SZTE Info

Ember – gép – jog

Pörgős prezentációs előadásokkal, úgynevezett Pecha Kucha-módszerrel egyetemisták is szerepelnek a magyar tudomány ünnepi hónapjának Ember – Gép – Jog programján. Az SZTE ÁJTK A-B-C intézetei által szervezett, 2017. november 10-i, SZAB-székházbeli workshop arra a kérdésre keresi a választ, hogy miként hat a technológiai fejlődés a jogra.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A magyar tudomány ünnepi hónapjában új ismeretterjesztő ötletekkel jelentkezik a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar. Az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete és a SZAB Jogi Szakbizottsága által szervezett Ember és gép című, az MTA SZAB székházában (Szeged, Somogyi u. 7.) 2017. november 10-én 9 órakor kezdődő 13 órakor záruló workshop témája a büntetőjogi felelősség anyagi, eljárásjogi és végrehajtási keretrendszere a digitális világban.

 

Az ötletgazda, Prof. Dr. Karsai Krisztina, az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete vezetője köszöntőjét követően arról beszél, hogy miként függ össze a büntetőjogi felelősség és a technológiai fejlődés.

 

Elektronikus kapcsolattartás a büntetőeljárásban címmel Dr. Varga Magdolna tart előadást. A magyar büntetőeljárásban alkalmazott műszeres vallomásellenőrzés tapasztalatait Dr. habil. Fantoly Zanett ismerteti. Zártcélú távközlő hálózaton miként tartható büntetőtárgyalás? A kérdésre Dr. Gácsi Anett Erzsébet válaszol. A tárgyalásról készített valósidejű kép- és hangfelvételek problémaköre bizonyára nem csak a bűnügyi újságírókat érdekli, mert dr. Lichtenstein András ismerteti a nyilvánosság elvének 21. századi kihívásaira a büntetőeljárásban alkalmazott megoldásokat. A fogvatartottak és a gép címmel dr. habil. Juhász Zsuzsanna a digitális világban a fogvatartottak számára megnyíló lehetőségeket vázolja..

 

Hallgatói ötlet- és koncepcióversenyt hirdettek egyetemi hallgatók számára az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar A-B-C intézetei. Az SZTE ÁJTK Alkotmányjogi Tanszék, az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete és az SZTE ÁJTK Civilisztika Tudományok Intézete felhívására jelentkező egyetemisták bármely jogághoz kapcsolódó problémát felvethetnek a workshopon.

A koncepcióverseny egyben prezentációs vetélkedés is. Ugyanis a technológiai fejlődésével várhatóan kialakuló jogi problémával és lehetséges megoldásával foglalkozó ötleteiket a fiatalok az úgynevezett Pecha Kucha-módszerrel mutatják be. Ez azt jelenti, hogy egy-egy előadó maximum 6 perc 40 másodpercet kap arra, hogy elmondja elképzelését például a chatbot ügyvédekről vagy az önvezető autókról, miközben összesen húsz diaképet mutathat be. Egy-egy dia 20 másodpercig látható. „A kép automatikusan továbblép, nem lehet visszaléptetni” – olvasható a Pecha-kucha (magyarul: „locsi-fecsi”) prezentációs stílus egyik internetes ismertetőjében. Ezzel a 2003 óta hódító prezentációs módszerrel szeretnének a fiatalok véget vetni az egyes konferenciákat jellemző „locsi-fecsinek”.

 

A jog alapkérdéseinek és a 21 század technológiai problémáinak az összefüggéseit feszegető workshop a joghallgatók versenyének eredményhirdetésével, a díjak átadásával zárul.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében