Bezár

Hírarchívum

kh_gyerekagy_kiemelt_nagy

Újszülött melegítő és újraélesztő asztalt kapott az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

Újszülött melegítő és újraélesztő asztalt kapott az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

2015. szeptember 10.
3 perc

Koraszülött ikrek ellátásakor először használták a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán 2015. szeptember 10-én reggel azt az újszülött melegítő és újraélesztő asztalt, amelyet a K&H Csoport Gyógyvarázs gyermek-egészségügyi program országos pályázatán nyert az intézmény. E nap délelőttjén tartották a korszerű berendezés sajtónyilvános átadóját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Évente több mint 1000 újszülött ellátásához nyújt korszerű körülményeket a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján 2015. szeptember 10-én használatba vett berendezés.

 

 

A babák egészségéért


Évente 2500-2700 újszülöttet a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán segítenek világra.


Az újszülött melegítő és újraélesztő asztalt elsősorban a koraszülött, illetve a császármetszéssel világra segített babák ellátásakor használjuk – mondta Dr. Orvos Hajnalka egyetemi tanár. Országos adat, hogy a csecsemők 9 százaléka koraszülöttként jön világra. Ez a szám a dél-alföldi régiót ellátó szegedi klinikán 13-16 százalék. Császármetszéssel születik a babák 40 százaléka. – Ahány gyerek, annyi szakember-team. Nagyon fontos, hogy jól hozzáférjünk például egy ikerpárhoz, minden újszülötthöz – tette hozzá Dr. Orvos Hajnalka. Megtudtuk: a baba ellátását, szárazra törlését követően az újszülöttet ráhelyezik a kismama keblére.


A gyermek-egészségügyet a K&H Csoport 12. éve elkötelezetten támogatja a korszerű gyógyászati eszközök beszerzésének segítése révén. Az idei nyertesekkel együtt 315 pályázó részesült összesen 551 millió forint támogatásban – közölte az új eszköz átadásakor Bajkó Attila. A Kereskedelmi és Hitelbank Szegedi fiókigazgatója elárulta: egy-egy intézmény 5 millió forint támogatásra pályázhat. Az eszközök vásárlásán kívül egyéb módszerekkel, például a meseolvasás népszerűsítésével is igyekeznek hozzájárulni a beteg gyermekek gyógyulásához.

 

K_H_agy_atadas_sajttaj_BA
Újszülött melegítő és újraélesztő asztalt kapott az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika - GALÉRIA

 


5 hasonló berendezésre lenne szükség Szegeden


Minden olyan műtőben, ahol császármetszés történhet, illetve minden szülőszobában szükség lenne ilyen korszerű újszülött melegítő és újraélesztő asztalra. A szegedi klinikán az eddig szolgáló berendezések életkora 32 és 18 év között mozgott. Az SZTE klinika újszülött osztályon az egyik szülőszobai műtőhelyiség 32 éves újraélesztő asztalát sikerült az új, korszerű, több mint 2,1millió forint értékű berendezésre cserélni.


A modern újszülött melegítő és újraélesztő asztalt már az átadó ünnepség előtt használatba vették, mikor az intézmény egyik műtőjében 32 hetes koraszülött ikerpárt segített világra Dr. Németh Gábor egyetemi docens, az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgató-helyettese. Ahhoz, hogy a több évtizedet szolgáló újraélesztő asztalokat lecserélhessék, a most átadott korszerű berendezésre lenne szükség a szegedi klinika 3 családi és 1 hagyományos szülőszobájában, és további 1 műtőben. Nagyon fontos, hogy az újszülöttek első ellátása a lehető legjobb körülmények között történjen.

 

 

Minden negyedik kismama hátrányos helyzetű településről érkezik


– Az újszülött melegítő és újraélesztő asztal elnyeréséhez az a tény is hozzájárult, hogy az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika által ellátott térségben a kismamák közül minden negyedik hátrányos helyzetű településről érkezik – árulta el Dr. Bakki Judit. A szegedi egyetemi klinika gyermekgyógyász szakorvosa dolgozta ki a pályázatot. Megtudtuk: négy sikertelen próbálkozás után nyerték el a támogatást. Egyébként a Dél-Alföldi Reprodukciós Egészség 2000 Alapítvány javára jótékonykodók is segítik az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika eszközparkjának a korszerűsítését.


Az új berendezés ideális, jól megvilágított, kontrollálhatóan melegített felületet biztosít a koraszülött, császármetszés útján született, vagy bármi egyéb problémával világra jött újszülöttek ellátására az élet első perceiben.


A klinika regionális központként 3 megye veszélyeztetett újszülöttjeit látja el, így évente összesen körülbelül 1200 esetben van szükség élesztőasztal használatára annak érdekében, hogy a segítségre szoruló kis betegek maximális színvonalú ellátásban részesülhessenek.


SZTEinfo – Ú. I.

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek