Bezár

Hírarchívum

kulfoldi_diakok_tik_kiemelt_nagy

Az SZTE kaput nyit a világra: új Erasmus+ felhívás, több ösztöndíj

Az SZTE kaput nyit a világra: új Erasmus+ felhívás, több ösztöndíj

2015. december 15.
3 perc

Megjelent a Szegedi Tudományegyetem honlapján is az Erasmus+ program új pályázati felhívása. E program révén az SZTE hallgatói több mint 430 egyetemen tanulhatnak. Jó hír, hogy növekszik az ösztöndíj összege.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A TEMPUS Közalapítvány közzétette az Erasmus+ 2016. évi pályázati felhívását. A 2016/2017. tanévre szóló ERASMUS+ hallgatói és személyzeti (oktatói+adminisztratív) mobilitási pályázati felhívás immár az SZTE honlapon belül is olvasható.

 

 

Hogyan kell pályázni?


A következő tanévtől magasabb ösztöndíjat kaphatnak az Erasmus+ programban részt vevő magyar hallgatók. A Tempus Közalapítvány tájékoztatása szerint ez akár plusz 100 eurót is jelenthet havonta a külföldön tanuló fiataloknak.


A jó hír a TKA honlapján is olvasható


A Szegedi Tudományegyetemmel együtt jelenleg 53 magyar felsőoktatási intézménynek vannak Erasmus kapcsolatai, és hazánkból évente 4300 hallgató vesz részt a programban. A pályázás feltételeiről és a jelentkezési határidőkről az egyetemi és főiskolai Erasmus+ koordinátorok tudnak bővebb felvilágosítást adni.


Az SZTE polgárainak a pályázatokat a tanszéki/kari koordinátorok által megadott határidőig a tanszékekre, kari koordináció esetében az adott kar kari koordinátorához kell benyújtani.


A tanszéki/kari koordinátoroknak a kinyomtatott és aláírt jelöléseket 2016. január 15-én déli 12 óráig kell beküldeniük Balogné Molnár Gabriella ERASMUS+ intézményi programkoordinátor részére, az elektronikus verziót pedig emailben csatolva a gabriella.balog.molnar@rekt.szte.hu címre.

 

 

Mely országokban növekszik az ösztöndíj?


A pályázók is tudják: az Erasmus+ program 2014-es induláskor az Európai Bizottság a megélhetési költségek alapján három kategóriába sorolta a programban részt vevő országokat, és maximalizálta a legdrágább országokban adható támogatás összegét.


A program hazai koordinálását végző Tempus Közalapítvány mostani döntése lehetővé teszi, hogy a másik két kategóriába tartozó 21 országban is havi 50-100 euróval magasabb ösztöndíjat kapjanak a hallgatók, mint korábban. Így a 2016/2017-es tanévtől többek között a magyarok körében legnépszerűbb Németországban, vagy spanyol, holland, lengyel és máltai tanulmányok esetén is több pénzből gazdálkodhatnak a kiutazó egyetemisták.


Hallgatói ösztöndíjak alakulása az Erasmus+ programban Magyarországon:

 

 

Tanulmányi célú mobilitás

Szakmai gyakorlat

2015/2016

2016/2017

2015/2016

2016/2017

Magas megélhetési költségű célországok
(Ausztria, Dánia, Finnország, Franciaország, Írország, Liechtenstein, Nagy-Britannia, Norvégia, Olaszország, Svédország)

500 €

500 €

600 €

600 €

Közepes megélhetési költségű célországok
(Belgium, Ciprus, Csehország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Izland, Luxemburg, Németország, Portugália, Spanyolország, Szlovénia, Törökország)

400 €

450 €

500 €

550 €

Alacsonyabb megélhetési költségű célországok
(Bulgária, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Málta, Románia, Szlovákia)

300 €

400 €

400 €

500 €

 

 

Mi lesz a következmény?


A megemelt összegtől azt várják, hogy a jövőben még többen kapcsolódnak be a legnépszerűbb uniós mobilitási programba. Ezt kiegészítő támogatásokkal is segítik: az ösztöndíjon felül a következő tanévben várhatóan több mint 600 magyar Erasmus hallgató részesülhet havi 100 euró szociális támogatásban, és évente 20-30 fő kaphat támogatást tartós betegségéhez kapcsolódó extra kiadásai miatt.


További információ: www.erasmusplusz.hu

 

SZTEinfo

Kép: Foreign Students' Secretariat University of Szeged

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek