Bezár

Hírarchívum

feny_eve_kiemelt_nagy

Az SZTE segíti „a fény éve” programjait

Az SZTE segíti „a fény éve” programjait

2015. március 19.
3 perc

Napóra, fénystaféta, lézerhíd, vetélkedők és pályázatok. Változatos programokkal készül „A Fény Nemzetközi Éve 2015” ünnepsorra Szeged is. A Csongrád megyei rendezvények többségének megvalósulása a Szegedi Tudományegyetemhez kötődik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„A Fény Nemzetközi Éve 2015” Csongrád megyei programjában főszerep jut a Szegedi Tudományegyetemnek.

 


A szegedi fizikus rektor „szerepei”


A fény és az élet, a fény és a tudomány, a fény és a kultúra összefüggéseit is felvillantotta Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora a 2015. március 19-i sajtótájékoztatón. Ám a fizikus akadémikusnak nem csupán „A Fény Nemzetközi Éve 2015” Csongrád megyei rendezvényeit ismertető programon, a szegedi Agóra Informatóriumában szántak főszerepet, hiszen Szabó Gábor előadása adta meg az alaphangját „A fény nemzetközi éve 2015.” február 19-i országos nyitányának is.

 

 

Az ELI a fókuszban


„Információink 80-85 százalékát a szemünkkel, vagyis a fény segítségével szerezzük” – emlékeztetett Osvay Károly. Az SZTE TTIK Fizikus Tanszékcsoport Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék egyetemi docense a szegedi ELI-HU Nonprofit Kft. kutatási-technológiai igazgatójaként hangsúlyozta: a fotonikai ipar részét képezik a lézerek, amelyek a mai világunk alapvető fontosságú eszközeinek a lényegét jelentik. Kutatóként és egyetemi oktatóként is örömét fejezte ki, hogy a fény évében a korábbinál is nagyobb figyelem irányul a lézerfény és az ELI-ALPS jelentőségére.



 

Program-kavalkád megyeszerte

Változatos rendezvényekkel „fókuszál a fényre” a nemzetközi év Csongrád megyei szervezőbizottsága – derült ki Csiszár Imre, az SZTE gyakorló gimnáziumában kialakított SzeReTeD Laborjának, azaz a Szegedi Regionális Természettudományi Diáklaboratórium vezetőjének szavaiból. A programkínálat még nem lezárt, minden további „fényes ötletet” örömmel fogadnak a szervezők.

Ötletbörzeként is működött a pedagógusok 2015. március 19-i találkozója, ahol különböző – a fény biológiában játszott szerepétől kezdve az ELI fényein át a fényfestésig – előadások inspiráltak hozzászólásra és kezdeményezésre.

Több száz érdeklődő regisztrált a 2015. március 20-i, Magyarországról részleges napfogyatkozásként élvezhető égi jelenséget bemutató, az SZTE csillagászai által vezetett programra. E napon a Szent-Györgyi Agórában többféle „fényes kísérletnek” is tanúi lehetnek az érdeklődők.

Konstrukciós csapatversenyre hív az Agóra és a SzeReTeD. A fizika mindenkié! – invitálnak a 2015. április 18-i fényes kísérletekre a szervezők. A Németh László Gimnázium, Általános Iskola 2015. április 24-én diákkonferenciát szervez – a fény jegyében. 2015. május 21-én pedig 1200 kilométeres fénystafétát élvezhetünk, majd a 1400 négyzetméteres fényábra kialakításában közreműködhetünk, de csodálatosnak ígérkezik az ELI-ből induló, a szegedi dómot érintő és az Agóráig tartó lézerhíd is.

„Napórával állítsunk emléket a fény nemzetközi évének!” – szól az iskolai udvarok szépítését is szorgalmazó felhívás. A művész hajlamú diákoknak pedig különböző, a fényhez kapcsolódó pályázatokat, vetélkedőket hirdetnek; a nyári vakációra pedig diáktábort és kalandtúrát ígérnek a „A Fény Nemzetközi Éve 2015” Csongrád megyei programjának szervezői.

 

A 2015. március 19-i sajtótájékoztatóról kiadott közlemény itt olvasható.


SZTEinfo – Ú. I.

 

 

Korábban írtuk „A Fény Nemzetközi Éve 2015” programjairól:

Részleges napfogyatkozás: 2015. március 20-án – bemutató a szegedi Agórában

Az SZTE fizikus rektorának előadása nyitotta meg a fény évének hazai programjait


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek