Bezár

Hírarchívum

Japánban mutatkozott be a Szegedi Tudományegyetem

Japánban mutatkozott be a Szegedi Tudományegyetem

2017. június 07.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem képviselője is részt vett a Japánban megrendezett EHEF nemzetközi felsőoktatási kiállításon. Az elsősorban tokiói és kiotói hallgatókat vonzó vásárokon a szegedi egyetem bölcsészet és társadalomtudományi képzései voltak a legnépszerűbbek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Európai Unió nagyobb egyetemi mind képviseltették magukat a május végén megrendezett EHEF (European Higher Education Fair) nemzetközi kiállításon. A japán diákok Tokióban majd másnap Kiotóban tájékozódhattak az európai felsőoktatási intézményekről. A Szegedi Tudományegyetem képviseletében Csányi Judit, a Nemzetközi Igazgatóság munkatársa várta az érdeklődőket a Study in Hungary standnál.

- Nagy volt az érdeklődés a kiállításon, mintegy ezren vettek részt a tokiói és körülbelül ötszázan a kiotói rendezvényen. Japánban nagyon fontos az iskolázottság, a kormány sok pénzt fektet a felsőoktatásba, azon belül is az angol nyelv oktatásába. A diákok mellett sok szülő is kilátogatott a vásárokra, sőt találkoztam olyannal is, aki már járt Magyarországon. Nagyon tetszett neki az ország, ezért szeretné, ha a gyereke is itt tanulhatna - mondta Csányi Judit.


SZTE_ehef


A legtöbben a bölcsészet és társadalomtudományi képzések iránt érdeklődtek, a nemzetközi tanulmányok, a magyar nyelv, az anglisztika, a történelem, a közgazdaságtan és a zenei képzések mind népszerűek voltak. A japán diákok az SZTE angol nyelvű brosúráiból és a képzésleírásokból is tájékozódhattak. A képzések mellett sokan érdeklődtek a megélhetési lehetőségekről, a szabadidős tevékenységekről, az egyetemi könyvtárról és a Szegeden tanuló külföldi hallgatókról is.

- A tokiói nemzetközi kiállítást megelőző napon az úgynevezett Európa Házban kapcsolatépítő rendezvényen vettem részt, ahol a japán felsőoktatási intézmények képviselői is jelen voltak. Sikerült jó kapcsolatot kialakítani a japán nagykövetség munkatársaival, rengeteg segítséget kaptunk Dr. Palanovics Norbert nagykövettől és Nagy Anita oktatási és kulturális diplomatától. Segítettek például japánra fordítani azoknak az érdeklődőknek, akik alig beszéltek angolul – közölte az SZTE Nemzetközi Igazgatóság munkatársa.


SZTE_EHEF
A kiállításon készült képek itt megtekinthetők.
 

Hozzátette: nagyon sikeres volt mindkét vásár, több száz japán fiatal ismerhette meg a Szegedi Tudományegyetemet. Japán Stipendium Hungaricum partnerország, így még több japán hallgató érkezhet a jövőben az SZTE-re, a jelenleg is itt tanuló 16 stipendium ösztöndíjas mellé. Emellett Japán részt vesz az Erasmus+ programban, ami elősegíti, hogy a Szegeden tanuló magyar hallgatók is tanulhassanak a japán felsőoktatási intézmények képzésein.

SZTEinfo

Fotó: SZTE Nemzetközi Igazgatóság

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek