Bezár

Hírarchívum

farkas

Ismét Szegeden a L'Oreal és az UNESCO A nőkért és a tudományért díja

Ismét Szegeden a L'Oreal és az UNESCO A nőkért és a tudományért díja

2016. október 26.
2 perc

Hatodik alkalommal ítélték oda a L'Oreal és az UNESCO női kutatókat támogató ösztöndíját szegedi kutatónak. Idén a rangos elismerést Dr. Farkas Klaudia, a Szegedi Tudományegyetem tanársegédje kapta.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szeged még mindig a magyar tudósnők fővárosa: az elmúlt 14 évben 40 magyar kutatónő részesült a „L’Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért” ösztöndíjban, közülük 6 díjazott a Szegedi Tudományegyetem munkatársa.


Az idei díjat Dr. Farkas Klaudia belgyógyász vehette át a Magyar Tudományos Akadémia épületében megrendezett díjátadón Dr. Jeney Viktória vegyésszel együtt. Az ösztöndíj 4 millió forint, amelyet a díjazott kutatók szakmai és személyes célokra szabadon használhatnak fel.


Dr. Farkas Klaudia kutatása azt próbálja megfejteni, hogy a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás kezelésénél használt gyógyszer egy idő után miért veszti el a hatását a betegek 40 százalékánál. Tudományos munkájában a hatásvesztés okait térképezi fel. Úgy véli, az eredmények hozzásegítik a szakembereket ahhoz, hogy előre lássák, kinél lesz a kezelés hatékony, és melyik az a beteg, akinél már a betegség megállapításakor más típusú kezelési módot kell választani.


Dr. Farkas Klaudia édesanyja is Crohn-beteg, ez sarkallta arra a kutatónőt, hogy ezzel a területtel foglalkozzon. Kutatásának eredményei hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a Chron-betegeknél néhány éven belül személyre szabott gyógymódot alkalmazzanak a terápia során a kezelőorvosok. Így a kezelés biztonságosabb és költséghatékonyabb lehet.


Dr. Farkas Klaudia a hatodik, aki a Szegedi Tudományegyetem kutatónői közül elnyerte a rangos elismerést. Az elmúlt 14 évben 40 magyar kutatónő részesült a „L’Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért” ösztöndíjban, közülük 6 díjazott a Szegedi Tudományegyetem munkatársa. 2005-ben Dr. Hernádi Klára vegyész, a Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék docense a nanocsövek előállítása és alkalmazási területei, 2008-ban Dr. Széll Márta az SZTE Orvosi Genetikai Intézet vezetője a multifaktoriális bőrbetegségek genomikai vizsgálata témakörben végzett kutatásaiért érdemelte ki az ösztöndíjat. Az elismerést 2013-ban Dr. Nagy Nikoletta bőrgyógyász, azon kutatásaiért kapta, melyek fókuszában egy daganatos megbetegedés, a Brooke-Spiegler szindróma genetikai háttere áll. 2014-ben Dr. Enyedy Éva Anna vegyész, a kemoterápiában használható fémvegyületeket vizsgálatára vonatkozó munkájáért vehette át az elismerést. 2015-ben Dr. Farkas Eszter, az SZTE Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézetének tudományos munkatársa úgynevezett agykérgi depolarizációs hullámokat kutatja egy általa kifejlesztett agyi képalkotó rendszer segítségével.


SZTEinfó

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek