Bezár

Hírarchívum

A 70-es évek magyar irodalmáról tanácskoznak a BTK-n

A 70-es évek magyar irodalmáról tanácskoznak a BTK-n

2017. november 16.
1 perc

Hallgatag évtized – az 1970-es évek címmel rendez konferenciát a Bölcsészettudományi Kar Magyar Irodalmi Tanszéke és a Szépírók Társasága 2017. november 16-17-én.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A konferencia a Kádár-kor „hallgatag évtizedét”, a viszonylagos enyhülésére következő reformellenesség, az ideológiai keményvonalasság megerősödésének időszakát járja körül. Egyebek mellett arra keresik a kutatók a választ, hogy a manipuláció nyílt és rejtett formái, a korszakot meghatározó támogatás, tűrés és tiltás hogyan torzították a magyar kultúra természetes működését. Az irodalomkutatók azt is vizsgálják a szegedi konferencián: hogyan teremtette meg a politika az ellenállás technikáit a kor művészeti életének szereplőiben.

A kétnapos konferencián tizenkét előadó foglalkozik a Kádár-korszak legstabilabb évtizedének művészeti történéseivel. Az előadások témái között találjuk Kertész Imre, Kassák Lajos, Esterházy Péter, Tar Sándor, Márai Sándor, Konrád György életművének egy-egy részletét. A „magas” kultúra mellett több előadás hangzik el a populáris műfajokról, a titkosszolgálatok korabeli, a művészeti életet érintő tevékenységéről, valamint a cenzúra hangsúlyos hazai jelenlétéről az 1970-es években. Kerekasztal-beszélgetésen vitatják meg Király István tavaly év végén megjelent naplóját. A Bölcsészettudományi Kar konferenciatermében csütörtökön 10-től és délután 14 órától, pénteken 10-től kezdődnek a mindenki számára nyilvános előadások, amelyek díjtalanul látogathatóak. A Király István naplójáról szóló kerekasztal-beszélgetést csütörtökön 17 órakor rendezik meg a Grand Café-ban.


További információ itt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek