Bezár

Hírarchívum

Kedvezményes jegy az SZTE dolgozóinak a kínai cimbalom koncertre

Kedvezményes jegy az SZTE dolgozóinak a kínai cimbalom koncertre

2016. április 27.
2 perc

Zenei csemegét és az SZTE dolgozóinak kedvezményes koncertbelépőt kínál a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete. A 2016. május 4-i kínai cimbalom hangversenyen díjnyertes művészek lépnek föl.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Kínai Központi Zeneakadémiáról meghívott professzorok és művészek, a kínai cimbalomművész csoport zenei versenyeken díjazott tagjai adnak koncertet Szegeden. A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete által szervezett, világra szóló program, 2016. május 4-én, szerdán 19 órai kezdődik a Belvárosi Moziban.

 

– Magyarországon csak két helyen lép fel az együttes: a május 4-i szegedi koncert előtt május 2-án a Budapest Music Center ad helyet az előadásnak. A Dr. Liu Yuening (Liu Jüe-ning), a Kínai Központi Zeneakadémia professzora által vezetett csoport minden tagja díjat nyert már különböző zenei versenyeken, mindannyian hangszerük elismert művészei – érzékeltette a kínai cimbalom koncert egyediségét Mohr Richárd. Az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója felajánlotta, hogy a szegedi egyetem munkatársai 20%-os kedvezménnyel 1200 forintos áron juthatnak belépőjegyhez. A kedvezményes jegyeket kizárólag a Belvárosi Mozi és az IH jegyénztárában lehet megvásárolni, SZTE egyetemi azonosító kártya felmutatása ellenében.

 

A Ming dinasztia vége felé (a 17. században) a Perzsiából származó, Szantur nevű verővel megszólaltatott húros hangszer kezdte meg térhódítását a hatalmas kiterjedésű Kínában, ahol több változatát is kifejlesztették az idők során, és kínaiul jangcsin-nek (yangqin-nek) nevezték. A kínai jangcsin egyik legközelebbi rokonhangszere a magyar cimbalomnak. Ma már a jangcsin, vagyis a kínai cimbalom számtalan kínai népzenét játszó zenekarban és cimbalomra írt zeneműben hagyományos kínai hangszerként szerepel.

 

A több, mint 20 kínai cimbalomoktatóból, egyetemi hallgatóból és a fiatal generáció képviselőiből álló vendégegyüttes idén első ízben látogat el Európába. A nagyszabású turné első hivatalos rendezvényánek Budapest ad otthont. Ennek oka az, hogy Dr. Liu Yuening professzor az ELTE-n szerezte meg doktori címét 2008-ban, és emiatt különösen nagy szeretettel vezeti be a magyar hallgatóságot a kínai cimbalomművészet rejtelmeibe európai, köztük magyar zeneműveket is csokorba rendezve.

 

A Dr. Liu Yuening (Liu Jüe-ning), a Kínai Központi Zeneakadémia professzora által vezetett cimbalomművész csoport szegedi előadóestjére a belépőjegyek a Belvárosi Moziban és az Ifjúsági Házban vásárolhatóak meg 1.500 forintért, míg a diák és nyugdíjas jegy, illetve az SZTE-dolgozói kártyával megvásárolható belépő ára 1.200 forint.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek