Bezár

Hírarchívum

IMG_8861-2

Tanulmánykötetet mutattak be az SZTE Jogi Karán

Tanulmánykötetet mutattak be az SZTE Jogi Karán

2018. április 17.
3 perc

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Polgári Jogi Tanszéke, a PPKE Jog- és Államtudományi Kar Polgári Jogi Tanszéke, valamint az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Civilisztikai Tudományok Intézete 2018. április 12-én tartotta Trócsányi László igazságügyi miniszter megnyitója mellett "A személyiség és védelme – Az Alaptörvény VI. cikkelyének érvényesülése a magyar jogrendszeren belül" című tanulmánykötet bemutatóját az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Kari tanácstermében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A magyar jogrendszerben a személyiségvédelemre vonatkozó alaptörvényi rendelkezések képesek megfelelő védelmet nyújtani? Vajon hogy csapódik le mindez a vonatkozó magyar jogalkalmazásban? Milyen elképzelhető jövőbeni kihívásokkal kell majd szembenéznünk és mik a legégetőbb jelenlegi problémák? - többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a "Személyiség és védelme – Az Alaptörvény VI. cikkelyének érvényesülése a magyar jogrendszeren belül" című tanulmánykötet, amelyet április 12-én mutattak be a Szegedi Tudományegyetem Állam-, és Jogtudományi Kar Kari tanácstermében.


AJTK_konyvbemutato
Képgaléria a könyvbemutatóról.


A könyvbemutatót Balogh Elemér, az SZTE ÁJTK dékánja nyitotta meg, majd Trócsányi László köszöntötte a résztvevőket. Az igazságügyi miniszter hangsúlyozta a személyiség védelméhez kapcsolódó kérdések aktualitását, s néhány esetben a jogalkalmazási gyakorlat koherenciájának hiányát, valamint azt, hogy az infokommunikációs technológiák újabb és újabb személyiségvédelmi kérdéseket generálnak.

Kiknek szól a kötet? – kérdeztük Görög Mártától. Az SZTE ÁJTK intézetvezető egyetemi tanára, a kötet társszerkesztője elmondta: mindannyiunknak, hiszen mindannyiunkat foglalkoztat az a kérdés, hogy miként tudjuk ezen alanyi jogunkat érvényesíteni, és sérelme esetén milyen személyiségvédelmi eszközöket és miként tudunk érvényesíteni. Ezek a kérdések különösen aktuálisak az internet világában. Melyek a legaktuálisabb kérdések, amelyeket boncolgat? - A magánélethez való jog tényleges tartalmának körülírása, közéleti szereplő esetén a közéleti szereplés és a magánélet elhatárolása, a véleménynyilvánítás szabadsága és a magánélethez való jog közti egyensúly megtalálása, a rendelkezésre álló személyiségvédelmi eszközök olyan módon való alkalmazása, hogy az ne járjon a személyiségi jogok és a személyiségvédelem devalválódásával.


IMG_8856


Az Igazságügyi Minisztérium jogászképzést támogató programjának keretében megvalósult, az Alaptörvény VI. cikkének érvényesüléséről szóló közös kutatás eredményeit disszemináló kötetet Bodzási Balázs, igazságügyi és magánjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkár mutatta be. A kutatásban az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Polgári Jogi Tanszéke, a PPKE Jog- és Államtudományi Kar Polgári Jogi Tanszéke, valamint az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Civilisztikai Tudományok Intézete vett részt. A kötetet Görög Márta, az SZTE ÁJTK intézetvezető egyetemi tanára, Menyhárd Attila, az ELTE ÁJTK dékánja, valamint tanszékvezetője és Koltay András, a PPKE JÁK tanszékvezető habilitált egyetemi docense szerkesztette.


IMG_8890


A kutatás átfogó képet ad a személyiségvédelem aktuális kérdéseiről, a magyar szabályozás és gyakorlat hatékonyságáról, a társadalmi szempontból leginkább érzékeny problémákon keresztül értékelve a joggyakorlat által adott válaszokat. A személyiségvédelem a modern környezetben új kihívásokat támaszt, és a megfelelő jogi válaszok a szemlélet formálódását is igénylik az elmélet, a jogalkotás és a jogalkalmazás különböző síkjain.


IMG_8867

 

A rendezvényen résztvevők szemelvényeket is hallhattak a kötetből: Székely László, az alapvető jogok biztosa, Menyhárd Attila, az ELTE ÁJTK dékánja, Koltay András, a PPKE JÁK tanszékvezető habilitált egyetemi docense, Szomora Zsolt, az SZTE ÁJTK habilitált egyetemi docense és Görög Márta, az SZTE ÁJTK intézetvezető egyetemi tanára előadásában.

 

SZTEinfó

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek