Bezár

Hírarchívum

Az SZTE közreműködésével „Kiválóság Nagykövetek Klubja” alakul Szegeden is

Az SZTE közreműködésével „Kiválóság Nagykövetek Klubja” alakul Szegeden is

2017. május 15.
3 perc

Az „excellence kultúra” terjesztése a célja a Magyarországon szerveződő „Kiválóság Nagykövetek Klubja” hálózatnak. A szegedi szekció első műhelybeszélgetésének a Szegedi Tudományegyetem Dugonics téri épülete adott otthont.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Emlékezetes: a Szegedi Tudományegyetem 2016-ban kapta meg az „EFQM Committed to Excellence” minősítést, illetve az SZTE rektora, Szabó Gábor elnyerte a „Kiválóság Nagykövete” címet a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesülettől. A brüsszeli központú excellence-mozgalom szakértői bázis kiépítésére ösztönzi nemzeti partnereit.


_MG_3677-001

 

– Felkérésünkre jelenleg 34 „Kiválóság Nagykövete” dolgozik hazánkban – összegezte az építkezés évének mondott 2016-i eredményeket Szabó Kálmán. A Kiválóságért Közhasznú Egyesület ügyvezetője elárulta: 2017-ben létre kívánják hozni a „Kiválóság Nagykövetek Klubja”- hálózatot. – Célunk, hogy a helyi nagykövetek segítségével testközelbe vigyük a kiválóság kultúra által nyújtott lehetőségeit. A hagyományos képzések, rendezvények, kapcsolatépítés mellett számos figyelemre méltó ötlet merült fel a már létrejött regionális csoportok ülésein.

 

Az „excellence kultúra” terjesztésének ügyét zászlajára tűző szervezet Győrben és Debrecenben már megalakította régiós szekcióját, illetve létrejött a Kiválóságért Közhasznú Egyesület stratégiai, valamint kutatási szekciója is. A „Kiválóság Nagykövetek Klubja” szegedi szekció első műhelybeszélgetésén megjelenteket Szabó Gábor, az SZTE rektora is köszöntötte.

 

– A magyar szakemberképzésben és a mértékadó tudományos kutatói utánpótlásban szerepet játszó egyetemek a nemzetközi térben is képesek az úgynevezett excellence pályázatok elnyerésére és megvalósítására – utalt Szabó Gábor arra a teljesítményre, amellyel a magyarországi kutatók fölhívták magukra a szakmai közvélemény figyelmét. Nemrégiben ugyanis a nemzetközi mezőny tíz nyertes projektje közül kettő magyarországi tudósokat dicsér, s e két elképzelés közül az egyik a szegedi ELI környezetében valósul majd meg. – Ám az ilyen, a kiválóságnak a szakma által is kézzelfogható értékeit nem vagy nehezen lehet megjeleníteni a hazai közvélemény előtt, mert a közfigyelmet elterelik a médiában gerjesztett, sokszor politikai témakörök – irányította példájával a kiválóság fogalmának értelmezése körüli ellentmondások egyikére a figyelmet az SZTE rektora. Szabó Gábor aláhúzta: fontos tennivaló a kiválóság mérési módszereinek a kidolgozása.

 

Szegeden, Hódmezővásárhelyen és Szentesen is működik olyan szervezet (például a szegedi Bálint Sándor Szeretetotthon) és cég (például a vásárhelyi Imerys Hungary Kft.), amely kötődik az „EFQM Committed to Excellence” minősítéshez.

 

– Az értékek helyükön kezelésében, a tudás közvetítésében döntő a média szerepe – húzta alá Csóka Ildikó. Az SZTE Minőségfejlesztési és Stratégiai Igazgatóság igazgatója hozzátette: az értéket előállító tudós csapat feladata, hogy a szakmai tartalmat segítsen átvezetni, befogadhatóvá tenni a mindennapi tapasztalatból kiinduló közemberek számára is.

 

_MG_3679-001


A műhelybeszélgetésen a kiválóság példájaként szó esett a Szegedi Tudós Akadémia pozitív, de nem eléggé közismert munkájától kezdve a PISA-eredmények tanulságain át egészen az innovációs kultúra japán és izraeli felfogásának az összehasonlításáig számos témakörről. A „Kiválóság Nagykövetek Klubja” első szegedi kerekasztal-beszélgetése arra fókuszált, hogy a dél-alföldi régióban milyen módok, lehetőségek lehetnek a kiválósági kultúra terjesztésére. A célcsoportokról és igényekről véleményt mondott – többek között – a korábban az áramszolgáltatónál tevékenykedő tanácsadó, Baranyi Béla és a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület ügyvezetője, Szabó Kálmán is. A szakemberek szerint a magyar gazdaságra pozitívan hat az excellence kultúra terjesztése.

A műhelybeszélgetés résztvevői az elhangzottak alapján építik föl saját személyes cselekvési tervüket, melynek megvalósításáról és a begyűjtött tapasztalatokról a „Kiválóság Nagykövetek Klubja” szegedi szekciója következő összejövetelén számolnak be.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek