SZTE Info

IMG_8861-2

Tanulmánykötetet mutattak be az SZTE Jogi Karán

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Polgári Jogi Tanszéke, a PPKE Jog- és Államtudományi Kar Polgári Jogi Tanszéke, valamint az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Civilisztikai Tudományok Intézete 2018. április 12-én tartotta Trócsányi László igazságügyi miniszter megnyitója mellett "A személyiség és védelme – Az Alaptörvény VI. cikkelyének érvényesülése a magyar jogrendszeren belül" című tanulmánykötet bemutatóját az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Kari tanácstermében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A magyar jogrendszerben a személyiségvédelemre vonatkozó alaptörvényi rendelkezések képesek megfelelő védelmet nyújtani? Vajon hogy csapódik le mindez a vonatkozó magyar jogalkalmazásban? Milyen elképzelhető jövőbeni kihívásokkal kell majd szembenéznünk és mik a legégetőbb jelenlegi problémák? - többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a "Személyiség és védelme – Az Alaptörvény VI. cikkelyének érvényesülése a magyar jogrendszeren belül" című tanulmánykötet, amelyet április 12-én mutattak be a Szegedi Tudományegyetem Állam-, és Jogtudományi Kar Kari tanácstermében.


AJTK_konyvbemutato
Képgaléria a könyvbemutatóról.


A könyvbemutatót Balogh Elemér, az SZTE ÁJTK dékánja nyitotta meg, majd Trócsányi László köszöntötte a résztvevőket. Az igazságügyi miniszter hangsúlyozta a személyiség védelméhez kapcsolódó kérdések aktualitását, s néhány esetben a jogalkalmazási gyakorlat koherenciájának hiányát, valamint azt, hogy az infokommunikációs technológiák újabb és újabb személyiségvédelmi kérdéseket generálnak.

Kiknek szól a kötet? – kérdeztük Görög Mártától. Az SZTE ÁJTK intézetvezető egyetemi tanára, a kötet társszerkesztője elmondta: mindannyiunknak, hiszen mindannyiunkat foglalkoztat az a kérdés, hogy miként tudjuk ezen alanyi jogunkat érvényesíteni, és sérelme esetén milyen személyiségvédelmi eszközöket és miként tudunk érvényesíteni. Ezek a kérdések különösen aktuálisak az internet világában. Melyek a legaktuálisabb kérdések, amelyeket boncolgat? - A magánélethez való jog tényleges tartalmának körülírása, közéleti szereplő esetén a közéleti szereplés és a magánélet elhatárolása, a véleménynyilvánítás szabadsága és a magánélethez való jog közti egyensúly megtalálása, a rendelkezésre álló személyiségvédelmi eszközök olyan módon való alkalmazása, hogy az ne járjon a személyiségi jogok és a személyiségvédelem devalválódásával.


IMG_8856


Az Igazságügyi Minisztérium jogászképzést támogató programjának keretében megvalósult, az Alaptörvény VI. cikkének érvényesüléséről szóló közös kutatás eredményeit disszemináló kötetet Bodzási Balázs, igazságügyi és magánjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkár mutatta be. A kutatásban az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Polgári Jogi Tanszéke, a PPKE Jog- és Államtudományi Kar Polgári Jogi Tanszéke, valamint az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Civilisztikai Tudományok Intézete vett részt. A kötetet Görög Márta, az SZTE ÁJTK intézetvezető egyetemi tanára, Menyhárd Attila, az ELTE ÁJTK dékánja, valamint tanszékvezetője és Koltay András, a PPKE JÁK tanszékvezető habilitált egyetemi docense szerkesztette.


IMG_8890


A kutatás átfogó képet ad a személyiségvédelem aktuális kérdéseiről, a magyar szabályozás és gyakorlat hatékonyságáról, a társadalmi szempontból leginkább érzékeny problémákon keresztül értékelve a joggyakorlat által adott válaszokat. A személyiségvédelem a modern környezetben új kihívásokat támaszt, és a megfelelő jogi válaszok a szemlélet formálódását is igénylik az elmélet, a jogalkotás és a jogalkalmazás különböző síkjain.


IMG_8867

 

A rendezvényen résztvevők szemelvényeket is hallhattak a kötetből: Székely László, az alapvető jogok biztosa, Menyhárd Attila, az ELTE ÁJTK dékánja, Koltay András, a PPKE JÁK tanszékvezető habilitált egyetemi docense, Szomora Zsolt, az SZTE ÁJTK habilitált egyetemi docense és Görög Márta, az SZTE ÁJTK intézetvezető egyetemi tanára előadásában.

 

SZTEinfó

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.