Bezár

Hírarchívum

IMG_0044

Magasrangú kínai küldötteket fogadott a Szegedi Tudományegyetem

Magasrangú kínai küldötteket fogadott a Szegedi Tudományegyetem

2018. április 18.
3 perc

Az SZTE vezetése és az egyetemi tulajdonú Uni-Med Kft. a kínai Senhszi tartomány magas rangú küldöttségét fogadta 2018. április 16-án. Csongrád megye és az ázsiai óriás régiója immár 25 éves testvéri kapcsolatra tekint vissza. Új együttműködési megállapodás és szándéknyilatkozat aláírása erősíti a kooperációt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Senhszi (Shaanxi) tartomány és Csongrád megye együttműködése 25 éves múltra tekint vissza. E testvérmegyei kapcsolat egyik eredményeként közel 20 fős kínai delegáció érkezett 2018. április 16-án a Szegedi Tudományegyetemre. A Kínai Népköztársaság 40 millió lakosú tartománya küldöttségének vezetőit – Zhuang Changxing urat, a Senhszi Tartományi Bizottság Tájékoztatási Hivatal miniszterét; Wang Jianli urat, az ottani Oktatási Hivatal vezetőjét; Liu Li urat, a Senhszi Hagyományos Kínai Orvoslás Egyetem rektorát – valamint tagjait Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora, Dr. Fendler Judit kancellár, Prof. Dr. Rovó László, az SZTE Szenátusa által megválasztott új rektor; illetve Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke fogadta.


kinai_delegacio
Képgaléria a rendezvényről.
 

A több mint 18 személy alkotta kínai delegációnak Mohr Richárd igazgató mutatta be a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetét, amely az SZTE Rektori Hivatal épületének földszintjén működik. A díszteremben igen barátságos légkörben köszöntötték egymást a küldöttek és a házigazdák, majd bemutatták egymásnak Csongrád megyét, a kínai Senhszi tartományt, illetve az e térségekben működő egyetemeket.


Köszöntőjében Dr. Prof. Szabó Gábor kiemelte: a Szegedi Tudományegyetem számára rendkívül fontos, hogy minél szélesebb és gyümölcsözőbb együttműködést építsenek a külföldi egyetemekkel. Utalt arra is, hogy az SZTE Konfuciusz Intézete 2012 óta népszerűsíti a kínai kultúrát és oktatja a kínai nyelvet az egyetem falain belül és kívül is.


kinai_delegacio_konfuciusz
Képgaléria a látogatásról.
 

Kakas Béla beszédében elmondta, hogy Csongrád megye és a kínai Shaanxi tartomány immár 25 éve testvéri kapcsolatban áll egymással és ezt az új megállapodást is az „őszinteség, a szeretet és a mosoly” jellemzi. Mérföldkőnek tekinti, hogy nem csupán gazdasági, hanem kulturális és oktatási együttműködés is kezdődik a két régió között.


Zhuang Changxing megköszönte a szegedi egyetemnek a Konfuciusz Intézet befogadását és mind a megye, mind az SZTE erőfeszítésit a kapcsolatok ápolásáért. Beszédében elmondta, hogy tartománya mintegy 40 millió lakosú, 14 dinasztiának adott otthont a kínai történelem során. Senhszi tartomány nem csupán fontos mezőgazdasági és ipari központ, de jelentős a turisztikai vonzereje is. A miniszter kifejezte szándékát, hogy lakosaikkal megismertetik Szeged szépségét, ugyanakkor a magyar utazókat is szeretettel várják régiójukba. A tartományban 107 egyetem, több mint ezer kutatóintézet működik. A Kínára jellemző, igen magasnak nevezhető, 10%-os gazdasági növekedésre is felhívta a hallgatóság figyelmét. Terveik között a gazdasági és oktatási kapcsolatok mélyítése is szerepel. E célt közös képzések, oktatói és hallgatói csereprogramok kialakításával, tudományos és kutatói együttműködésekkel kívánják elérni.


„Az együttműködési megállapodás eredményeként, remélem, hogy a kínai hallgatók száma megsokszorozódik egyetemünkön” – mondta Dr. Fendler Judit. A kancellár mutatta be a szegedi egyetemet a kínai vendégeknek. A Senhszi Tartományi Oktatási Hivatal vezetője, Wang Jiangliu pedig az ottani felsőoktatással kapcsolatban tett említést a jelenleg több mint 11 ezer 600 külföldi hallgatóról. Kiemelte, hogy a régióban, Kína e középső tartományában szívesen fogadnák a magyar diákokat is.


Az eseményen készült teljes album megtekinthető itt.

 

Szöveg: Loyola Éva

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek