Bezár

Hírarchívum

86. Ünnepi Könyvhét: Kötetbe foglalt cikkgyűjtemény az innovációról

86. Ünnepi Könyvhét: Kötetbe foglalt cikkgyűjtemény az innovációról

2015. június 02.
2 perc

A 86. Ünnepi Könyvhét "előjátékaként" Dr. Inzelt Annamária Az innovációs rendszer néhány metszete címet viselő újonnan megjelent cikkgyűjteményéről beszélgetett Laki Mihály és Vilmányi Márton a szerzővel az SZTE Klebelsberg Könyvtárban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2015. június 1., 16 óra, SZTE Klebelsberg Könyvtár:

 

„Próbálom az eredendő pesszimizmusomat a könyv iránti jóérzéssel kombinálni” – kezdte a Klebelsberg Könyvtárban a kiadvány bemutatását Laki Mihály, aki a szerzőt az egyetemi éveikből ismeri. Kettős érzelmeit meg is magyarázta: a digitalizáció korában jóformán vakmerőség könyvet kiadni, főleg egy ilyen tudatosan szerkesztett, nem „bestsellernek” szánt gyűjteményt. Ennek ellenére mégis törekedett megragadni azok körét, akik számára a kiadvány értékes és hasznos.


könyvhét 1._nap
86. Ünnepi Könyvhét: Kötetbe foglalt cikkgyűjtemény az innovációról - GALÉRIA

 

Kézenfekvő válasz természetesen azok köre, akik érdeklődnek az innováció és annak története iránt, vagy olyan kutatók számára, akik módszertani, rendszerelméleti mintákat keresnek. De Vilmányi Márton, az SZTE Gazdaságtudományi Kar dékánja egy sokkal szélesebb olvasói kört nevezett meg: mindazok, akik átélték a '70-es, '80-as, '90-es éveket. Számukra különösen izgalmas lehet átolvasni a cikkeket, hiszen benne éltek az adott korban, saját bőrükön tapasztalhatták a kutatások, fejlesztések támogatását vagy éppen korlátozását.


Számos áthallást, ismétlődő felvetéseket lehet találni a történeti felépítésű gyűjteményben: a '20-as, '30-as évének Magyarországát ugyanolyan kérdések foglalkoztathatták, amilyenekkel ma is szembesülnek.


A kiadványt többféleképpen lehet olvasni, akár egy nagy egységként, akár kisebb szeletenként, nézőpontonként. A cikkek adott témakörhöz tartozó kérdéseket dolgoznak fel, a gyűjtemény egyben pedig globális képet ad az innováció fogalomrendszeréről.

 

A kutatások, fejlesztések és ezek támogatásának kérdése az egyetemek életében is kulcsfontosságú. A beszélgetés is ilyen irányba terelődött; milyen problémák adódnak a projektek finanszírozásával, mekkora az a kikalkulálható összeg, amely a támogatás mértékének racionális alsó határa, és nem mellesleg honnan lehet ehhez hozzájutni? Milyen eredménnyel ment végbe az egyetemek modellváltása, milyen veszélyeket hordoz a multinacionális vállalatokkal való túl szoros kapcsolat?


A megoldás, a helyes kezelési stratégia még nem kidolgozott; a kötetbe foglalt 15 cikk megérteni és rendszerezni segít az olvasónak, láttatja vele az ide vezető évtizedek innovációjának történéseit.


SZTEinfo - Szalai Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek