Bezár

Hírarchívum

Szabadteri_Rigoletto
Magyar nyelvű operaelőadással startol a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada

Magyar nyelvű operaelőadással startol a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada

2018. június 27.
4 perc

„Fiatal csapat egy vérbeli krimiben” – ez a Rigoletto magyar nyelvű operaelőadás, a Szegedi Szabadtéri Játékok 2018. június 29-i nyitányának ajánlója. Az idei évad 6 produkciójában a közismert művészek mellett szegedi alkotók, sőt: a Szegedi Tudományegyetem néhány polgára is közreműködik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi egyetemi épületektől övezett Dóm téren, fiatal operaénekesekkel kerül színre a Rigoletto. "Verdi egyik legnépszerűbb művéből még az is végig tud dúdolni egy fülbemászó dallamot, aki ritkán veti bele magát az operairodalomba. Például a La Donna è mobile, vagyis Az asszony ingatag című sláger a modern popkultúra szerves része, megszámolhatatlan reklám, film, sőt videójáték és futballmeccs rigmusok aláfestő zenéjét is adta már" - olvasható a Szegedi Szabadtéri Játékok nyitó előadását népszerűsítő ajánlóban. Azt talán kevesebben tudják, hogy Verdi operája Victor Hugo drámája, A király mulat nyomán született.

 

A Szegedi Szabadtéri Játékok első produkciója, a Rigoletto pazar látványvilággal, mozgalmas színpadképekkel és nagyszerű szereplőgárdával nyitja meg az évadot 2018. június 29-én. A világ egyik legnépszerűbb operája, Verdi Rigolettója szegedi előadását a fiatal főszereplő csapat lendülete és tehetsége is emlékezetessé teszi. Ludovik Kendi, Keszei Bori, továbbá László Boldizsár és Ádám Zsuzsanna éneklik a főszerepeket. A négy főszereplő, azaz „Rigoletto”, valamint szerelmes lánya, „Gilda”, továbbá „Mantova hercege” és az életére törő bérgyilkos húga, „Maddaléna” a Szegedi Operabarátok Egyesülete és a Szabadtéri 2018. június 21-i közönségtalálkozóján énekelve adott ízelítőt a produkció hangulatából. Zongorán közreműködött Zalánki Rita.

 

– Ha plakátra kerül a sztárénekes neve, az bevonzza a nézőt az operaelőadásra – vélekedett a közönségkedvenc László Boldizsár. A Szabadtéri startját megelőző beszélgetésből kiderült: Ludovik Kendi nemzetközi karriert futott be, tizenhárom, Ausztriában eltöltött év után költözött Magyarországra - Szegeden mint "Rigoleto, a herceg udvari bolondja" mutatkozik be. A "bérgyilkos Sparafucilét" a csodálatos basszus hang, Kiss András alakítja majd. Az ifjú operaénekesek beszélgetéséből a szerepek értelmezésére is fény derült. Például a "herceg", valamint "Gilda" és "Maddalena" viszonyáról, pontosabban a férfi és nő kapcsolatáról, a szerelem többféle formájáról hallhattunk csipkelődésekkel színesített magyarázatot.

 

Operaénekesi nagyságok, a két Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művész, Kalmár Magda mint „Giovanna, Gilda bizalmasa, a dada" és Kovács Kolos „Monterone grófja” is részese a szegedi produkciónak. A közönségtalálkozón elmondták: mellékszerepet vállalva támogatják a Szegedi Szabadtári Játékok azon törekvését, hogy "visszahódítsák az operát a magyar nyelv számára". Mert az alaptörténetet visszaadó, közérthető módon színre vitt, magyar nyelven előadott opera bemutatóján élvezheti igazán a műfaj értékeit a közönség. Emlékeztettek az operajátszás nagy korszakára, amikor műfordításként is gyönyörű magyar szöveggel énekelhették az áriákat, amikor "a magyar opera úgy volt nemzetközi, hogy magyar volt". Hangsúlyozták: örülnek, hogy "jó csapatban" dolgozhatnak: olyan fiatalokkal együtt, akik kérik és követik a tapasztaltabb művészek tanácsait.


A kiváló művész Pál Tamás vezényletével kerül színre a Rigoletto. A szabadtéris közönségtalálkozón megjelent operaénekesek közül többen is méltatták a Liszt Ferenc-díjas karmester eddigi munkásságát. Az opera műfaj sikeréért tett erőfeszítései közül például Keszei Bori azt mondta: Pál Tamás "a giccses operai tradíciókról lehántja a fölösleget. Ha ő dirigál, száranyakat kapok a színpadon, mert a mű lényege" kerül fókuszba.

 

– A Szabadtériért és az operáért rajongók örömére gyönyörű fantáziavilágot álmodtunk a Rigoletto színpadára – fogalmazott Harangozó Gyula rendező. Fontos céljának nevezte, hogy "a modern ember operája, a musical" szabadtéris sikerei mellett bizonyítsák: "fesztiválélményt" nyújthat egy operaelőadás is, ha "úgy viszik színre a történetet, amiről a darab szól..." A díszletek és a jelmezek Tihanyi Ildi, illetve Náray Tamás munkáját dicséri. A Rigoletto egy hatalmas báli képpel indul, egy pazar divat show formájában.

 

A Rigoletto produkció szegedi vonatkozásaira is fény derült, mikor az alkotókat kérdezte Gyémánt Csilla (SZTE), az Operabarátok elnöke. Pályafutását Szegeden kezdte, majd egészen a bécsi Staatsoperig jutott a Szegedi Szabadtéri Játékok nézői előtt most „Gildaként” fellépő Keszei Bori. A "bérgyilkos Sparafucile húgát, Maddalénát” a Szegeden végzett operista, Ádám Zsuzsanna énekli. "A fiatal énekesnő második díjat vett át egy düsseldorfi énekversenyen, a bécsi Schlossteaterben ünnepelték egy nemzetközi operaverseny finalistájaként, valamint Milánóban fődíjat és a bresciai operaházban különdíjat nyert el" - olvashattuk a közelmúlt zenei hírei között. A Szabadtéri nyitányán a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködik.

 

A modern krimik hangulatát idéző történet színre vitelében a Szegedi Tudományegyetem is érdekelt, hiszen a Rigolettóban énekel, "Marullo, egy nemes" szerepében tűnik föl Szélpál Szilveszter, aki az SZTE gyakorló gimnáziumban tanít és mellette a szegedi színház művésze. A Szegedi Szabadtéri Játékok énnekkarának tagja Szondi Péter és Szondi Tamás, mindketten rendszeres résztvevői az egyetemi kulturális programoknak. A Szabadtéri modelljei és statisztái között rendre közreműködnek egyetemisták, köztük az SZTE hallgatói is.

 

A Rigoletto 2018. június 29-én nyitja a Szegedi Szabadtéri Játékok 2018-as évadát, és másnap is láthatják a nézők. A további produkciók: Hegedűs a háztetőn, A Notre Dame-i toronyőr, Rómeó és Júlia, Apáca Show, Úrhatnám polgár.

 

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek