Bezár

Hírarchívum

Középpontban a klasszikus ókortudomány a bölcsészkar konferenciáján

Középpontban a klasszikus ókortudomány a bölcsészkar konferenciáján

2016. augusztus 25.
2 perc

A klasszikus görög-római történelemről, kultúráról, filozófiáról tartanak nemzetközi konferenciát az SZTE BTK Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék szervezésében. A Sapiens ubique civis, azaz „A bölcs az egész világ polgára” című tudományos programra a világ minden tájáról érkeztek doktoranduszok.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Negyedik alkalommal tartanak nemzetközi ókortudományi konferenciát a Szegedi Tudományegyetemen. A 2016. augusztus 24-26. közötti konferencia tematikája sokszínű, az előadások a klasszikus ókortudomány mindent területét érintik, a görög és római történelemtől kezdve az irodalmon és filozófián át egészen a vallástörténetig.


Nagyillés János, az SZTE BTK Klasszika-filológia és Neolatin Tanszékének vezetője hírportálunknak elmondta: nagyon nagy az érdeklődés a program iránt, hiszen a konferencia hiánypótló jellegű. A szakmai program nem kimondottan a felnőtt kutatóknak szól, hanem doktorandusz hallgatóknak, mivel rájuk is hárul publikálási és előadási kötelezettség. A PhD hallgatók mellett kutatási témájukkal bemutatkoznak azok a graduális képzésben résztvevő hallgatók is, akik a későbbiekben doktori iskolába készülnek. A konferencia célja kettős: a fiatal kutatók közötti kapcsolatépítés, egymás munkásságának megismerése mellett szeretnék a közvélemény figyelmét ráirányítani a szegedi tanszékre és az ott zajló tudományos munkára.


Az angol nyelvű tanácskozásra 20 hallgató érkezett a világ minden tájáról. Magyarország mellett Krétáról, az Egyesült Államokból, Angliából, Izraelből, Olaszországból és Spanyolországból is érkeztek résztvevők, sőt a konferencia során egy indonéziai hallgató sykpe előadást is tart. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar Irodalomtudományi Doktori Iskolájának diákjai közül Harcz Klaudia mutatja be kutatását Ovidius Halieutica című, a Fekete-tengeri halakról és halászatról szóló szövegének eredetével kapcsolatban – tette hozzá.


Nagyillés János kiemelte: az előadások írott változatát az Acta Antiqua Academiae Scientiarum Hungaricae című akadémiai folyóirathoz nyújthatják be megjelenésre a doktoranduszok, az első konferencia anyaga pedig az ELTE Eötvös József Collegiumának tudományos sorozatában hozzáférhető az érdeklődők számára. Hozzátette: a tudományos programok mellett ismerkedős délutánnal, városnézéssel és búcsúesttel is készültek, ahol a külföldi diákok egy hamisítatlan magyar ételt, a gulyáslevest is megkóstolhatják.


A konferencia facebook-eseménye és részletes programja itt elérhető.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek