Bezár

Hírarchívum

Ember – gép – jog

Ember – gép – jog

2017. október 31.
2 perc

Pörgős prezentációs előadásokkal, úgynevezett Pecha Kucha-módszerrel egyetemisták is szerepelnek a magyar tudomány ünnepi hónapjának Ember – Gép – Jog programján. Az SZTE ÁJTK A-B-C intézetei által szervezett, 2017. november 10-i, SZAB-székházbeli workshop arra a kérdésre keresi a választ, hogy miként hat a technológiai fejlődés a jogra.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A magyar tudomány ünnepi hónapjában új ismeretterjesztő ötletekkel jelentkezik a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar. Az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete és a SZAB Jogi Szakbizottsága által szervezett Ember és gép című, az MTA SZAB székházában (Szeged, Somogyi u. 7.) 2017. november 10-én 9 órakor kezdődő 13 órakor záruló workshop témája a büntetőjogi felelősség anyagi, eljárásjogi és végrehajtási keretrendszere a digitális világban.

 

Az ötletgazda, Prof. Dr. Karsai Krisztina, az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete vezetője köszöntőjét követően arról beszél, hogy miként függ össze a büntetőjogi felelősség és a technológiai fejlődés.

 

Elektronikus kapcsolattartás a büntetőeljárásban címmel Dr. Varga Magdolna tart előadást. A magyar büntetőeljárásban alkalmazott műszeres vallomásellenőrzés tapasztalatait Dr. habil. Fantoly Zanett ismerteti. Zártcélú távközlő hálózaton miként tartható büntetőtárgyalás? A kérdésre Dr. Gácsi Anett Erzsébet válaszol. A tárgyalásról készített valósidejű kép- és hangfelvételek problémaköre bizonyára nem csak a bűnügyi újságírókat érdekli, mert dr. Lichtenstein András ismerteti a nyilvánosság elvének 21. századi kihívásaira a büntetőeljárásban alkalmazott megoldásokat. A fogvatartottak és a gép címmel dr. habil. Juhász Zsuzsanna a digitális világban a fogvatartottak számára megnyíló lehetőségeket vázolja..

 

Hallgatói ötlet- és koncepcióversenyt hirdettek egyetemi hallgatók számára az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar A-B-C intézetei. Az SZTE ÁJTK Alkotmányjogi Tanszék, az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete és az SZTE ÁJTK Civilisztika Tudományok Intézete felhívására jelentkező egyetemisták bármely jogághoz kapcsolódó problémát felvethetnek a workshopon.

A koncepcióverseny egyben prezentációs vetélkedés is. Ugyanis a technológiai fejlődésével várhatóan kialakuló jogi problémával és lehetséges megoldásával foglalkozó ötleteiket a fiatalok az úgynevezett Pecha Kucha-módszerrel mutatják be. Ez azt jelenti, hogy egy-egy előadó maximum 6 perc 40 másodpercet kap arra, hogy elmondja elképzelését például a chatbot ügyvédekről vagy az önvezető autókról, miközben összesen húsz diaképet mutathat be. Egy-egy dia 20 másodpercig látható. „A kép automatikusan továbblép, nem lehet visszaléptetni” – olvasható a Pecha-kucha (magyarul: „locsi-fecsi”) prezentációs stílus egyik internetes ismertetőjében. Ezzel a 2003 óta hódító prezentációs módszerrel szeretnének a fiatalok véget vetni az egyes konferenciákat jellemző „locsi-fecsinek”.

 

A jog alapkérdéseinek és a 21 század technológiai problémáinak az összefüggéseit feszegető workshop a joghallgatók versenyének eredményhirdetésével, a díjak átadásával zárul.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek