Bezár

Hírarchívum

kiemelt_konyvhet

89. Ünnepi Könyvhét Szegeden: a programok több mint fele SZTE-s kötődésű

89. Ünnepi Könyvhét Szegeden: a programok több mint fele SZTE-s kötődésű

2018. június 04.
12 perc

Több mint húsz, a szegedi egyetem munkatársai által jegyzett kiadvány ad alkalmat könyves beszélgetésre a 89. Ünnepi Könyvhét szegedi programjain. Az SZTE szervezésében 2018. június 5. és 11. között tudománynépszerűsítő programok és könyves utazások várják az érdeklődőket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Több mint 130 programmal várják országszerte az Ünnepi Könyvhétre látogatókat. A könyvhét programokat kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt, illetve kísérő programok is színesítik a palettát, így lesznek koncertek, kiállítások és szabadtéri vetítés is. A rendezvényen különös hangsúlyt fordítanak a helyi írók népszerűsítésére, így a szegedi programok alkalmával több szegedi íróval is találkozhatnak az érdeklődők. A 89. Ünnepi Könyvhét szegedi megnyitóját június 7-én, csütörtökön 16:30-tól tartják a Dugonics téren. Köszöntőt mond dr. Solymos László, Szeged város alpolgármestere, a könyvhetet Boldizsár Ildikó mesekutató és író nyitja meg. A könyvheti megnyitón adják át az Év Könyve díjat is. A 89. Ünnepi Könyvhét szegedi programjait sajtótájékoztatón ismertették május 31-én a Somogyi-könyvtárban.


Tudománynépszerűsítő programok az SZTE szervezésében

Az SZTE munkatársai vagy hallgatói több mint félszáz könyves program főszereplői vagy közreműködői, így a 89. Ünnepi Könyvhét szegedi programjainak több mint a fele kötődik a Szegedi Tudományegyetemhez. Az SZTE „FRANKO – BIBLIO – FILIA Könyves utazások 2018” blokkjában az immár 60 évessé lett Hupikék törpikék képregénytől kezdve a francia köztársaság történetén át a párizsi nagyköveti emlékekig a frankofón kultúra és történelem kerül fókuszba. A könyves ünnepen az SZTE karai közül szót kér az ÁJTK, az ÁOK, a BTK, a GYTK, a JGYPK, az MK, a TTIK, és bemutatkoznak az SZTE kiadói műhelyei is. Az "SZTE utcára viszi a tudományt" mottó jegyében egyetemi könyvbemutatóknak ad otthont a Boros Kakas francia étterem és kávézó, a Dugonics téri színpad, az SZTE Frankofón Egyetemi Központ, a JATE Klub terasz, a Klebelsberg Könyvtár és a SZAB székház. A Dugonics téren található állomásokon az SZTE oktatóinak könyvei adják az utazás állomásait, melyeket az egyetemi könyvsátorban kedvezményesen vásárolhatnak meg az olvasók. A Szegedi Egyetemi Kiadó sátránál például Trócsányi László igazságügyi miniszter könyve is megvásárolható, sőt június 8-án, pénteken 19 órától az egyetemi könyvsátorban dedikál is az SZTE ÁJTK professzora.


Kiállítás a Somogyi-könyvtárban

Bobkó Anna örömfotóiból nyílik kiállítás június 7-én, csütörtökön 16 órakor a Somogyi-könyvtár internetes termében. Az SZTE fotóriportere most saját kedvenc témáit mutatja be, a lencsevégre kapott barátokat, ismerősöket, izgalmas karaktereket. A július 31-ig megtekinthető kiállítás az alkotó személyes tárlatvezetésével nyílik meg.


"A könyv igenis olyan, mint a levegő"

Tavaly bent ültem egy vidéki könyvesboltban s egész délután ott nézelődtem. Jöttek-mentek az emberek, a bolt egy percre se volt vevő nélkül. Az egyik tintát vett, a másik levélpapírt, a harmadik noteszt, a negyedik ceruzát, tollat, az ötödik papírszalvétát. Záráskor a tulajdonos kasszát csinált és sóhajtva konstatálta, hogy nyolcvankét pengő volt a napi bevétel, de abból egy fillért se könyvért adtak. Erre felemeltem egy akkoriban megjelent könyvet és megkérdeztem a kollégát, ajánlja-e azt a vevőinek, fölhívta-e rá a figyelmüket. Nem, mondja rám bámulva, nem ajánlotta, eszibe se jutott neki, hiszen az nem szokás. Látja, ez a baj, mondtam és felajánltam neki, hogy másnap délelőtt próbát teszek. És csakugyan másnap nyolc levélpapírosos, papírszalvétás vevőn próbáltam ki a könyvmegszerettetés művészetét. Déli zárásig hat embert ugrattam be, vagy ha úgy tetszik, hat embert köteleztem hálára s volt köztük gazdag is. Kicsiben ez a könyvnap. Síp, dob, reklám kell a könyvnek, éppen azért mert az emberek azt tartják, hogy a könyv nem olyan, mint a levegő. Ha megy, ha nem megy, a könyvnapokat minden esztendőben meg kell tartani. Mindaddig míg az emberek rá nem jönnek, hogy a könyv igenis olyan, mint a levegő: nincs élet nála nélkül köszöntötte a sajtótájékoztatón résztvevőket Móra Ferenc gondolatival Sikaláné Sánta Ildikó a Somogyi-könyvtár igazgatóhelyettese.


Közel 20 helyszínen zajlanak majd a könyvheti események, a hagyományokhoz híven a központi helyszín idén is a Dugonics tér lesz. Kiemelt helyszínek emelett az SZTE Klebelsberg Kuno könyvtár, a Somogyi-könyvtár fiókkönyvtárai és a szegedi kávéházak. Az ünnepi könyvhét szegedi programjaira olyan országosan elismert személyek érkeznek, mint Boldizsár Ildikó mesekutató és író, Oravecz Imre Kossuth-díjas író, Görög Ibolya protokollszakértő, Darvasi László, Szilasi László, Benkó László, Dinnyés József előadóművész, Trócsányi László igazságügyi miniszter és Farkas Bertalan űrhajós tudtuk meg Andóczi Balogh Évától, a könyvtár munkatársától.


konyvhet_2018


Egy kis ízelítő az SZTE izgalmas programkínálatából:


Könyvbemutató: Az algériai háború

Az algériai háború – 1954-1962 című, az Universitas Szeged Kiadó gondozásában megjelent könyvéről a szerzővel, J. Nagy László professzorral (SZTE BTK) Újszászi Ilona újságíró, az SZTE NKI közkapcsolati koordinátora beszélget – a 89. Ünnepi Könyvhéten. (A könyvbemutató része a „FRANKO – BIBLIO – FILIA Könyves utazások 2018” programsorozatnak.)

Időpont: 2018. június 5. (kedd), 17.00 óra

Helyszín: Boros Kakas francia étterem és kávézó

 

Könyvbemutató: Az idegen

A Magyar Filozófiai Társaság és SZTE BTK Filozófia Tanszék kiadásában Szegeden megjelent, Lábjegyzetek Platónhoz: Az idegen című tanulmánykötet bemutatóján a szerkesztővel, Laczkó Sándorral (SZTE Filozófia Tanszék) Cserháti Sándor evangélikus lelkész és Kékesi Márk Zoltán szociológus beszélget – a 89. Ünnepi Könyvhéten.

Időpont: 2018. június 6. (szerda), 16.00 óra

Helyszín: SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

 

Könyvbemutató: Milyen a magyar tanárképzés?

Jancsák Csaba főiskolai docensnek (SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségi Intézet) a tanárképzést bemutató, Students of Teacher Education in Hungary: Before and during the Bologna Process című, a Cluj-Napoca: Presa Universitara Clujeana kiadó gondozásában megjelent könyvének bemutatóján a házigazda Pászka Imre professzor (SZTE BTK Szociológia Tanszék) beszélget a szerzővel. A könyvet ismerteti: Kósa Maja doktorandusz (SZTE NDI) – a 89. Ünnepi Könyvhéten. (A rendezvényt támogatja a SZAB Művészeti Szakbizottság Szépírói Munkabizottság.)

Időpont: 2018. június 6. (szerda), 17.00 óra

Helyszín: MTA SZAB székház

(A szerzővel készült interjú itt olvasható.)

 

Könyvbemutató: Kik azok a Sárközyek?

A Sárközyek – Egy magyar származású francia államférfi családjának története a 18. század végéig című, az Universitas Szeged Kiadó gondozásában megjelent könyvéről a szerzővel, Papp Sándor tanszékvezető egyetemi tanárral (SZTE BTK Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék) Kövér Lajos történész (SZTE BTK Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszék, tanszékvezető egyetemi docens) beszélget – a 89. Ünnepi Könyvhéten. (A könyvbemutató része a „FRANKO – BIBLIO – FILIA Könyves utazások 2018” programsorozatnak.)

Időpont: 2018. június 6. (szerda), 17.00 óra

Helyszín: Boros Kakas francia étterem és kávézó

 

Könyvbemutató: A vallási és a társadalmi tőke kapcsolatáról

Nagy Gábor Dániel egyetemi adjunktust (SZTE BTK Vallástudományi Tanszék) Fejezetek a vallás és társadalmi tőke kapcsolatrendszeréről című, a Belvedere Meridionale Kiadónál megjelent könyvéről Szilárd Réka PhD-hallgató (SZTE BTK Vallástudományi Tanszék) kérdezi – a 89. Ünnepi Könyvhéten.

Időpont: 2018. június 6. (szerda), 18.00 óra

Helyszín: SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

 

Gyermekkönyvtárban a 60 éves Hupikék Törpikék

„Kalandozás a gombaházak között” – 60 éves a Hupikék Törpikék című képregény. Interaktív foglalkozás gyerekeknek. A foglalkozást vezeti: Lovas Mária (Alliance Française de Szeged) nyelvtanár és Jérémy Floutier történész hallgató (SZTE BTK) – a 89. Ünnepi Könyvhéten. (A gyermekfoglalkozás része a „FRANKO – BIBLIO – FILIA Könyves utazások 2018” programsorozatnak.)

Időpont: 2018. június 7. (csütörtök), 10.00 óra

Helyszín: Somogyi-könyvtár gyermekkönyvtár

 

Mire jó a Klebelsberg Könyvtár digitális gyűjteménye?

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár digitális gyűjteménye (Contenta) a helytörténet szolgálatában címmel Molnár Sándor könyvtáros (SZTE KK) tart előadást – a 89. Ünnepi Könyvhéten.

Időpont: 2018. június 7. (csütörtök), 15.00 óra

Helyszín: SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

 

Könyvbemutató: Ókori kertek

Hoffmann Zsuzsa egyetemi docens (SZTE BTK Ókortörténeti Tanszék) és T. Horváth Ágnes főiskolai tanár (SZTE BTK Történeti Segédtudományok Tanszék) Ókori kertek című, a SZEK–JATEPress által kiadott kötetének bemutatója – a 89. Ünnepi Könyvhéten.

Időpont: 2018. június 7. (csütörtök), 16.00 óra

Helyszín: SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

 

Könyvbemutató: A francia köztársaság

A köztársaság Franciaországban 1792-2017 címmel a GlobeEdit Kiadó jelentette meg Nagy Miklós egyetemi docens (SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti Tanszék) kutatási eredményeit, amelyekről Kruzslicz Péter jogász (SZTE Frankofón Egyetemi Központ, adminisztratív igazgató) kérdezi – a 89. Ünnepi Könyvhéten. (A könyvbemutató része a „FRANKO – BIBLIO – FILIA Könyves utazások 2018” programsorozatnak.)

Időpont: 2018. június 7. (csütörtök), 17.00 óra

Helyszín: Boros Kakas francia étterem és kávézó

 

Könyvbemutató: Az alternatív táplálkozásról

Az SZTE Mérnöki Kar professzor emeritusa, Balogh Sándor Alternatív táplálkozás- választható táplálékok című könyvét az Oriold és Társai Kiadó jelentette meg. A szerzővel művéről Hodúr Cecília egyetemi tanár (SZTE MK) beszélget – a 89. Ünnepi Könyvhéten. (A rendezvényt támogatja a SZAB Művészeti Szakbizottság Szépírói Munkabizottság.)

Időpont: 2018. június 7. (csütörtök), 17.00 óra

Helyszín: MTA SZAB székház

 

Könyvbemutató: Szent-Györgyi Magyarországon

A Kihívások, küzdelmek, kalandok a tudományban és a társadalomban – Szent-Györgyi Albert Magyarországon című könyvet a Gondolat Kiadó adta közre. A Nobel-díjas tudós szegedi éveire koncentráló kötet szerzőit, az SZTE két könyvtárosát, Marton János nyugalmazott igazgatót és Pap Kornéliát, a Klebelsberg Könyvtár Szent-Györgyi gyűjteményének gondozóját Újszászi Ilona újságíró, az SZTE NKI közkapcsolati koordinátora kérdezi – a 89. Ünnepi Könyvhéten. (A rendezvényt támogatja a SZAB Művészeti Szakbizottság Szépírói Munkabizottság.)

Időpont: 2018. június 7. (csütörtök), 18.00 óra

Helyszín: MTA SZAB székház

 

Könyvbemutató: Három frankofón kötet

Az SZTE BTK Francia tanszéken folyó oktatói és kutatói munkát reprezentáló három kötetet a szerzők és szerkesztők mutatják be. A Bartha-Kovács Katalin–Penke Olga–Szász Géza: Programok és tanulmányok (Felvilágosodás – Lumieres – Enlightnement – Aufklärung 6.) című gyűjteményt ugyanúgy a SZEK–JATEPress gondozta, mint a Gyimesi Tímea egyetemi docens szerkesztette: Modulation – Deleuz című tanulmánykötetet. Az SZTE BTK Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszék egyetemi docense, Szász Géza kötetének címe: Réformes ou révolution?, az SZTE Frankofón Egyetemi központ támogatásával jelent meg a Cahiers du Centre Universitaire Francophone 6. sorozatban – a 89. Ünnepi Könyvhéten. (A könyvbemutató része a „FRANKO – BIBLIO – FILIA Könyves utazások 2018” programsorozatnak.)

Időpont: 2018. június 8. (péntek), 17.00 óra

Helyszín: Boros Kakas francia étterem és kávézó

 

Könyvbemutató: Vallástörténeti szöveggyűjtemény

A Vallástörténeti szöveggyűjtemény az Újszövetséghez című kötet magyar kiadását Benyik György és Szőnyi Etelka szerkesztette. A SZEK–JATEPress Kiadó által gondozott kötet bemutatóján szó esik a német változat adatairól is. Vandenhoeck & Ruprecht GmbH & Co. KG, Klaus Berger, Carsten Colpe: Religionsgeschichtliches Textbuch zum Neuen Testament, Göttingen. A szerkesztőkkel Hamvas Endre adjunktus, a GFF tanára beszélget – a 89. Ünnepi Könyvhéten.

Időpont: 2018. június 8. (péntek), 17.00 óra

Helyszín: SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

 

Könyvbemutató: Szent-Györgyi önéletrajzai

A legendás tudós, Szent-Györgyi Albert önéletrajzi értekezései című könyv a „Goodwill Pharma az Egészségért Alapítvány” kiadásában jelent meg magyar és angol nyelven. A kötet szerkesztőit, a Szent-Györgyi szövegeket fordító és jegyzetekkel ellátó Tasiné Csúcs Ildikó könyvtárost (SZTE Klebelsberg Könyvtár) és Tasi Domonkos Attilát (doktorandusz hallgató, SZTE Kémia Doktori Iskola), Kovács Nikolett Alexandrát (SZTE TTIK, vegyész hallgató), valamint a könyv technikai megvalósítóját, Losjak Lászlót kérdezi: Újszászi Ilona újságíró, az SZTE NKI közkapcsolati koordinátora – a 89. Ünnepi Könyvhéten. (A rendezvényt támogatja a SZAB Művészeti Szakbizottság Szépírói Munkabizottság.)

Időpont: 2018. június 8. (péntek) 18.00 óra

Helyszín: MTA SZAB székház

 

Könyvbemutató: Párizsi Napló

Párizsi Napló, avagy ami a nagyköveti jelentésekből kimaradt (2010 július-2014 június) címmel összegezte emlékeit, beszél a Századvég Kiadó gondozásában megjelent kötetről Trócsányi László professzor (SZTE ÁJTK Alkotmányjogi Tanszék; az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet szakfelelőse) – a 89. Ünnepi Könyvhéten. (A könyvbemutató része a „FRANKO – BIBLIO – FILIA Könyves utazások 2018” programsorozatnak.)

Időpont: 2018. június 8. (péntek), 18.30 óra

Helyszín: Dugonics téri nagyszínpad

 

Könyvbemutató: 100 matematikai feladat

Az SZTE JGYPK Tanító- és Óvóképző Intézet főiskolai tanára, Szalay István: 100 matematika feladat kettős látásmódban – Tanító szakos hallgatók és az 1-6. osztályban tanító pedagógusok számára című, a SZEK – Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó által gondozott könyvének bemutatóján a szerzővel Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet, Analízis Tanszék) beszélget – a 89. Ünnepi Könyvhéten.

Időpont: 2018. június 8. (péntek) 19.00 óra

Helyszín: JATE Klub terasz

 

Gyermekfoglalkozáson a 60 éves Hupikék Törpikék

„Kalandozás a gombaházak között” – 60 éves a Hupikék Törpikék című képregény. Interaktív foglalkozás gyerekeknek. A foglalkozást vezeti: Lovas Mária, az Alliance Française de Szeged nyelvtanára és Jérémy Floutier történész hallgató (SZTE) – a 89. Ünnepi Könyvhéten. (A gyermekfoglalkozás része a „FRANKO – BIBLIO – FILIA Könyves utazások 2018” programsorozatnak.)

Időpont: 2018. június 9. (szombat), 10.00 óra

Helyszín: SZTE Frankofón Egyetemi Központ

 

Könyvbemutató: Mások tükrében

Mások tükrében – Válogatott levelezésemből című – a SZEK – Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó támogatásával megjelent – könyvében összegzett Szabó Tibor egyetemi tanár (SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségi Intézet), akivel Kaposi Márton filozófus beszélget – a 89. Ünnepi Könyvhéten.

Időpont: 2018. június 9. (szombat), 17.00 óra

Helyszín: JATE Klub terasz

 

Könyvbemutató: Az IM históriája

Az Igazságügyi Minisztérium története 1867-1990 I. Fejezetek a polgári kor évtizedeiből címmel Antal Tamás egyetemi docens (SZTE ÁJTK Európa Jogtörténeti Tanszék), míg Az Igazságügyi Minisztérium története 1867-1990 II. A pártirányítás évtizedei (1944-1990) címmel Révész Béla egyetemi docens (SZTE ÁJTK Politológiai Tanszék) írt könyvet. A Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. által gondozott köteteket a szerzők mutatják be – a 89. Ünnepi Könyvhéten. (A rendezvényt támogatja a SZAB Művészeti Szakbizottság Szépírói Munkabizottság.)

Időpont: 2018. június 9. (szombat), 17.00 óra

Helyszín: MTA SZAB székház

 

Könyvbemutató: Asszonysorsok Amerikában

Asszonysorsok egykor és ma: a Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? – Vallomások ott-hon az itthonról című, a Belvedere Kiadó gondozásában megjelent riportkönyve szereplőiről mesélve a migráció típusait, történetét és aktualitásait is fölvillantja a szerző, Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora – a 89. Ünnepi Könyvhéten.

Időpont: 2018. június 11. (hétfő), 16.30 óra

Helyszín: Somogyi-könyvtár Francia utcai fiókkönyvtár

 

Előadás a gyógynövényekről

Gyógynövényekről régen és ma címmel tart előadást Tóth Barbara gyógyszerész (SZTE GYTK, Farmakognóziai Intézet) – a 89. Ünnepi Könyvhéten.

Időpont: 2018. június 11. (hétfő), 18.00 óra

Helyszín: SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.


SZTEinfo


További információ:

89. Ünnepi Könyvhét: 60 éves a Hupikék törpikék képregény – e műfaj kulcs az olvasás népszerűsítésében

 

89. Ünnepi Könyvhét – J. Nagy László: „A múlt benne van a jelenben – Algériában és Franciaországban is”

 

89. Ünnepi Könyvhét – Jancsák Csaba: Reform-hullámvasúton a tanárképzés


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek