Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_Sport_elismeres

MEFS-díjat vehetett át az SZTE Sportközpont két munkatársa és egy hallgató

MEFS-díjat vehetett át az SZTE Sportközpont két munkatársa és egy hallgató

2018. április 24.
5 perc

Hagyomány, hogy a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség által alapított díjakat a szervezet közgyűlésén adják át. A MEFS 2018. április 19-i éves rendes közgyűlésén, a Magyar Sport Házában az egyetemi sportért dolgozók legjobbjai között az SZTE három polgárát is kitüntették.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség azért alapított díjakat, hogy így is elismerje a kiemelkedő munkát végző sportvezetőket, testnevelőket és hallgatókat.

Aranyplakett Hajós Alfréd nevével

 

A MEFS „Hajós Alfréd Aranyplakettje az Egyetemi-Főiskolai Sportért” kitüntetést Domokos Mihály mesteroktató, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Testnevelési és Sporttudományi Intézet intézetvezető-helyettese vehette át a sportszövetség 2018. április 19-i éves rendes közgyűlésén.


domokos2


Domokos Mihály laudációjából kiderült, hogy a mesteroktató, testnevelés és pedagógia szakos tanár, kosárlabda szakedző a szakmai pályafutását a békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskolában kezdte. A testnevelés tantárgy oktatásával eltöltött hét évben közoktatási gyakorlatot szerzett. Ezt követően, 1989-ben lett főállású oktató a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola Testnevelés Tanszékén, a mai SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Testnevelési és Sporttudományi Intézetben. Oktatott tantárgyai a szakmódszertan, az edzés- és testneveléselmélet, a sportpedagógia, sportpszichológia, a kosárlabdázás és a néptánc szakmai ismereteihez kacsolódnak.

 

Kutatómunkája főként az élvonalbeli kosárlabdázók felkészítésének, valamint a testnevelési tantervek tematikájából merítenek. Kiemelkedő gyakorlati oktatói munkássága elismeréseként számos kari kitüntetést kapott. A szegedi női egyesületi kosárlabdázást edzőként, vezetőedzőként, szakmai igazgatóként a hazai élvonalba, majd a nemzetközi porondig juttatta.

 

A felsőoktatásban eltöltött három évtized alatt Domokos Mihály mindvégig aktív szerepet vállalt az főiskolai, majd az egyetemi verseny és szabadidősport szervezésében. A Juhász Gyula Tanárképző Főiskola, majd 2000-től az integrált Szegedi Tudományegyetem egyetemi női kosárlabda csapatát irányította. Szakmai munkájának elismerése, hogy a legutóbbi három Universiadén (Kazany 2013, Gwangju 2015, Taipei 2017) a MEFS női kosárlabda válogatott csapat vezetői tisztségét töltötte be. Domokos Mihály a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség Képzési és Fejlesztési Bizottságának tagja.

 

A MEFS „Hajós Alfréd Aranyplakettje az Egyetemi-Főiskolai Sportért” elismerést az egy adott szakterületen éveken át kiemelkedő teljesítményt nyújtott sportvezetők közül évente legfeljebb 5 személy kaphatja meg.

 

Elek Ilona Emlékérem

 

A MEFS „Elek Ilona Emlékérem az egyetemi sport támogatásáért” elismerést Katona János, azt SZTE Sportközpont testnevelő tanára kapta meg.


katona2

 

Katona János 1955-ban született Kaposváron. 1979-ben a Testnevelési Egyetemen szerzett középiskolai testnevelő tanári diplomát és röplabda edzői oklevelet. 1979-től 1981-ig a Budapesti Spartacus NB.I-es csapatánál volt edző. 1981-től 1984-ig a Szegedi Felsővárosi Általános Iskolában testnevelő tanári kinevezést kapott. 1985-1988 között a Csongrád Megyei Tanács módszertani főelőadója volt a Csongrád Megyei Sportigazgatóságon. 1988-ban került a SZOTE Testnevelési Csoportjához, majd 2002-től az SZTE Sportközpontjához testnevelő tanári beosztásban.

 

Szegedre kerülése után Katona János több éven keresztül röplabdázott a DÉLÉP SC NB.I-es röplabda csapatában, ahol bajnokságot is nyertek.

 

Játékos pályafutásának befejeztével az egyetemi röplabda sportban tevékenykedett 1988-tól napjainkig. Munkáját több Egyetemi Főiskolai Bajnoki cím és helyezés, valamint MEDIKUS KUPA siker fémjelzi. Eredményeit a férfi és női csapatok edzésével, felkészítésével és versenyeztetésével érte el. Több alkalommal vett részt ezeknek a versenyeknek a lebonyolításában és az Universitas Kupa régiós és területi versenyeinek megszervezésében.

 

1990-től 1995-ig a SZOTE DSE elnöke volt Katona János. Egyetemi munkájához kapcsolódott a különféle kari sportrendezvények segítése és támogatása. Rendszeresen szervezett sí és vízi táborokat. Segítője volt a SZEFHE Napok sportprogramjának és a jeges esteknek.

 

2012 óta szervezi a Szentgyörgyi Albert Mix Röplabda Tornát az egyetemen.

 

Tanári munkája elsősorban a röplabda sport köré koncentrálódott, amit kiváló szakmai felkészültséggel, a hallgatók iránti odaadással, türelemmel, jó emberi kapcsolatokkal old meg napjainkban is. A hallgatókon kívül munkatársaival és környezetével igényes, következetes kapcsolatot alakított ki. A különféle munkahelyi feladatokat megbízhatóan, pontosan látja el. A hallgatók szeretik, keresik társaságát, segítő, támogató tevékenységét. Csapataival 30 éve készül a MEFOB és a MEDIKUS KUPA versenyeire, amelyeken sikeres szerepel.


A MEFS Elek Ilona Emlékérem az egyetemi sport támogatásáért díj bronzplakettje és oklevele azoknak a személyeknek adható, akik egy-egy kiemelkedő, egyetemi sporthoz kapcsolódó esemény kapcsán szakmai munkájukkal, támogatásukkal nagymértékben hozzájárultak az adott esemény sikeréhez.

 

Halassy Olivér Hallgatói Díj


A Magyar Egyetemi – Főiskolai Halassy Olivér Hallgatói Díjat vehette át Simon Péter, az SZTE 3. éves testnevelő-edző szakos hallgatója.

simon1

 


Simon Péter a Szegedi Tudományegyetem 3. éves testnevelő-edző szakos hallgatója, 3. éve a szegedi Titán Triatlon Club versenyzője, ahol lelkiismeretesen készül az egyesületi és a felsőoktatási intézmények hazai és nemzetközi versenyeire.

Tanulmányai mellett lelkesen szervezi az egyetemünk futó életét, Ő a „Szarvasűzők” és a „Rókaűzők” csapatunk vezetője. Bármilyen egyetemi sportrendezvény szervezésében szívesen részt vesz, mozgósítja a hallgatókat, legtöbbször úgy, hogy maga is részt vesz a versenyeken.


A hazai és nemzetközi egyesületi, egyetemi triatlon, duatlon, atlétika versenyeken rendkívül eredményes. Így például:

  • Országos főiskolai bajnok 10.000 m-en 2016-ban,
  • 5x-ös főiskolai bajnok csapatban, hosszútáv futásban a 2015., 2016. és 2017. évben;
  • Keszthely maraton 2. hely 2017-ben,
  • Madrid félmaraton 6. hely,
  • Főiskolás OB 3000 méteres akadályfutás, 3. hely 2016-ban,
  • Hosszú távú triatlon /Ironman/ OB korosztályos 2. hely 2017-ben,
  • Fél Ironman OB 2. hely 2016-ban,
  • Duatlon OB 5., illetve 4. hely 2016ban és 2017-ben.

 

A Halassy Olivér Hallgatói Díjat azon hallgatók kapják, akik az egyetemi szabadidősportért a legtöbbet tették, így évente 3-5 új díjazottat köszönthetünk.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek