Bezár

Hírarchívum

A téglák mesélnek a ceglédi fogolytáborról

A téglák mesélnek a ceglédi fogolytáborról

2015. február 26.
3 perc

Téglákba vésett történelem címmel nyílt kiállítás 2015. február 25-én az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ átriumában. A tárlat a ceglédi hadifogoly-gyűjtőtábornak állít emléket, s egyben megemlékezik a II. világháború lezárásának 70. évfordulójáról.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nevek, rajzok, szimbólumok - vésett jelek egy téglán. Ezzel is nyomot akartak hagyni a történelemben az egykori fogolytábor rabjai.

 


  Üzenet a jövőbe


Éppen 40 évvel ezelőtt és 30 évvel a második világháború után középiskolás diákként Radnóti Hetedik eclogájával ismerkedtem. Az erőltetett menet egyik állomása a mi gimnáziumunktól pár száz méterre történt meg egy téglabányában. Kimentünk a gimnáziumból, elmentünk a téglagyárba és próbáltuk elképzelni, milyen lehetette az az utolsó éjszaka az erőltetett menetbe. Üzenetet ugyan nem találtunk a téglákba, de azt éreztük, hogy az ilyen szélsőséges helyzetben átélhetik az emberek, hogy a múltból talán egy utolsó üzenetet tudnak küldeni a jövő felé” -  idézet Kokas Károly az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgató-helyettese a kiállítás megnyitóján személyes élményeit.

A fogolytáborra emlékező kiállítás arról szól, hogy sokan reménykedve, sokan reményvesztetten, de belekarcolták nevüket, az utolsó rajzokat, vagy a legfontosabb szimbólumaikat egy téglába és ezzel akartak nyomot hagyni a történelemben.


Cegledi_fogolytabor_kialllitas_galeria
A téglák mesélnek a ceglédi fogolytáborról - GALÉRIA

 

  A legnagyobb gyűjtőtábor


Magyarországon 1944 őszétől sorra alakultak a hadifogolytáborok, elsősorban a vörös hadsereg irányítása alatt. A trianoni Magyarország területén több mint 50 gyűjtőtábor volt, melyekben táboronként 1000 - 40000 foglyot tartottak. A rabok 8-10%-a meghalt.

A Kárpát-medence legnagyobb fogolytábora a ceglédi volt, ahol 200 ezer fogoly fordult meg. 1945 májusában egyszerre 130 ezren voltak a 3 század befogadására készült huszárlaktanyában. A táborokban az embertelen körülmények, a hiányos táplálkozás és öltözködés, valamint az egészségügyi ellátás hiánya miatt tömegesen haltak meg a foglyok. A halottakat jeltelenül tömegsírba temették, vagy csupán szeméttel fedték be. Cegléden 5000 vesztették életüket. A történtekről évtizedekig tilos volt beszélni, a laktanya területére még csak belépni sem volt szabad. A foglyok közül számosan téglára írtak ceruzával, vagy belevéstek végső üzenetüket a szeretetteik és az utókor számára - ismertette a TIK-beli kiállítás megnyitón Hencz Péter főorvos.

„Én is, mint mások is gyakran, vések a fal tégláiba. Ki a nevét, vagy más motívumot, jelet. Gondoltuk, hogy valaki még elolvashatja. A jelek azt sugallhatják, hogy búcsú a hazától, a családtól, a kedvestől, mert ha kivisznek az oroszok, lehet, hogy csak ez marad meg belőlünk, ami itt van bevésve ” - szól az egyik üzenet.

 


  Téglákba vésett történelem


A főorvos köszöntő szavaiban Jójárt György fotókiállítását a második világégés újabb mementójának nevezte. „Döbbenetes téglái és könyve egy mindezidáig kevésbé ismert borzalmakról tanúskodik, a hazai világ poklairól, a fogolytáborokról”- mondta. A Szegedi Tudományegyetemen végzett szenvedélyes fotós, nyugdíjba vonulása után 1500 feliratos téglát fedezett fel és gyűjtött össze, melyből 75 fénykép kerül föl a kiállítás tablóira. Másfél éven át megszállottként gyűjtötte a múzeumokban, könyvtárakban, levéltárakban fellelhető dokumentumokat, felkereste és megszólaltatta a foglyok hozzátartozóit. Keresztet állítatott, emléktáblát avatott a vértanúk emlékére és egy történelmi monográfia kiadását kezdeményezte.

A Téglákba vésett történelem című szép és színvonalas könyv 32 tégla fényképet is tartalmazza, közte a kiállítottakat. „A könyvnek a könyvtárban van a helye. A könyvet az író és az olvasók közösen alkotják. Tessék olvasni ezt a könyvet, mert akkor tölti be célját és éri el hivatását”- hangsúlyozta a megnyitón Jójárt György.

Az SZTE Klebelesberg Könyvtár kiállítása ingyen látogatható 2015. március 23-ig.


SZTEinfo - szöveg és fotók: Gajzer Erzsébet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek