Bezár

Hírarchívum

Untitled-1

Fénybe öltözött a szegedi egyetem Rektori épület a 22. Őszi Kulturális Fesztivál nyitányán

Fénybe öltözött a szegedi egyetem Rektori épület a 22. Őszi Kulturális Fesztivál nyitányán

2017. október 02.
5 perc

Színes egyetem – színes programok. Így jellemezhető a Szegedi Tudományegyetem 22. Őszi Kulturális Fesztiválja. A 2017. október 2-i megnyitó ünnepséget fényfestés tette emlékezetessé. Idén ősszel 65 helyszínen közel 300 program várja az érdeklődőket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A fény jegyében nyílt meg a Szegedi Tudományegyetem 22. Őszi Kulturális Fesztiválja. A hagyományosan népszerű rendezvénysorozatot indító ünnepségen, 2017. október 2-án este fényírók, vagyis a fotózással kedvtelésből foglalkozó egyetemi polgárok kiállítását tekinthették meg az érdeklődők, sötétedés után az ősz színeit is idéző fényruhába öltözött az SZTE Rektori Épülete, majd tűzzsonglőr egyetemisták és zenészek szórakoztatták az összművészeti fesztivál alkotóira kíváncsi érdeklődőket.



"Örökségünk a sokoldalúság"


„Fényév távolság” – a Padlás musical sláger dalát énekelte Szélpál Szilveszter operaénekes, az SZTE gyakorló iskola fizika tanára az egyetem 22. Őszi Kulturális Fesztivált megnyitó ünnepségének kezdetén.

– Az egyetemi hallgatói lét sokszínűségét jelenti, ha a tanulás mellett értékes hobbinak is hódol a fiatal. Ilyen hasznos elfoglaltság az alkotóművészet. Az alkotással is foglalkozó egyetemi polgárok bemutatkozására széles teret ad az SZTE összművészeti fesztiválja – hangsúlyozta köszöntőjében Szabó Gábor rektor. A lézerfizikus akadémikus kifejtette: a művészet és az egyetemi életút találkozási pontjaira szolgáltat példát a megnyitó ünnepségen közreműködő Szélpál Szilveszter pályája, mert a szegedi egyetem fizika szakos hallgatójaként az SZTE Kulturális Iroda által szervezett énekversenyeken is jeleskedett, miközben teljesítette tanulmányi kötelezettségeit. A gyakran dalra fakadó egyetemista Szélpál Szilvesztert egykor a fizikus professzor rektor tanította és vizsgáztatta is – derült ki az ünnepségen.


Kiallitasmegnyito
Képgaléria a megnyitóról.
 


– Örökségünk a sokoldalúság, és ezt a szegedi egyetemi hagyományt ápolni szeretnénk – utalt rektor elődjére Szabó Gábor, mikor arra emlékeztetett: Szent-Györgyi Albert a tudományt Nobel-díjas szinten művelte, miközben sportemberként hódolt a mozgás örömének, művészetpártolóként pedig támogatta az egyetemi ifjúság színházi és zenei közösségeit, részt vett színi előadásokon és koncerteken.


Háromszáznál is több rendezvényt ajánl az érdeklődők figyelmébe a 22. Őszi Kulturális Fesztivál programfüzete. Az SZTE Kulturális Iroda által szervezett események mellett mások által életre hívott programok is szerepelnek, ami jelzi: érdemes csatlakozni ehhez az egyetemi rendezvény-sorozathoz.


A fénnyel kapcsolatos tudomány jeles művelőjeként Szabó Gábor elismeréssel szólt a fesztivál nyitó napján a Rektori Épület átriumában kiállított fotók alkotóiról. Mint fényírót köszöntötte az erdélyi születésű Datki Zsolt Lászlót, aki az SZTE Általános Orvostudományi Kar neurobiológus kutatójaként a mikroszkóp alatt alkalmazott technikát adaptálva hozza létre művészi alkotásait. A magyar történelem viharos drámáját kívánja érzékeltetni a Zsábékon, Szabadkígyóson vagy Hollókőn, Visegrádon különleges technikával készített felvételein. A „Rejtelmes Párizs” címet adta sorozatának Szentgyörgyi Anna: az SZTE Bölcsészettudományi Kar munkatársa a fény városában rögzített fényes pillanatokból adott ízelítőt fényképein. A házaspár alkotó páros élményben és elmélyülésben gazdag perceket kíván a tárlatlátogatóknak.


A szivárvány színei a falakon


Az idén 20 éves Kulturális Iroda által szervezett programsorozat megnyitója különleges produkcióval, fényfestéses show-val folytatódott az irodavezető, Tajti Gabriella ötletei nyomán. Az SZTE Rektori Épülete magára öltötte az évszak lángoló, vöröses-sárga színeit és a 22. Őszi Kulturális Fesztivál logójával is utalt a rendezvény-sor sokoldalúságára.

 

Felejthetetlen élményt nyújtott 2017. október 2. estéjén az SZTE Rektori Épület falára varázsolt fény- és színözön. A színek és formák változatosságáról és az ezekhez igazodó zenei aláfestés összefüggéséről a fényfestők vezetője, Barcsai Péter – kérdéseinkre válaszolva – elárulta: kihívást jelentett a csapata számára, hogy a Tajti Gabriella által meghatározott zeneművekhez illeszkedjen és 15 percen át ritmikusan változzon az egyetemi épület fényruhája. Megtudtuk: összesen hat saját fejlesztésű vetítővel dolgoztak, 30 ezer lumenes erősségű fény, 12-féle kép festette szivárványosan színesre az impozáns épületet. A produkció fényerejének az érzékletésére közölte: míg egy átlagos projektor 2 ezer lumenes, addig az SZTE-központ középső részét 100 ezer lumen mennyiségű fénybe öltöztette az oda irányított négy vetítő.


– Fizikai kísérletezésnek is fölfogható a szegedi produkció – fogalmazott Barcsai Péter, aki 11 éve foglalkozik fényfestéssel, ám a szegedi egyetem épülete körüli show újabb fejlesztésekre ösztönzi. Ezek eredményét – reményei szerint – a karácsonyi fényekbe öltöztetett szegedi dómnál is megmutathatja.



A látvány és a zene összhangja


A "Színekben Tündöklő Egyetem", a fényalkotások látványának nagyszerűségét fokozta a zenei élmény. Az SZTE művésztanára, Benedekfi István zongoraművész és Benedikfi Zoltán hegedűművész saját műveiket adta elő. Például a „Dung not”, azaz „Ne égesd el!” című vietnámi-amerikai filmhez írt zeneművük 2010-ben a XIX. Fukuokai filmfesztivál közönségdíjas zenéje volt. A komolyzenei koncertélmény amúgy hagyományosan is jellemzője az egyetemi őszi fesztiválnak.


Fenyfestes
Képgaléria a fényfestésről.


Az egyetemen tanulók és dolgozók sokoldalúságára hozott további példát a Fire Fantasy tűzzsonglőr csapat, de a térzenét szolgáltató Pumkins Trió fesztiválnyitó koncertje is. A tűzzsonglőrök vezetője, Jeddi Ágost egyetemi kurzust is vezet. A koreográfis Domi Zita, valamint Heidrich Virág és Papp Eliza a fényfestős fesztiványitányra az egyetemi épület elé összegyűlt tömeg csodálatát is kivívta.


Az összművészeti fesztivál a tanév első szemeszterében kínál bemutatkozási lehetőséget a szegedi egyetem egykori és mai polgárai számára. Műkedvelő és profi alkotók, kezdők és visszatérő fellépők egyaránt teret kapnak, a közönség örömére.


A következő öt hét napjain 65 helyszínen közel 300 program várja az érdeklődőket, a választásban segíthet, hogy az SZTE 22. Őszi Kulturális Fesztivál programfüzete itt letölthető.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Bobkó Anna

Korábban írtuk:


Hamarosan kezdődik a 22. őszi Kulturális Fesztivál

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek