatársai karrierjének a biztosításához is hozzájárul a Lendület II. program révén most elnyert, a következő 5 esztendőben érkező, évi közel 60 millió forint. Mivel a csoport az Európai Kutatási Tanácstól, az ERC-től elnyert támogatása 2018. novemberében jár le, az SZTE agykutatója ebben az irányban is próbálkozik új kutatási tervét sikerre vinni.


Berenyi_A


– Egy pályázati sikerre öt projektterv jut – érzékeltette Berényi Antal azt a munkát, ami az elnyert összeg mögött húzódik. – Kompetíciós problémák húzódnak a nem nyertes pályázataink mögött. Az elnyert 2-3 nagyobb pályázati forrás mellett arra ösztönzöm a munkatársaimat, hogy hajtsanak föl önálló kutatási pályázatokat, mert így tanulják meg a projekttervek összteállítását, elviselni a kudarcokat és örülni a sikereknek, önálló kutatóvá válni. Így tanulnak meg feszes pályázati szövegeket írni, beleszőni, de nem elárulni a friss kutatási eredményeket, kereteken kívül gondolkodni és nagyot álmodni. Jelenleg 3-4 nagyobb témán dolgozunk. Igyekszem nagy vadra lőni, vagy ahogy Szent-Györgyi Albert fogalmazott: nagy horoggal horgászni.

 

*

„A Magyar Tudományos Akadémia 2009-ben hirdette meg a fiatal kutatóknak kiválósági programját, a Lendületet. A program célja az akadémiai intézményekben és egyetemeken folyó kutatások dinamikus megújítása nemzetközileg kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről történő hazahívásával, illetve itthon tartásával. A Lendület a kiválóság és a mobilitás együttes támogatására irányul: a befogadó kutatóhelyeken új téma kutatására alakuló kutatócsoportok számára biztosít forrást” – összegez az mta.hu a 2018. május 22-i eredményhirdetés után.

 

A 21 új kutatócsoport közül 8 akadémiai kutatóközpontban vagy -intézetben, 13 pedig valamelyik egyetemen folytatja munkáját. A Szegedi Tudományegyetem két munkatársa, Berényi Antal agykutató (SZTE ÁOK) és Gácser Attila biológus (SZTE TTIK) is az MTA Lendület programjának legújabb nyertesei közé tartozik.

A Gácser Attila által vezetett „Mikrobiom Kutatócsoport a Szegedi Tudományegyetemen arra keresi a választ, hogy a szájüregben előforduló gombák hogyan befolyásolják az ott kialakuló tumorokat és e daganatok áttétképző képességét. A kutatást az indokolja, hogy az emberi szervezetben körülbelül egy teljes nagyságrenddel több mikroba található, mint emberi sejt. A molekuláris biológia fejlődésével egyre több információ áll a rendelkezésünkre arról, hogy e velünk élő mikrobiális „lakótársak” alapvetően képesek befolyásolni egyes betegségek kialakulását vagy lefolyását.”

A szegedi kutatói közösséget erősíti az MTA SZBK új „lendületese”, Horváth Péter programtervező matematikus. „Bioinformatikus kutatócsoportja komplex sejtbiológiai problémák, többek között az agykutatás és a daganatok személyre szabott gyógyászatának analízisét végzi a Lendület program támogatásával…” További információ az MTA honlapján.

 

SZTEinfo – Szöveg és fotó: Újszászi Ilona

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  14:00 - 15:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja