Bezár

Hírarchívum

kiemelt_szaudi_delegacio

Szaúdi delegáció látogatott a Szegedi Tudományegyetemre

Szaúdi delegáció látogatott a Szegedi Tudományegyetemre

2016. április 13.
2 perc

A nanomedicina és az olajipari nanotechnológiai kutatások területét érintő tudományos együttműködési lehetőségekről tanácskoztak szaúdi kutatók és az SZTE vezetői. A delegáció tagjai találkoztak az SZTE-n tanuló szaúdi orvostanhallgatókkal, és ellátogattak az egyetem és az SZBK intézeteibe.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Magyar - Szaúdi Gazdasági Vegyes Bizottság második ülését Dr. Szabó László külügyminiszter helyettes és Csillag Ferenc riyadh-i nagykövet valamint a szaúdi fél részéről Dr. Yousef Terad Al Saadon miniszterhelyettes vezetésével tartották meg 2016. február 23-24-én Riyadh-ban. A Bizottság ülésén a nagykövet meghívására az SZTE két oktatója, Prof. Dr. Bari Ferenc, az Általános Orvostudományi Kar dékánja és Prof. Dr. Dékány Imre az Általános Orvostudományi Kar Orvosi Vegytani Intézet professzora, mint a Bizottság tagjai vettek részt. A szegedi professzorok meghívásának alapját az képezte, hogy a Szegedi Tudományegyetem vezetői már korábban is látogatást tettek a sivatagi királyságban a tudományos együttműködés megalapozása céljából.


A februári látogatás már körvonalazta azokat a kooperációs lehetőségeket, amelyek a 2016. április 13-i látogatás munkaprogramját jelentik. A szaúdi fél érdeklődése az SZTE Általános Orvostudományi Karán folyó képzés további erősítésére, valamint a Természettudományi és Informatikai Karon folyó olajipari nanotechnológiai kutatások megalapozására irányul. A februári tárgyalások során Riyadh-ban rögzítésre került, hogy a nevezett témákban folytatni kell az egyeztetéseket az áprilisi viszont látogatás alkalmából.


Szaudi_delegacio
A szegedi látogatáson készült képek itt megtekinthetőek.


A Szaúd-Arábiából érkező delegáció tagjai 2016. április 12-én, kedden érkeztek Budapestre, ahol a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal meghívására tárgyalásokat folytattak a meghatározott tudományterületeken, közös projektek megalapozása érdekében.


A delegáció tagjai képviselik a King Abdulaziz City for Science and Techology (KACST) Kutatóközpontot, amely jelenleg is világszínvonalú kutatásoknak ad helyet úgy az alapkutatások, mint az alkalmazott kutatások területén, különböző csúcstechnológiákban és a nanotechnológiában. Kiemelt érdeklődésre tart számot a szegedi kooperációk vonatkozásában a nanomedicina, amely elsősorban az Általános Orvostudományi Karral való közös doktori képzést valamint az oktatás további kibővítését jelentené. Emellett a Természettudományi és Informatikai Karon a Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék, valamint az Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken folyó – elsősorban olajipari nanotechnológiai kutatások – témájában.


A delegáció tagjai április 13-án Prof. Dr. Szabó Gábor rektorral és az egyetem vezetőivel tanácskoztak, majd látogatást tettek a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont intézeteibe és megtekintették az SZTE TTIK két tanszékét. A delegáció tagjait Prof. Dr. Bari Ferenc, az ÁOK dékánja is fogadta, ahova az ÁOK-n tanuló szaúdi orvostanhallgatókat is meghívták.

 


SZTEInfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek