SZTE Info

A 70-es évek magyar irodalmáról tanácskoznak a BTK-n

Hallgatag évtized – az 1970-es évek címmel rendez konferenciát a Bölcsészettudományi Kar Magyar Irodalmi Tanszéke és a Szépírók Társasága 2017. november 16-17-én.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A konferencia a Kádár-kor „hallgatag évtizedét”, a viszonylagos enyhülésére következő reformellenesség, az ideológiai keményvonalasság megerősödésének időszakát járja körül. Egyebek mellett arra keresik a kutatók a választ, hogy a manipuláció nyílt és rejtett formái, a korszakot meghatározó támogatás, tűrés és tiltás hogyan torzították a magyar kultúra természetes működését. Az irodalomkutatók azt is vizsgálják a szegedi konferencián: hogyan teremtette meg a politika az ellenállás technikáit a kor művészeti életének szereplőiben.

A kétnapos konferencián tizenkét előadó foglalkozik a Kádár-korszak legstabilabb évtizedének művészeti történéseivel. Az előadások témái között találjuk Kertész Imre, Kassák Lajos, Esterházy Péter, Tar Sándor, Márai Sándor, Konrád György életművének egy-egy részletét. A „magas” kultúra mellett több előadás hangzik el a populáris műfajokról, a titkosszolgálatok korabeli, a művészeti életet érintő tevékenységéről, valamint a cenzúra hangsúlyos hazai jelenlétéről az 1970-es években. Kerekasztal-beszélgetésen vitatják meg Király István tavaly év végén megjelent naplóját. A Bölcsészettudományi Kar konferenciatermében csütörtökön 10-től és délután 14 órától, pénteken 10-től kezdődnek a mindenki számára nyilvános előadások, amelyek díjtalanul látogathatóak. A Király István naplójáról szóló kerekasztal-beszélgetést csütörtökön 17 órakor rendezik meg a Grand Café-ban.


További információ itt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *