Bezár

Hírarchívum

Koszorúér műtétek a bőrön keresztül: Szegeden tanácskoztak a kardiológusok

Koszorúér műtétek a bőrön keresztül: Szegeden tanácskoztak a kardiológusok

2015. október 12.
2 perc

A szív koszorúerei elzáródásának katéteres megnyitásáról, a billentyű betegségeinek műtét nélküli gyógyításáról, az akut szívinfarktus egyre sikeresebb ellátásáról is szó esett Szegeden, a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) Intervenciós Kardiológiai Munkacsoportjának 23. kongresszusán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szívgyógyászok szerepét méltatta Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) Intervenciós Kardiológiai Munkacsoportja 2015. október 8-10. közötti szegedi tanácskozásának megnyitóján. Az SZTE rektora is kifejezte örömét, hogy közel 400 szakembert – közük lengyel, görög, japán, angol, kanadai és amerikai vendégeket – fogadtak a szervezők a rangos eseményen.

 

– A lehető legmodernebb környezetet biztosítja a páciensek számára a Szeged legújabb klinikája – jelentette ki az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ 265 ágyas kórházi tömbjére utalva Forster Tamás, az SZTE II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ tanszékvezető egyetemi tanára.

 

Átütő eredmény, hogy már 80-90 százalékos sikerességgel képesek megnyitni az invazív kardiológusok a krónikus, teljes koszorúér elzáródást. Sokszor abaypass-műtéteket kiváltó beavatkozásokat a bőrön keresztül, katéteres eljárással végzik.

Előrehaladást értek el a szakemberek a billentyűbetegségek műtét nélküli kezelésében. Itt is a beültethető implantátumok jelentik a betegek számára kíméletesebb és ma már hatékony terápiát.

Az akut szívinfarktusok katéteres megállításában ugyancsak élenjár Magyarország. Ezek a témakörök kerültek terítékre a kongresszuson – tudtuk meg Thury Attilától. Az SZTE Kardiológiai Központ Invazív Kardiológiai Részleg adjunktusa az MKT kongresszusa egyik szervezőjeként azt is elárulta: a szervezet tiszteletbeli tagjának választották, Honoris Causa címmel tüntették ki Turi G. Zoltan professzort, New Jersey-ből.


A MKT Intervenciós Kardiológiai Munkacsoport elnöke, a konferencia elnöke: Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese.


Az MKT szegedi tanácskozása továbbképző jellegű volt, ezért egy-egy terület nemzetközileg ismert képviselője is előadást tartott, de kerekasztal formájában, illetve élő esetek bemutatásával interaktív módon is folytak a szakmai diskurzusok.


További információ


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek