Bezár

Hírarchívum

86. Ünnepi Könyvhét: Ígéretes kiadványok

86. Ünnepi Könyvhét: Ígéretes kiadványok

2015. június 04.
2 perc

Hász Róbert Ígéretföld című művét mutatták be a Grand Caféban a 86. Ünnepi Könyvhét bevezető programjaként. Az íróval Virág Zoltán irodalomtörténész, a vajdasági irodalom szakértője beszélgetett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2015. június 3., 18 óra, Grand Café:

Hász Róbert vajdasági származású író, tanulmányait a Zombori Újvidéki Egyetemen végezte. 1990-ben közreműködött az első magyar vajdasági könyvkiadó, a Rubicon megalapításánál, majd 1991-ben Szegedre költözött, azóta itt él és alkot. Eddig 6 kötete jelent meg.

 

3._nap_Hasz_Robert_junius_3
Hász Róbert, Ígéretföld - könyvbemutató

A történetről röviden

Az Ígéretföld, Hász Róbert most megjelent könyve egy alternatív jövőképet tár elénk, egy fordított pólusú Európát; amelyben a migráció irányai megváltoztak: az emberek északról délre, nyugatról keletre vándorolnak, amely új világban azonban Magyarország megőrizte helyét, egyfajta „kompállamként” funkcionál. A történet szerint Hollandia víz alá került, és egy kataklizma következtében a digitális világ addigi adatai eltűntek, az emberiség visszatért az írásos adatrögzítéshez.

A történet középpontjában egy holland csoport áll, akik nemcsak az elpusztult Hollandiától menekültek Magyarországra, hanem a Hollandia által megtestesített liberális eszmék elől is. Hazánkban alapítanak egy várost, egy enklávét, melyet fallal vesznek körül. Itt alapítják meg saját világukat, ahol törekednek a puritán életvitelre, tartózkodnak a külvilág eszméitől. Külső emberekkel csak a kereskedés során érintkeznek. Mivel saját társadalmat akarnak létrehozni, így az enklávé a világ mikroszkopikus leképzése lesz. Városuknak az Ígéretföld nevet adják.

 

A jóslatok

A könyv alaptörténete két ismert látó, Padre Pio szerzetes és Alois Irlmaier, bajor kubikus jövendölésein alapul. E két XX. századi személy, egymástól függetlenül, két nagyon hasonló jövőképet vázolt fel, az ő szavaik olvashatóak a könyv elején és a végén.

A könyv ebben az alternatív jövőben több olyan problémáját is boncolgat, amelyek ma is aktuálisak.

Az enklávé társadalmában megjelennek a kisebbségek, és velük az örök kérdés: integrálódjanak a többségbe, vagy igyekezzenek megtartani identitásukat?

 

A nagy változások bármikor bekövetkezhetnek

Vajon azzal, hogy megteremtjük magunknak a saját Ígéretföldünket, és látszólag megtaláljuk azt, amit kerestünk, boldoggá válhatunk? Nem fog az csalódást okozni?

Az aktuális kérdésekkel, élethű szereplőkkel, az árnyalt leírással a könyv és a története mindinkább hitelessé, valóságossá válik. Az abszurd jövőkép egyre közelibbé és hihetővé válik, eszünkbe juttatva azt, hogy egy délután is bekövetkezhetnek nagy változások a világban, az életünkben.

SZTEinfo - Ondrik Imola

Az SZTE Hírportál információi a 86. Ünnepi Könyvhétről:

86. Ünnepi Könyvhét: Idegenfelfogás az első ezredforduló korában

86. Ünnepi Könyvhét: Kötetbe foglalt cikkgyűjtemény az innovációról

„Az SZTE utcára viszi a tudományt” az Ünnepi Könyvhét idején


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek