Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_legujabb_klinika_20160826

Új helyen a Sebészeti Klinika

Új helyen a Sebészeti Klinika

2016. augusztus 26.
2 perc

2016. augusztus 29-től a Szegedi Tudományegyetem legújabb klinikai tömbjében üzemel a Sebészeti Klinika. A sebészeti sürgősségi ügyelet 2016. augusztus 27-én és 28-án még a régi épületben működik. A Sebészeti Klinika eddigi épületből hamarosan oktatóközpontot alakít ki az SZTE.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ legújabb épülettömbjében (Szeged, Semmelweis u. 8.) működik 2016. augusztus 29-től a Sebészeti Klinika is. Az „A” klinikaparkbeli épületből (Szeged, Szőkefalvi-Nagy Béla u. 6.) a sebészeti műtők berendezéseit és a betegeket is átköltöztetik a 265 ágyas, modern egészségügyi tömbbe.

 

Hol segítenek sürgős esetben?

A 2016. augusztus 27-28-i hétvégén a sebészeti ügyeletet még a szegedi egyetemi klinika régi épületében tartják.

A sürgős sebészeti eseteket 2016. augusztus 29-től, hétfő reggel 9 órától az SZTE Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályán, azaz az SBO-n (Szeged, Semmelweis u. 6.) látják el. E napon költöztetik át a sebészet betegeit a régiből az új épületbe. Vagyis a sebészeti klinika eddigi különálló sürgősségi ambulanciája megszűnik.

 

Miért kerül új helyre a szegedi sebészet?

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sebészeti Klinika eddigi épülete a helyi egészségügyi intézmények között is az egyik legelavultabb – tudtuk meg Lázár Györgytől. Az SZTE Sebészeti Klinika intézetvezető professzora emlékeztetett: az 1921-ben átadott épületben 4-6 ágyas kórtermekben tudták elhelyezni a betegeket, 10-12 betegnek jutott egy közös fürdőszoba. Ezek a körülmények már nem felelnek meg a 21. század elején az egészségügyi intézményekkel szemben támasztott követelményeknek.

Az SZTE legújabb klinikai tömbjében, ahova immár a Sebészeti Klinika is beköltözik, 1-2 ágyas, saját fürdőszobás kórtermekben gyógyulhatnak a betegek.

 

Mikor zárul a költözés?

Az SZTE 265 ágyas új tömbjét 2015 decemberében adták át. Az egészségügyi intézmény fokozatosan benépesül.

A sebészeti műtők berendezéseinek átszállításával kezdődött a költözés.

Az egyetem legújabb klinikai tömbjében a sebészet 6 osztálya 105 ágyat foglal majd el. Így a sebészet a harmadik emeleten, míg az érsebészet a másodikon, a transzplantációs osztály pedig a magasföldszinten kapott helyet. Viszont a klinika egynapos sebészeti osztálya nem költözik ide, ez az egység továbbra is az úgynevezett Nyugati Telephely (Szeged, Kálvária sgt. 57.) épületében marad.

 

Mi lesz a régi klinikaépület sorsa?

Az SZTE „A” klinikaparki elavult épületéből elköltözik a radiológiai részleg is. Az ugyancsak ott található szívsebészeti osztály költöztetése 2016 szeptemberében várható.

Az épület nem néptelenedik el teljesen, mert a sebészeti műtéttani intézet ott marad.

Az SZTE Szőkefalvi-Nagy Béla utcai épületét, a tervek szerint, hamarosan felújítják. Az így újjászülető klinikakertbeli tömb a jövőben oktató-kutató központként funkcionál majd.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek