Bezár

Hírarchívum

Gyógyszeriparhoz kapcsolódó, őssejt alapú kutatás-fejlesztés a SOLVO biotechnológiai Zrt-nél, uniós támogatással

Gyógyszeriparhoz kapcsolódó, őssejt alapú kutatás-fejlesztés a SOLVO biotechnológiai Zrt-nél, uniós támogatással

2018. május 24.
2 perc

A SOLVO Biotechnológiai Zrt. által vezetett konzorcium 1,094 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” című pályázaton a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programkeretében. A 1,354 milliárd forintos összköltségvetésű projekt keretében őssejt alapú hepatociták előállításának kutatása zajlik, gyógyszerfejlesztési célokra.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A SOLVO Biotechnológiai Zrt., a HR Pharma Kft. és Szegedi Tudományegyetem alkotta konzorcium 80,78%-os támogatási intenzitású vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” című pályázati kiíráson. Az „Őssejt alapú hepatociták előállításának kutatása gyógyszerfejlesztési célokra” című, GINOP-2.2.1-15-2017-00047 azonosító számú projektben gyógyszeriparhoz kapcsolódó biotechnológiai kutatás-fejlesztési tevékenység valósul meg.


28447581058_9eee8c8f1d_z

További képek itt megtekinthetők.


A gyógyszerfejlesztésen belül kötelező és nagyon fontos részfeladat az ADME vizsgálatok elvégzése, melyek során azt vizsgáljuk, hogy a gyógyszermolekula milyen mértékben szívódik fel a bélből, milyen szervekbe jut be, hogyan és milyen mértékben bomlik le és hogyan és mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből. Az ADME vizsgálatok fontos objektumai a májsejtek, melyek tulajdonságai nagymértékben befolyásolják a vizsgálatok hatékonyságát is. A projekt kapcsán a Szegedi Tudományegyetem új primer humán májsejt izolálási technológiákat fejleszt ki, az eljárásokhoz kapcsolódó minőségirányítási rendszerrel egyetemben. Mindezek mellett olyan új innovatív eljárás kifejlesztésére is sor kerül, melyben akár a regeneratív medicinában is használható zsírszövetből izolált őssejtekből májsejteket hozunk létre és ezeken a sejteken validáljuk velük kapcsolatban a metabolizmushoz szükséges részfolyamatokat.


Az innovatív eljárások új távlatokat nyithatnak az ADME vizsgálatokban, ezáltal biztosítva a projekt legkézzelfoghatóbb társadalmi hasznosságát, hogy olcsóbbá és könnyebben hozzáférhetővé tegye az ADME vizsgálatok egyik legfontosabb és legköltségesebb feltételét, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy új gyógyszerek gyorsabban, biztonságosabban és olcsóbban jussanak el a betegekhez.


Továbbá a pályázat által biztosított forrásokból a Szegedi Tudományegyetemen egy egyedülálló GMP sejtlaboratórium, valamint egy közvetlenül kapcsolódó fejlett terápiákra specializálódó fázis I. klinikai farmakológiai kutató központ is kialakításra kerül. Ez az új infrastruktúra lehetővé teszi a gyógyszerkutatások következő szintjének is a biztosítását arculati_elem_regionalis_fejlesztesi_alapa régióban, illetve megteremti az alapját olyan új, jelenleg nem vagy csak nehezen kezelhető klinikai kórképeknek a gyógyítására, mely terápiás eljárások eddig Magyarországon nem voltak elérhetőek.

 

A projekt Szegeden valósul meg, 2017. július 1. és 2021. június 30. között.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek