Bezár

Hírarchívum

_MG_2047

A szegedi gyógyszerképzés múltjáról és jövőjéről – 60 éves fennállását ünnepli az SZTE GYTK

A szegedi gyógyszerképzés múltjáról és jövőjéről – 60 éves fennállását ünnepli az SZTE GYTK

2017. szeptember 26.
3 perc

Kiváló gyógyszerészképzés, a kutatást szolgáló modern műszerpark, kiterjedt kapcsolatháló. Ez jellemzi a szegedi egyetem gyógyszerész karát. A jelen mellett a múlt eredményeiről és a jövő terveiről is kérdeztük a 60 éves fennállását ünneplő SZTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánját, Hohmann Juditot a Gyógyszerészek Világnapja alkalmából.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„A kutatástól a betegellátásig – gyógyszerészek az ön szolgálatában.” Ez a mottója a Gyógyszerészek Világnapja 2017. évi programjainak. Mióta és miért ünneplik világszerte a gyógyszerészeket?


_MG_2058


– A Nemzetközi Gyógyszerészeti Szövetség 2009-ben határozta el, hogy a szervezet megalakulásának időpontjára is emlékezve, szeptember 25-én minden esztendőben ünnepeljük meg a gyógyszerészek világnapját. 2010-ben tartották az első ilyen rendezvény-sorozatot, amelyhez Magyarország 2015-ben csatlakozott. Az ekkorra időzített programokon megmutatjuk, mennyire sokrétű a gyógyszerészek munkája, mennyire fontos hivatást választanak azok, akik elmélyednek a gyógyszerészeti kutatásokban vagy éppen a patikákban dolgozva kapcsolódnak be a betegellátásba.

 

Szokás, hogy e világnapon például beteg – gyógyszerész találkozókat rendeznek, elmennek iskolákba, ahol bemutatják a gyógyszerészhivatás szépségeit. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán hogyan ünnepelnek?

– Az előző években különböző szakmai rendezvényeket, továbbképzéseket tartottunk. 2017-ben nem a világnapon, de ehhez a nemzetközi program-sorozathoz kötődve ünnepeljük meg az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar alapításának 60. évfordulóját. Így is ráirányítjuk a figyelmet az elmúlt évtizedekben bekövetkezett változásokra. Hiszen a gyógyszerész doktori címmel is rendelkező diplomás szakember, akitől nem csak a különböző pirulákkal kapcsolatos „kockázatokról és mellékhatásokról” lehet kérdezni. Mert a patikába betérő paciens információt kaphat például a túlzó gyógyszerfogyasztás vagy éppen az illegális szerek veszélyeiről, a tévhitekről, miközben a gyógyszerész tanácsot adhatnak a helyes életmódról, a betegségek megelőzésének lehetőségeiről.

 

96 éve képeznek gyógyszerészeket a kolozsvári gyökerekkel rendelkező szegedi egyetemen. Vagyis az SZTE önálló Gyógyszerésztudományi Kara fennállásának 60. évfordulójára fókuszálnak a 2017. szeptember 29-én, a népszerű „kutatók éjszakája” napjának délelőttjén rendezett megemlékezésen.

– A Szegedi Orvostudományi Egyetem második karaként jött létre 1957-ben az SZTE GYTK. Az elmúlt hat évtized fejlődését és a remélt jövőjét is bemutató ünnepségen köszöntjük a kar hallgatóit és oktatóit, kitüntetéseket adunk át – többek között – azoknak a munkatársainknak, akik 10-20 éve, vagy annál is hosszabb ideje dolgoznak itt. A szegedi egyetemi képzés és kutatás története, a kolozsvári gyökerek feltárásával karunk vezetői közül például Minker Emil professzor, egykori dékán különösen sokat és eredményesen foglalkozott. Megemlékezünk intézményünk nagy elődeiről. Méltatjuk a jeles professzorok, így például az egyetem napi ünnepségen elismerésben részesülő Fülöp Ferenc akadémikus, karunk korábbi dékánja munkásságát. Külön is szólunk például Révész Piroska professzorasszonyról, aki sokat tett a kari oktatásért és kutatásért. Nagy tisztelettel szeretnénk köszönteni a 100. életévét élő Gábor Miklós professzort, aki professor emeritusunk, aki személyében is hozzáköt minket az SZTE legjelesebb kutatóihoz: például tanítványa volt Jancsó Miklós professzornak, illetve az SZTE Nobel-díjas egykori kutatója, Szent-Györgyi Albert írt egykor előszót Gábor professzor egyik tanulmánykötetéhez.

 

Az intézmény történet mérföldköveinek a felmutatása mellett a jövőbe nézésre is alkalmas az évfordulós ünnep. Milyennek látja az SZTE GYTK jelenlegi szerepét és jövőjét?

A szegedi gyógyszerész kar helyzete stabil, színvonalas az SZTE GYTK oktatási és kutatási tevékenysége. Évek óta élen járunk a gyógyszerkutatásban, mert az ehhez a munkához szükséges műszerpark adott, kiterjedt kapcsolathálónk a gyógyszeripari cégekkel, számos sikeres pályázaton dolgozunk. Természetesen vannak álmaink. Rövid távon pedig az angol nyelvű gyógyszerészképzést szeretnénk fejleszteni. Hosszú távú terveink között az egyik legfontosabb, hogy – mivel a jelenlegi Eötvös utcai épület már szűkös számunkra – új ingatlanba költözhessünk.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek