Bezár

Hírarchívum

kiemelt_borkoccint

Kóstolja meg a „tudósok borait”, adja ajándékba!

Kóstolja meg a „tudósok borait”, adja ajándékba!

2018. május 25.
5 perc

Az SZTE Ajándékboltban idén is megvásárolható a „tudósok bora”. Az SZTE és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság borbírálatát követően kérdeztük a nemes nedűről a Koch Borászat és a Cseri Pincészet vezetőjét, valamint a program-sorozat egyik szervezőjét, a kertészmérnök Pápai Róbert borkereskedőt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

15 pincészet 40 bora versenyzett 2018. tavaszán, hogy elnyerje a „Vinum Academiae at Universitatis” címet. Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság és a Szegedi Tudományegyetem hagyományos borbírálatának összes szereplőjét nem lelhettük meg a 2018. évi szegedi borfesztiválon, ám a nyertes borok mindegyike megvásárolható a Szegedi Tudományegyetem Ajándékboltjában, a József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged, Ady tér 10.) épületében.


borok

 

– Furmint és furmint között óriási lehet a különbség. A bor minőségének a meghatározásakor minimum három dologra vagyunk tekintettel. A bor „anyja”: a fajta, azaz például az Irsai Olivér, bár e téren is lehetnek klónok és változatok. A bor „apja”: a talaj, a „sorsa”: az évjárat. De – többek között – a borászat és a technológia is befolyásolja a bor minőségét. Például az Irsai Olivér „technológiai fajta”, amiből igazán „nagy bor” nem készíthető, ellenben mondjuk a tokaji Furmint vagy a Chardonnay szőlőfajtából nagyot lehet alkotnia a borásznak. E borokat szinte csak „frissen” érdemes fogyasztani – tanít a kertészmérnök Pápai Róbert. A szegedi egyetem és a SZAB borbírálata egyik szervezőjének, a Válogatás borszaküzletet vezetőjének emlékei szerint a verseny-sorozat történetében előfordult, hogy nyolcvannál is több mintát kóstoltak a tudósok.


Bor_Papai

 

„A jó bornak nem kell cégér” – ismerjük a „mondást”. Ám újabban azt tartják, hogy „jó marketinggel a rossz bort is el lehet adni”. Mi az igazság? A döntéshez érdemes megkóstolni a szegedi egyetem borait, mert azok garantáltan a minőséget képviselik. Az SZTE bort kínáló faházikójánál még a borversekbe is "belekóstolhatunk" a szegedi egyetem egykori hallgatója, József Attila sorait olvasva.


szte_idezet_borfeszt

 

– Objektív megmérettetés a borverseny. Az eredmény az önhittséget és az elfogultságot csökkenti az emberben. Hiszen a faluban sem az a leggyorsabb futó, aki a leghangosabban kiabálja: „Én futok a leggyorsabban!”, hanem az, aki elmegy a futóversenyre és azt megnyeri – magyarázza mosolyogva Koch Csaba, miért tartja fontosnak, hogy jelen legyen italaival a „tudósok borainak” vetélkedőjén.


borok_MG_9202

 

Rengeteg a szubjektív elem, a borbíráló egyéni ízlése befolyásolja a döntést, mégis adott az objektivitás lehetősége az olyan kidolgozott szempontrendszerű borversenyeknek, mint az SZTE és a SZAB hagyományosan színvonalas rendezvényének. Az itt elért eredmény iránymutató és hiteles kifejezője a „tudósok borának” választott ital valódi értékének.

 

– Az egyetem és az akadémia borversenyei azért emelkednek ki a hasonló jellegű megmérettetések közül, mert olyan jelentős társadalmi személyiségek véleményét tükrözik, akiknek az ízlése kifinomult, mégis a fogyasztói oldal szempontjait jelenítik meg. Nem elég, hogy valami szakmailag kimagasló, ha azt nem igazolja vissza a fogyasztó. Az SZTE és a SZAB borbírálata a bor élvezeti értékére, egészségmegőrző szerepére irányítja a figyelmet, ugyanakkor nem feledteti, hogy a bor elsődleges szerepe, hogy fogyasztása jó érzést, örömöt okozzon – vélekedik Koch Csaba. Az egykor 6 éven át Szegeden élő, az itteni egyetem hallgatói létét is kipróbáló borász fontosnak tartja, hogy borai jelen legyenek e versenyen és a szegedi borfesztiválon is.


borbiralok_es_boraszok


Pezsgőjével még az innovációt is megjeleníti a Koch Borászat. Ezzel az újítással a nyitottságát is hangsúlyozza, hiszen a bácskai régióban extrém magas mésztartalmú talajon termő szőlőiből készít pezsgőt: érett, tartalmas, gazdag italt kínál ezzel a szegedi borfesztivál közönségének.

 

– Könnyű, gyümölcsös, de szép és érett, palackérlelésen átesett, minden fogyasztói igényt kielégítő a mi nyertes vörösborunk. Ez a kedvenc vörösborunk a saját szortimentünkből. A női közönséget céloztuk meg. De azt is mondhatom: a hétköznapok vörösbora a Pannonhalmi Chanson 2015. – dicséri saját termékét a Cseri Pincészet vezetője. A szegedi borfesztiválon az SZTE faházán kívül saját standján is kínálja termékeit: háromféle fehérborral, rozéval és két vörösborral várja a vendégeket.


Borkinalo

 

A szőlőtermesztésért és a borkészítésért a férj, az értékesítést eredményező kapcsolatrendszerért és a könyvelésért a feleség felel a Cseri Pincészetben. Újabban a szőlész-borász szakmát kitanuló fiú is bekapcsolódott a családi vállalkozásba, míg a Cseri házaspár lánya a marketing terén vezet be olyan új ötletet, mint például a „tudósok bora” címet is elnyert nedű neve.

 

– Második alkalommal jelentünk meg a „tudósok bora” címért versengők között. Vörösborral ilyen eredményt elérni szép teljesítmény – értékel a Cseri Pincészet vezetője, aki örömmel kínálja termékeit a borbarátoknak az ország déli szegletében is.

 

Három királyi borvidékünk volt: a Szerémség, a Ménesi és a Tokajhegyalja borvidék.

 

– A Trianonban megcsonkított Magyarországon 22 borvidéket tartunk számon, de az a mondás járja, hogy „vannak borvidékek és … Tokaj” – halljuk Pápai Róberttől, aki szerint a lehető legjobb borok kerülnek az SZTE és a SZAB ítészeinek a poharaiba. Megtanulhatjuk azt is, hogy „dűlőszelektáltak” az SZTE és a SZAB borbírálatára meghívott minták, illetve: „más és más arcukat mutatják a fajták”.


Borbiralok

 

Egyre rangosabb az a verseny, amelyen elnyerhető a „Vinum Academiae at Universitatis” cím. Az eredményt 2018. áprilisában az SZTE három vegyészprofesszora – Tóth Gábor, Martinek Tamás és Fülöp Ferenc – hirdette ki. E döntést érdemes ellenőriznie a borszerető közönségnek is a 2018. évi szegedi borfesztiválon. Ez a lehetőség előnyére válik mindkét rendezvénynek – a szervezők szerint.

 

Tehát a 2018. évi borfesztiválon megkóstolhatták a „tudósok borait”, amelyek díszes címkéjű palackokban az SZTE TIK-beli Ajándékboltban megvásárolhatóak. Az SZTE "Vinum Academiae at Universitatis" címet elnyert prémiumkategóriás fehérbora a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészeté: a Mád Nyulászó Hárslevelű – Furmint 2015; prémiumkategóriás vörösbora a Dániel Pincéé: a Chef 2011; rendezvény fehérbora az Áts Pincészeté: a Furmint 2016; rendezvény vörösbora a Cseri Pincészeté: a Pannonhalmi Chanson 2015.

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar prémiumkategóriás vörösbora a Tringa Borpincéé: a Cabernet Sauvignon 2013.

A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar prémiumkategóriás fehérbora a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészeté: a Mád Tokaji Hárslevelű 2015; prémiumkategóriás vörösbora Koch Csabáé: a Vin Art – Francia Módi Cuvée 2015.

Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont prémiumkategóriás fehérbora a Bárdos és Fia Pincészeté: a Mátrai Chardonnay 2016.


... Egészségükre!

 

Újszászi Ilona

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek