SZTE Info

Bemutatkozik Szeged innovációs ökoszisztémája

Kerekasztal-beszélgetésen mutatkozik be Szeged innovációs ökoszisztémája a Szegedi Tudományegyetem Innovációs Hetén. Május 14-én reggel 9-től a József Attila Tanulmányi és Információs Központban összegyűlnek azon szervezetek és startupok, akik célul tűzték ki az innovációs ökoszisztéma fejlesztését városunkban

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felsoMi is az az „innovációs ökoszisztéma”?

Olyan személyek, vállalatok, szervezetek és intézmények, melyek magas növekedési potenciájúak, magas likviditási rátával rendelkeznek, sikeresek, újítóak. Ezek formális és informális folyamatok alapján működnek.


A kerekasztal-beszélgetés célja

Az ökoszisztéma szereplőit hivatott közelebb hozni egymáshoz, válaszokat keresni és találni a fejlesztendő területeken felmerülő kérdésekre.


Mik az innovációs ökoszisztéma elemei?

Egyetemek/kutatás-fejlesztési intézmények; tanácsadó és mentor szervezetek; inkubátorok; akcelerátorok; coworking irodák; szolgáltató cégek (szaktanácsadás, könyvelés, jogi stb. szervezetek); rendezvényszervező cégek; startup versenyek; befektetői hálózatok; kockázati tőkealap-kezelők; kockázati tőkebefektetők; crowdfunding szervezetek; egyéb finanszírozó intézmények (hitel, támogatás stb.); média, blogok.


Kik az innovációs ökoszisztéma szereplői?

Startup/spin-off vállalatok; vállalkozók; befektetők, üzleti angyalok; kutatók, innovátorok; mentorok; potenciális csapattagok (egyetemi hallgatók, doktoranduszok, lakosság stb.), egyéb támogatók; kormányzat.


Mi a szegedi ökoszisztéma szereplőinek célja?

Olyan összehangolt tevékenységek által, mint a közös versenyek, tudásmegosztó és közösségépítő események, valamint a nyílt innováció megteremtése által előre mozdítsák a térség vállalkozói szellemiségét, megosztásra kerüljenek egymás között a kapcsolati hálók, amely kollaborációk által keletkező szinergiák kölcsönösen előnyösek az ökoszisztéma összes szereplője számára.


Milyen területeket szeretnének fejleszteni, mik lesznek a beszélgetés témái?

Az elemek vizsgálata nemrég került a fejlesztési politikák fókuszába, de kezd átalakulni Európában is az a berögzült elv, miszerint az innovációhoz elegendő csupán egy jó oktatási rendszer és versenyszabályozás, míg a többi a piaci szereplőkön múlik.

A beszélgetés témái között szerepel az oktatás és képzés, a finanszírozás, a jogszabályi környezet, a támogató környezet.

Résztvevők: Pitó Enikő (SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság); Karmann Roland (INPUT Program); Földi Dominik (Szeged GYEEK Club); Végh Marcell (Jump Start Vállalkozásfejlesztési Központ); Huszár Sándor (SZTE Marketing Klub); Duda Ernő (Solvo).


A program regisztrációhoz kötött, jelentkezni az inno@rekt.szte.hu címen lehet.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.